Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oddlužený Jan Fischer: Vše je v pořádku! Miliony sponzorům nevrátím

Ministr financí a vicepremiér úřednické vlády Jan Fischer
Ministr financí a vicepremiér úřednické vlády Jan Fischer  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. července 2013
18:10

Ministr financí Jan Fischer zázračně zatočil se svými dluhy a to i díky podpoře ze strany svého bývalého zaměstnavatele - podnikatele v energetice Ladislava Drába. Fischer po něm však požadoval, aby doložil původ peněz, které obdržel na své konto. Dráb to prý udělal, a tak Fischer považuje celou kauzu kolem svých dluhů za uzavřenou!

Jan Fischer se dostal pod tlak kvůli tomu, že dlužné miliony na neúspěšnou prezidentskou kampaň získal od sponzorů až neuvěřitelně rychle - krátce poté, co oznámil, že bude ministrem financí. Spekulovalo se, že mu peníze dodali sponzoři s vidinou výhod od státu, které by jim mohl nový šéf státní kasy domluvit.

Fischer to odmítal, prosákla však informace, že se jeden z jeho sponzorů, šéf energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb, skutečně chystá jednat se státem o využití svého plynového zásobníku v Rožné na Žďársku ke skladování hmotných státních rezerv.

Dráb se navíc dopustil poněkud podezřelého jednání, když skoro milion a půl poslal na Fischerovo konto k umoření dluhu z prezidentské kampaně poněkud pokoutně - jako anonymní sponzor a tak, že peníze nejprve vybral ze svého účtu v hotovosti a teprve potom je poslal Fischerovi. Takhle nějak se perou špinavé peníze.

Fischer miliony vracet nebude...

Na hlavu ministra Fischera se snesla kritika. Sponzoři se jej prý chystají ovlivňovat. Fischer zareagoval tak, že vyzval Drába, aby mu doložil původ peněz. Vedle toho žádal i dalšího sponzora Štěpána Havlíka, aby upřesnil, zda mu další milionový příspěvek dal, či pouze půjčil.

"Pokud pánové Ladislav Dráb a Štefan Havlík ve stanoveném termínu nedoloží požadované, ministr financí Jan Fischer jim jejich finanční dary vrátí," oznámil v pondělí Fischerovo ultimátum mluvčí Ondřej Šrámek.

"Pan Havlík mu (Fischerovi) dal vyjádření, že nešlo o půjčku, ale o dar. A pan Dráb předložil potvrzení, kdy a jaké si vybíral peníze v Raiffeisen bank. Pan Fischer považuje záležitost za uzavřenou," sdělil dnes serveru idnes.cz mluvčí.

"Financování prezidentské kampaně Jana Fischera bylo zcela v souladu s platnými zákony České republiky. Veškeré vznesené nejasnosti ohledně finančních darů na jeho transparentním účtu byly oslovenými sponzory dostatečně vysvětleny," uzavřel celou záležitost Šrámek.

Fischer prý navíc ani neví, že by v agendě úřednické vlády byly věci, které spadají do sféry zájmu jeho sponzorů. Vše je tak prý v naprostém pořádku. A ještě tu o perníkové chaloupce, prosím...

... a sponzor Dráb od státu nic nechce

Majitel energetické skupiny Ladislav Dráb pak dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že Fischerovi poskytl své soukromé peníze. Šlo prý "výlučně o finanční prostředky z dividend" a vklad peněz v hotovosti je v souladu se zákony. S Rusnokovou vládou pak prý Drábova CE Group o využití jejího plynového zásobníku jednat nebude a zásobník poslouží komerčním účelům, uvedl dnes Dráb.

komin ( 18. července 2013 19:54 )

krivak Fischer vitez souteze o zlatou mriz 2013

komin ( 18. července 2013 19:50 )

Zlojed Fischer lze, lze a lze ......

komin ( 18. července 2013 19:49 )

Soupnete podvodnika Fischera do bane mezi dalsi lupice

namoroman ( 18. července 2013 11:41 )

dzery ( 18. července 2013 09:13 )

Soudruh Man?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa