Poslanec Michal Babák to pořádně schytal za svůj výrok v Otázkách Václava Moravce, že "žádný Žid nemůže být pro státní pokladnu horší než pan Kalousek". Projevoval tím prý především antipatie vůči Miroslavu Kalouskovi, urážet nového ministra financí Jana Fischera však údajně nechtěl.

"Na svém výroku trvám a nevidím na něm nic rasistického. Slovo Žid není urážka, já sám mám židovské kořeny... Já jsem pouze vyzvedl obecně známou vlastnost a totiž umění velmi dobře zacházet s penězi, která je Židům historicky vlastní, což koneckonců známe i z anekdot," hájí opět nepříliš šťastně svůj výrok dodatečně Babák.

Jste k*kot, vzkazují Novotní

Na Babákovo vyjádření nejostřeji zareagoval "protekční spratek" Pavel Novotný. Stejný názor prý sdílí i jeho otec, známý bavič.

Babákovo vysvětlení Novotnému rozhodně nestačí: "Oháněl jste se tím, že Židé vás chápou a máte od nich vesměs dobrou zpětnou vazbu. Můj tatínek je Žid a za nás bych vám rád sdělil, že dle našeho stanoviska jste K*kot, pane Babáku," uvedl Pavel Novotný, podle kterého se Babák chová také jako "primitiv a kr*tén".

Proti Babákovým slovům se přitom ohradila již i Federace židovských obcí v ČR, podle které Babák nevhodně odrazil staré antisemitské stereotypy. "Takovýto způsob oslovování voličské základy jednoznačně odpovídá postojům extrémistických stran," stojí ve včerejším prohlášení organizace.

Babák pod palbou zahraničních novinářů

Babákův výrok však neunikl ani zahraničním novinářům. Ti jej označují vesměs za šokující, drzý či diletantský.

"Řekl bych, že v Británii po takovém výroku by poslanec už vzal všechno zpět a omluvil se, nebo by už rezignoval - nebo by dostal padáka," napsal ČTK Rob Cameron, zpravodaj BBC v Praze, podle kterého podobné výroky používají extremisté. "Považuji to za důkaz diletantismu a politického zoufalství," dodal britský novinář.

Výroky okomentoval i Gustavo Monge, korespondent španělské agentury EFE. "Byly netaktní, populistické a drzé. Prostě laciné. Domnívám se, že do české politické scény se dostalo v poslední době hodně kariéristů, kterým jde především o osobní zbohatnutí, a podle toho se chovají," uvedl Monge.

Babáka se zastala Klasnová

Počínání člena Véček však okomentovala i předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová. A Babáka se zastala! Soudí prý, že Babák svůj kontroverzní výrok již dostatečně vysvětlil. "Nemám z jeho výroku pocit, že by byl míněn rasisticky," uvedla Klasnová, avšak připustila: "Snad to bylo jen nešťastné z hlediska toho, že se dalo čekat, že se budou jeho slova ex post rasisticky interpretovat, a s tím by měl politik počítat." Pokud to však někdo z poslanců či členů VV navrhne, Věci veřejné se prý budou Babákovým výrokem zabývat.