Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Paroubkova soda: Fischer je nula, z vlády bych ho vyrazil!

Duel chatařů: Jan Fischer by měl zmizet z vlády, vzkazuje Jiří Paroubek
Duel chatařů: Jan Fischer by měl zmizet z vlády, vzkazuje Jiří Paroubek  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
15. července 2013
12:21

Jan Fischer se ocitl na pranýři. Do zázračně oddluženého ministra financí se pustili předsedové ČSSD - jak ten bývalý, tak současný. Od Jiřího Paroubka dostal Fischer pořádnou sodu, prý je to jen nula. A stejně jako Bohuslav Sobotka Fischera vyzývá ke konci ve vládě.

Jan Fischer nestihl splatit milionové dluhy z prezidentské kampaně v zákonem stanovené lhůtě, povedlo se mu to však hned poté, co oznámil, že bude novým ministrem financí. Objevily se proto spekulace, že jeho sponzoři od něj budou očekávat odplatu za rychlou pomoc. Fischer se však brání, že nic takového nehrozí. Ne všichni však sdílí jeho přesvědčení.

Paroubek: Fischer je nula

Podle Jiřího Paroubka by dokonce měl Fischer kvůli svým problémům skončit: "Dřív nebo později bude donucen z funkce odejít, protože to, že se de facto opíral ve svých příjmech o lidi, s kterými byl klientelisticky provázán. To je něco, co se nepromíjí ani v zemích jako je Kyrgyzstán či Zimbabwe," uvedl Paroubek v rozhovoru pro Parlamentní listy.

A navíc dal Fischerovi pořádnou sodu. V úřednické vládě, nebo slovy prezidenta Zemana vládě odborníků, nemá prý Fischer co dělat: "Odborně je to podle mě nula... Tento člověk má spravovat státní kasu? Člověk, který si není schopen udělat pořádek ani ve vlastních financích? Člověk, za něhož vznikl problém se solárním boomem?"

Miliardy od Drába

Na transparentním účtu Fischera jsou přitom sice uvedena jména jeho sponzorů, jenže v některých kolonkách tahle jména chybí. Za anonymními dary stojí údajně podnikatel Ladislav Dráb, u kterého Fischer pracoval v energetické skupině CE Group. Dráb dal Fischerovi přes 4,2 milionu korun, zároveň se chystá otevřít obří zásobník zemního plynu na Vysočině a má zájem, aby ho využíval stát. Jedná o tom s ministerstvem průmyslu...

Sobotka: Fischer by měl skončit

Někdejší lídr ČSSD Paroubek pak není sám, kdo kvůli dluhům a sponzorům brojí proti Fischerovi. Také současný šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka si myslí, že financování Fischerova boje o Hrad bylo neprůhledné a Fischer by měl kvůli tomu skončit.

"Je otázka, jestli vyřešení Fischerova dluhu nesouvisí právě s tím, že byl vybrán do Rusnokovy vlády. Druhá varianta je, že jsou tady lidé, kteří spojují další fungování pana Fischera v exekutivě s nějakými konkrétními očekáváními. To jsou všechno argumenty pro to, aby Jan Fischer z vlády odešel," řekl Sobotka MF Dnes.

"Pokud by se něco takového stalo komukoli z ministrů Topolánkovy nebo Nečasovy vlády, tak by už sociální demokracie nepochybně vyvolávala hlasování o nedůvěře vládě," dodával šéf ČSSD v Právu.

Rusnok je v klidu

Šéf úřednické vlády Jiří Rusnok však zůstává v klidu, problém ve Fischerově financování kampaně nevidí. "Myslím, že jsme transparentní a budeme transparentní vláda. Jsou to věci, které Jan Fischer řešil ze své minulosti. Podle mého je vyřešil. Nemám, co bych k tomu dodal," řekl Rusnok LN.

gogo ( 16. července 2013 10:42 )

Když to říkáš. Asi to bude tím, že bydlí v paneláku..

gogo ( 15. července 2013 21:10 )

Skutečně si milé dítě myslíš, že jsi již dospělé, moudré a vtipné ? Nevím, nevím. Zkus si po sobě někdy přečíst, co vyblinkáš..

gogo ( 15. července 2013 21:07 )

Když to říkáš. Asi to bude tím, že bydlí v paneláku..

komin ( 15. července 2013 17:41 )

zoufalec roku je Fischer

komin ( 15. července 2013 17:40 )

prohnily Fischer je tragikomicky klaun

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa