Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda má svého Rudu z Ostravy: S ministrem Ciencialou však sranda není. Majetek nepřiznal

Je tak trochu jako Ruda z Ostravy: Ministra Ciencialu a známého baviče spojuje slezský původ
Je tak trochu jako Ruda z Ostravy: Ministra Ciencialu a známého baviče spojuje slezský původ  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
11. července 2013
12:17

Říká se, že "Ostravaci maji kratke zobaky". Ministr průmyslu a obchodu Rusnokovy vlády se v tomhle nezapře. Má podobný přízvuk i dikci jako bavič Ruda z Ostravy s tím rozdílem, že tohle není recese. Sranda však končí i v momentě, kdy Ciencala odmítá přiznat své majetkové poměry. Není však jediným z nových ministrů.

Už jeho jméno je trochu oříšek. Cianciala. Jak to číst? Čienčala, Činčala, nebo snad Činčila? Nový ministr průmyslu a obchodu neunikl na internetu lehce zlomyslným vtípkům. S jeho jménem je to prý marné, nikdo jiný, než Třinečák, to prý ale stejně pořádně nevysloví.

Pochází z obce Ewy Farne

Cienciala přitom pochází ze slezské obce Vendryně právě nedaleko Třince. Tedy z česko-polského pomezí, kde žije třinecká rodačka a populární mladá zpěvačka Ewa Farna. Svůj původ Cienciala nezapře, dikcí připomíná třeba moderátora Rudu z Ostravy.

Ke svým záměrům v čele ministerstva Cienciala prozradil: "Priorita číslo jedna každé ekonomiky je energetika, energetika a ještě jednou energetika," uvedl na brífinku s tím, že průmysl by se měl podle něj stát opět jedním z hlavních zájmů Česka. Odcházející ministr Kuba (ODS) Ciencialu upozornil, že před jeho vládou stojí i úkol zastavení státní podpory pro solárníky, protože výrazně přitěžuje státnímu rozpočtu.

Majetek neprozradil

Co však na Ciencialovi také zaujme, je vyjádření, týkající se jeho vlastního, domácího rozpočtu a majetku: "Nic vám neřeknu, jednak to nevím, nikdy jsem to do detailu nevěděl, a pak necítím nutnost ani potřebu to někomu sdělovat. Daňové přiznání mi léta dělají kolegové v zaměstnání. Jedno vím jistě, že jsem nikomu nic neukradl. Bohužel okradli mne," tvrdí Cienciala deníku Insider.

Své majetkové poměry tak viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, bývalý šéf Třineckých železáren a rektor soukromé Vysoké školy podnikání obnažit odmítl.

Který z ministrů je za vodou?

Většina nových ministrů Rusnokovy vlády se však na rozdíl od něj přiznala, že nějaký ten domek, nebo alespoň byt vlastní.

Třeba taková šéfka spravedlnosti Marie Benešová žije s manželem ve 23 let starém řadovém domku, na jehož rekonstrukci si vydělal v advokátní kanceláři, uvádí server ihned.cz.

Výrazně "za vodou" se podle zjištění tohoto serveru zdá být především ministr dopravy Zdeněk Žák, který su vydělá jako expert na bezpečnost dopravy a velkých infrastrukturních staveb údajně 140 tisíc měsíčně, staví rodinný dům v Praze a má tři byty - v metropoli, Velkém Meziříčí a Brně.

Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (vlevo), šéf úřednické vlády Jiří Rusnok a nový ministr Jiří Cienciala Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (vlevo), šéf úřednické vlády Jiří Rusnok a nový ministr Jiří Cienciala | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ssjs ( 11. července 2013 14:54 )

Rektor vysoké školy neumí česky?

ssjs ( 11. července 2013 14:53 )

 To, že Pražáci neumí číst a psát je důkazem i v tomto článku. Cienciala se čte jako Čjenčjala. Poékud by bylo l s přehláskou, tak se to l čte jako u. Podobně jako u v anglištině u písmene w

ingmarie ( 11. července 2013 13:29 )

Jsou ze stejné vesnice -Farna se spisovně česky naučila ale pan ministr Cienciala nikoliv.! Tak kde je problém

reggina ( 11. července 2013 13:23 )

Inteligentni Blesk ma problemy se jmenem, nemuze ho precist

zaviracispendlik ( 11. července 2013 12:28 )

a je to tu, jmenuje se Činčila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa