Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman se toho nebojí: Ústavu měnit nemůžu, ústavní zvyklosti ano

Prezident Zeman hodlá měnit ústavní zvyklosti
Prezident Zeman hodlá měnit ústavní zvyklosti  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Alexandr Malachovský a archiv Blesku)
Autor: ljš - 
2. července 2013
14:37

Co všechno by prezident Zeman neudělal, aby mohl jmenovat Livii Klausovou velkvyslankyní na Slovensku. Sám přiznal, že ústavu sice změnit nemůže, ale ústavní zvyklosti týkající se jmenování vylvyslanců ano.

Prezident nemůže podle Miloše Zemana změnit českou ústavu, může ale změnit ústavní zvyklosti.

"Ani přímo zvolený prezident nemůže změnit ústavu. Co ale změnit můžu, jsou ústavní zvyklosti, které v ústavě nejsou. To se týká i jmenování velvyslanců," řekl Zeman. Právě kvůli otázce velvyslanců vedl prezident spor s dosavadním ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Konflikt se týkal některých jmen i výkladu ústavy a prezidentských kompetencí. Zeman například na místo velvyslankyně v Bratislavě prosazuje Livii Klausovou a jako velvyslance v Moskvě komunistického europoslance Vladimíra Remka, s čímž Schwarzenberg nesouhlasí.

Rusnok

O osudu Rusnokovy vlády, která patrně nezíská důvěru parlamentu a do podzimu skončí, ale odmítl spekulovat.

"Musíme počkat na hlasování Poslanecké sněmovny," řekl Zeman s tím, že možnost předčasných voleb vítá. "Pokud dolní komora nové volby odmítne, budeme muset znovu vyjednávat," dodal o možnosti, kdy poslanci Rusnokovi důvěru nedají a zároveň odmítnou rozpuštění parlamentu.

Evropská unie

Zeman rovněž řekl, že na rozdíl od svého předchůdce v prezidentském úřadu a velkého kritika Evropské unie Václava Klause chce, aby Česko bylo součástí jádra evropské integrace. "Proto jsem například podepsal fiskální dohodu ( nový záchranný fond eurozóny) a ve svém sídle vyvěsil unijní vlajku," vysvětlil.

Česká hlava státu si v úvodu rozhovoru, který poskytla minulý týden za návštěvy v Berlíně, postěžovala, že Německo není pro kuřáky dobrou zemí. Během 30minutové diskuse vykouřil Zeman, který se láskou k tabáku nijak netají, tři cigarety, poznamenal Handelsblatt.

jir-ka ( 2. července 2013 22:21 )

Hlupák není,ale je to kus dobytka.

jir-ka ( 2. července 2013 22:19 )

Ať mu cigarety a chlast chutnají,aspoň brzo chcípne.

franckajagrova ( 2. července 2013 22:12 )

Už jsem alergická na obrat : se toho nebojí...

namoroman ( 2. července 2013 18:12 )

No s někým by to aspoň konzultovat měl... jen aby netahal čerta za ocas

namoroman ( 2. července 2013 18:05 )

To je taková hrůza a tajemství,že nejde napsat něco konkrétního?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa