Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pěkně drahá výměna vlády: Milionové odstupné a služební auta! Kdo dostane nejvíc?

Autor: poe - 
27. června 2013
19:15

Žádný levný špás nebude nadcházející výměna vlády. Ministrům-poslancům zůstane plat 56 tisíc, osm členů Nečasova kabinetu si ale z vlády odnese i odstupné.

Novopečený premiér Jiří Rusnok (52) začal úřadovat. Od včerejšího rána jednal v Kramářově vile s možnými kandidáty na ministerské posty. V jeho vládě zřejmě budou Martin Pecina (vnitro), Jan Kohout (zahraničí), Miroslav Toman (zemědělství) nebo Marie Benešová (spravedlnost). U vily se objevil i exnáměstek ministra průmyslu Václav Petříček, pro funkci si však prý nešel.

A to se vyplatí…

Nový tým by Rusnok chtěl mít do čtrnácti dnů. Až se chopí vlády - nejspíš v demisi, neb ve Sněmovně nezíská důvěru – získají členové kabinetu všechny výhody, tedy základní plat 106 600 korun a služební limuzíny s řidičem. Pokud třeba i po pár týdnech skončí, zůstane jim na čtvrt roku zmíněný vůz.

Máme tolik aut?

Na auta se mohou těšit i současní ministři. „Nárok na naturální plnění a ostatní výhody spojené s funkcí ministra, tedy i služební vůz, má člen vlády ještě tři měsíce po odchodu z funkce,“ napsala Blesku mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Šéfové obrany, vnitra a zahraničí k tomu mají ještě nárok na ochránce.

A jak je to s penězi na cestu? Ty podle odsloužených let dostane každý, kdo se do tří měsíců neobjeví v některé státem placené ústavní funkci.

Nedostanou nic navíc

Petr Nečas, Karel Schwarzenberg, Karolína Peake, Miroslav Kalousek, Zbyněk Stanjura, Petr Bendl, Leoš Heger, Tomáš Chalupa, Alena Hanáková Zůstanou jim ještě poslanecké posty a platy, tím pádem odstupné nedostanou.

Osmička s odstupným

106 600 Kč - ministr obrany Vlastimil Picek, šéf spravedlnosti Pavel Blažek, ministryně práce Ludmila Müllerová, ministr průmyslu Martin Kuba a ministr, šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna

213 200 Kč - ministr školství Petr Fiala a vnitra Jan Kubice

319 800 Kč - ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Výši odchodného určuje to, jak je kdo dlouho ve funkci. Proto dostane největší odchodné Jankovský, který byl v Nečasově vládě od začátku a není poslanec ani senátor.

canse ( 29. června 2013 12:15 )

sportovní sázení, kvalitní info cames.iprostor.cz

francjosef ( 28. června 2013 20:39 )

To se vy parchanti nestydíte brát ještě za zlodějny odstupné?Pojděte skrčeninou,syčáci.

salto ( 28. června 2013 14:05 )

Proti tomu co si ti dobytkové nakradli to je opravdu nepatrný pakatel

reggina ( 28. června 2013 11:54 )

Spis pred rokem 89, odriznout je od statu bez nahrady, at je zivi verici!

andreslawicky ( 28. června 2013 09:40 )

Tak Kalousek má plný nárok brát plat jelikož je ve vládě která má podporu PS a vzešla z řádných voleb to je rozdíl že Rusnok a jeho vláda je pouze výstřik nemocného dědy z hradu který si rozdal trafiky svým kámošům za to že mu při volbě na hrad lízali p.r.d.el

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa