Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující svědectví: Polské maso je plné jedů! Jíme ho i v Česku?

Autor: fab - 
25. června 2013
09:53

Chytli jste bacila? Dejte si tatarák z polského masa! Ráno budete fit: i v hovězím je totiž koňská dávka antibiotik! Poláci mají na krku obří skandál: téměř veškeré maso je podle svědectví reportérky stanice TVN24 nasáklé jedy z Číny!

Není vyloučené, že „ochucené“ polské masíčko ochutnáváme i v Česku: téměř polovina dovezené drůbeže je z Polska, u hovězího pak je to třetina. Od roku 2 000 vzrostl import potravin Made in Poland více než čtyřnásobně. Podle českých odpovědných úředníků ale není důvod k panice: nic závadného se k nám prý nedostane, všechno má doklady. Jenže…

V utajení

Maso je „fajne“ a ok! Papíry jsou v pořádku, vidíte razítka. Starejte se o něco jiného… Těmhle řečem polských veterinářů novinářka Edyta Krześniaková odmítla uvěřit. V utajení se půl roku vydávala za chovatelku a dealerku nelegálních antibiotik a růstových preparátů. Její zjištění nechá v klidu jen vegetariány: „V Polsku v podstatě nejsou zvířata chovaná na maso, která by neměla antibiotika v organismu,“ říká v reportáži Edyta.

Ať to roste!

Jde navíc například o metronidazol z Číny u něhož bylo prokázáno, že způsobuje rakovinu. „Mnozí polští chovatelé ho svévolně, bez jakékoliv kontroly, přidávají drůbeži i dobytku do krmiva, čímž stimulují jejich urychlený růst,“ potvrzuje novinářka. Z 25 farem, kde prodávala nelegální preparáty, jí odmítli v jediné. Krmení zvířat antibiotiky je přitom zakázané normou EU.

I veterináři

Reportáž navíc naznačuje, že do kšeftu s jedy jsou zapojeni i veterináři. Jde prý o „uzavřený systém, v němž ruka ruku myje“: I kontaminované maso může proto mít osvědčení o nezávadnosti… Skandál po odvysílání začala vyšetřovat polská prokuratura a ve hře jsou osmileté tresty.

Bereme to vážně

„Současná aféra, kterou jsme v médiích zaznamenali je však zatím neoficiální informace, nicméně ji bereme vážně. Pro spotřebitele je zásadní a relevantní sdělení, že výrobek prošel veterinární kontrolou, o čemž svědčí ovál s kódem a označením země. V případě potravinářských výrobků je uváděn kód země. Samozřejmě jsme připraveni a s to takovéto zásilky v místech určení prověřit, “ řekl Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Poláci mlčí

„Zakázat dovoz z Polska znamená, že vám zboží může přijít přes Rakousko, Německo a tak dále... Nicméně polskou stranu jsme ihned kontaktovali a doufáme, že v řádu dnů, nebo spíše hodin od nich dostaneme informace, neboť v systému varovaní RASFF v rámci EU se zatím neobjevilo nic,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl (47).

ivuska1 ( 29. června 2013 11:43 )

lisa22 ( 26. června 2013 11:57 )

ok, pohľadám, rozhodne to zaujímavé bude. ďakujem za tip! určite ešte podebatujeme

vrtajzub ( 25. června 2013 22:49 )

lisa22 - na oplátku, skus si zadať na gogl " Germánska nová medecína " je to doplnok k tomu, čoho sme sa v podstate letmo dotkli, je to DVD - pokiaľ máš trpezlivosť je to v nemčine s českými titulkami tak na 2 hodiny z tvojho času, stojí to za to !Určite ešte bude možnosť sa stretnúť pri podobnej téme, tak daj vedieť, či ťa to oslovilo. Predpokladám že určite to bude pre teba, veľmi zaujimavé, pokial si sa k tomu zatiaľ ešte nedostala.

lisa22 ( 25. června 2013 19:54 )

určite si zožeň. našla som ho na Martinuse, síce pod trochu iným názvom - Jídlo jako lék - dúfam teda, že je to komplet, lebo už som videla aj "zostručnenú" verziu. Bieler mal vyše 50-ročnú prax, liečil amerických senátorov, herečky, rôzne osobnosti. vyliečil všetko, bol praktický lekár, pôrodník a pritom vedec. najcennejšie sú jeho poznatky o endokrinológii a dietetike.

lisa22 ( 25. června 2013 19:32 )

ďakujem no a práve Bieler dokonale oprášil Hippokrata a svoje najznámejšie dielo nazval Food Is Your Best Medicine. vyšlo pred rokmi v češtine ako Potrava jako lék a je to podľa mňa alfa-omega všetkých, čo nechcú byť odkázaní na farmaceutických zlodejov a vrahov. Bieler ako jeden z prvých zverejnil aj šokujúce info o vražedných účinkoch mnohých liekov... čo pred nedávnom potvrdil napr. John Virapen vo svojom Vedľajšom účinku. ty na to ideš tiež dobre, len som chcela poukázať na to, že tieto veci sú individuálne a nevyhovujú každému. ja by som napr vegetariánkou kľudne mohla byť, ale trebárs moja mama, tá skoro prišla o nervy a ešte aj pribrala, keď to skúšala. neskôr sa u nej vyvinula astma a skutočne, ona mäso musí, presne ako to vyskúmal Bieler.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa