Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman vyvěsil nad Hradem vlajku EU: Krize jako na Kypru prý už nebudou

Autor: simao, ČTK - 
3. dubna 2013
13:23

Miloš Zeman dnes přihlížel, jak hradní stráž vztyčuje nad Pražským hradem modrou vlajku EU. Poté se vydal podepsat euroval, kvůli kterému budeme podle jeho kritiků platit i za dluhy, které sami nezpůsobíme. Zeman však věří, že než přijme Česko euro, budou problémy typu Kypru a Řecka minulostí. Nenasadil si však růžové brýle?

Po boku Miloše Zemana stál při dnešním slavnostním okamžiku na Pražském hradě šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Do Prahy přijel již včera, aby sledoval, jak i poslední prezident ze zemí EU podepíše euroval, který má zajistit finanční pomoc krizí zmítaným zemím v eurozóně.

Zeman podepsal euroval a nasadil růžové brýle

Zemanův předchůdce Klaus označoval euroval za "zrůdnou a absurdní věc". V praxi tenhle dodatek Lisabonské smlouvy přitom znamená, že až Česko, vstoupí do eurozóny, bude se finančně podílet na případné záchraně zemí, které upadnou do finančních problémů. 

V současné době z fondu eurovalu směřují peníze na bankovní krizí postižený Kypr. V plánu je záchranný balíček ve výši 10 miliard eur. "Podobná krize se navíc může opakovat - třeba v Itálii, Španělsku, Portugalsku, a nebo třeba i Slovinsku," varuje ekonomka Markéta Šichtařová.

Zeman odhaduje, že Česko přijme euro nejdříve za pět let. Je však přesvědčen, že až k tomu dojde, budou už problémy podobné nynější řecké či kyperské krizi minulostí a pomoc EU bude poskytována racionálním způsobem.

Podle Barrosa je dnešní Zemanův podpis jasným příkladem toho, že v Evropě je potřeba stabilita a spolupráce, které jsou podmínkami pro další růst. "Bez důvěry nebudou investice, bez investic nebudou cesty, nebude práce," poznamenal předseda Evropské komise. "EU v krizi prošla nejhorším, ale situace je nadále křehká," dodal Barroso.

Protesty proti vztyčení vlajky a Óda na radost

Unijní vlajka nad Pražským hradem zavlála 9 let po vstupu ČR do EU. Euroskeptik Klaus modrou standartu nad "svým" Hradem odmítal. Proti jejímu vyvěšení dnes na Hradčanském náměstí protestovalo několik uskupení. Demonstranti na Zemana s Barrosem pískali a skandovali "hanba". Pokřiky však zanikly při Beethovenově Ódě na radost, neoficiální hymně EU.

Svůj odpor proti symbolu evropské integrace přišla vyjádřit neparlamentní strany Suverenita a Strana svobodných občanů. Její předseda Petr Mach ČTK řekl, že není důvod pro vyvěšení vlajky natrvalo. "Je to symbol EU, tedy nesmyslných zábran, krachující eurozóny," uvedl Mach. Protestovalo i konzervativní hnutí D.O.S.T., v kterém se sdružují sympatizanti exprezidenta Klause.

janina7777 ( 4. dubna 2013 12:54 )

krupan10 ( 4. dubna 2013 10:16 )

to jste řekla velice správně

kkkastr ( 3. dubna 2013 17:41 )

No myslím že v první řadě je Havel, Lux, Ruml, Dyba, Dlouhý, ne Klaus

kkkastr ( 3. dubna 2013 17:39 )

Ale hochu to je právě evropskej zvyk. Kalousek a předním chátra kolem Havla chtěla 1. republiku

wandzi ( 3. dubna 2013 17:29 )

marmat - já vím, pravda bolí ... s tím Zemanem na hradě to bude ještě průser

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa