Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Padlý Jan Fischer: Chtěl měnit politiku, bojoval penězi z podezřelých účtů?

Jan Fischer a billboard z antikampaně, která proti němu byla v nedávné době vedená
Jan Fischer a billboard z antikampaně, která proti němu byla v nedávné době vedená  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, INT - 
11. března 2013
10:30

Do prezidentského klání šel Jan Fischer s honosnými cíli. Sliboval změny v politice, boj s korupcí a podobné věci. Jenže úmysly jsou jedna věc a praxe druhá. A nad financováním Fischerovy kampaně se nadále vznášejí otazníky a pochybnosti, zda je Fischer opravdu "Mirkem Dušínem" český politických Stínadel.

Jan Fischer v současnosti pobývá ve Spojených státech, kam se neúspěšný kandidát vydal "dobít baterky" po vyčerpávajícím prezidentském klání. A promyslet svůj další postup.

Jeden z favoritů volby Fischer sice nepostoupil ani 2. kola, ale na 841 437 hlasech od lidí by se dalo možná do budoucna přece jen stavět... Třeba při založení nové politické strany?

Na Fischera a jeho kampaň s hesly typu "Změňte politiku" si však nově posvítil týdeník Respekt. Podle jeho informací se Fischer mohl během své kampaně opírat o tajný účet a nezákonné finanční prostředky!

Kdo umoří Fischerovy dluhy?

Fischer sám přitom přiznal, že mu po kampani zbyly jen dluhy. Snaží se je umořit prostřednictvím svých přátel. Hovořilo se o osmi milionech korun a také o tom, že Fischerovi finančně vypomůže rodinný přítel Tamir Winterstein.

Pražský developer se však nakonec nechal slyšet, že Fischerovu svízelnou situaci pouze "zanalyzuje". A tak na pomoc přispěchal alespoň spolumajitel energetické společnosti CE Group Ladislav Dráb, se kterým se Fischer sešel v USA. 

Respekt: Fischer měl ještě jeden účet. Tajný!

Fischer přitom vedl transparentní účet, na kterém bylo jasně vidět, kdo mu kolik na kampaň přispěl. Podle týdeníku Respekt však nemuselo jít o jediný zdroj financí, kterým Fischer při volbách disponoval. Bokem prý měl další peníze, které však nepřiznal!

"Existoval tajný fond, který měl pod sebou Jan Novák, šéf kanceláře Jana Fischera. Každý měsíc z něj nechával hradit část volebních výdajů. Peníze měl k dispozici v hotovosti a na transparentním účtu se nijak nevyjadřovaly," tvrdí zdroj Respektu.

Tohle tvrzení přitom vnáší do financování Fischerovy kampaně další nejasnosti. A nejasná je v tom všem i role miliardáře Tomáše Chrenka, Fischerova hlavního sponzora.

Fischer: Jsou to jen spekulace

Chrenek sice odmítl dát Fischerovi další miliony na uhašení dluhu, podle Respektu to však byl právě on, kdo uvolnil finance na Fischerův údajný "tajný účet".

"Oficiálně jim sice daroval devět a později ještě pět milionů, potřebovali ale mnohem více," dodává zdroj s tím, že Fischerův tým však další sponzoring od Chrenka nezveřejnil - a to údajně kvůli obavám, aby nebyl Fischer nadmíru spojován právě s Chrenkovými penězi.

Fischer a jeho tým však existenci tajného účtu popírají. "Kampaň byla financována skrze transparentní účet. Žádné další spekulace nebudu komentovat," vzkázal Respektu Fischer ze Spojených států.

rudyptak48 ( 11. března 2013 16:47 )

S bubnem na zajíce, nebo na korupci, vyjde stejně. Nakonec jim z toho bubnu vypadnou nakradené peníze, stejně jako VV.

cyrilko ( 11. března 2013 13:44 )

Obřezaný Fischer není žádoucí jako prezident ČR.

majojo ( 11. března 2013 12:41 )

Podle tvého pravopisu musíš být hodně čistá rasa.

majojo ( 11. března 2013 12:40 )

Proč škoda - volby navzdory Ornelle stejně nevyhrál.

dzery ( 11. března 2013 11:50 )

Říkal děda,říkal otec a já to teď říkám taky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa