Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klaus odchází a zase útočí na Havla: To on si začal, tvrdí

Klaus se i při svém posledním prezidentském rozhodvoru pustil do Havla
Klaus se i při svém posledním prezidentském rozhodvoru pustil do Havla  (Autor: Blesk)
Autor: ljš, ČTK - 
6. března 2013
22:59

Končící prezident Václav Klaus uvedl, že jeho pohled a pohled bývalé hlavy státu Václava Havla na svět byl vždy diametrálně odlišný, a to prakticky ve všem.

Klaus v dnešním rozhovoru pro Českou televizi řekl, že jde o jeho stálý postoj. Dodal, že tím, kdo začal s útokem, nebyl on a připomněl Havlův takzvaný rudolfinský projev.

S Havlem prý Klaus mnohokrát mluvil "normálním způsobem", připustil ale i vyhrocenější okamžiky. "Nikdy, ani vteřinu jsem nezakrýval, že můj pohled na svět je od jeho pohledu diametrálně, zásadním způsobem odlišný, a to bych řekl skoro absolutně ve všem, ale to jsem nikdy nezakrýval," prohlásil Klaus.

S otevřeným útokem prý začal Havel. "To dobře všichni vzpomenou na slavný rudolfinský projev. Do té doby já jsem ani slovo, desetinové, takové vůči Václavu Havlovi nikdy neřekl, to udělal on, nikoli já," řekl Klaus. Nedávno pro polský časopis "Do rzeczy" označil Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád a chtěl elitářskou postdemokracii.

Rudolfinský projev pronesl Havel koncem roku 1997, kdy se rozpadla vláda ODS, KDU-ČSL a ODA a Klaus opustil funkci premiéra. Havel tehdy před zákonodárci velmi tvrdě kritizoval technokratické pojetí transformace společnosti bez prosazování mravních a právních zásad. Přestože jeho projev nebyl formulován adresně, většina veřejnosti jej vnímala právě jako zúčtování s Klausem.

O premiéru Petru Nečasovi (ODS) dnes Klaus řekl, že po ideové stránce od něj není moc vzdálený, ale že když se dívá na jeho praktické premiérování, musí občas nesouhlasit. Jejich vztah podle něj nikdy nebyl do té míry osobní, aby spolu chodili na pivo. "On vůbec je člověk uzavřenější, který takové věci nedělá," řekl Klaus o Nečasovi. O jeho předchůdci a svém nástupci v čele ODS Mirku Topolánkovi řekl, že je to "svérázná a svébytná osoba svým stylem chování".

Z vývoje v ODS, kterou založil, je smutný. "Já jsem z toho smutný, jak se strana vyvíjí, a nevím, co se s tím dá dělat," řekl. "Já myslím, že ta strana se proměňuje, proměňuje se logicky, proměňuje se generačně, mění se doba, přicházejí jiní lidé do politiky," podotkl. Je přesvědčen, že v ODS je mnoho lidí, kteří vidí situaci stejně jako on a kteří ho vyzývají k návratu.

Klaus také vyjádřil názor, že odbory představují v tuzemsku relativně malou sílu, protože počet odborářů dramaticky klesá. "Odbory nebo odborářští vůdcové si trošku namlouvají, že jsou síla velikánská," řekl s tím, že si stojí za svým výrokem z roku 2007. Tehdy řekl, že české odbory jsou "spořádaný kapřík, kterému je docela dobře".

cid2000 ( 5. listopadu 2014 10:42 )

Hejvl,....jeden velký mediální podvod na lidi hned po revoluci!!!Je směšné a do očí bijící jak se snaží parta po revolučně dosazených úředníků,historiků ředitelů z různých institucí,kamarádů herců,VIP chartistů předělat historii rodiny H.e.j.v.l.ů. za nacismu a komunismu!!Kdo jim vrátil majetek za kolaboraci s nacismem po revoluci hned potichounku?Prezident Beneš je po válce ve 45-roce praštil přes prsty podobné zrádce!!!Kdo to podepsal a řešil ze státních úředníků v roce 1990?Kde jsou jejich jména a podpisy?Chci znát jejich jména a co teď dělají tihle š.m.e.j.d.i. a jaké mají posty, majetky za službu ve jménu zla,podvodu ,který kryjí a předělávají historii(stejně jako komouši)a zatajují informace o rodině Hejvlů,knížat a všech různých podobných po-revolučních politicích/svazácích!!Je to stejná banda co ochránila zlodějku Chadimouvou a její milost,kterou pak dostala od Hejvla!!!Je to jedná velká parta co to tady rozkradla a vládne!!Vlastně Ex-komouši,donašeči-informátoři z řad Charty a kolaboranti z roku 139-1945!!tihle všichni jsou dnes mravokárci.Jakým právem proboha?

francjosef ( 1. dubna 2013 12:58 )

Běžte s Havlem a Klausem již do***a.Nemožeme se na ně ani podivat.

venunka87 ( 1. dubna 2013 07:32 )

tvl masakr 2.světová repete taky rád hraju a koukám na filmy ale ty by si měl začít chodit ven

itartas ( 31. března 2013 21:27 )

já žádné úzkostné stavy demente nemám, jenom vidím dál než na špičku nosu jako ty

nojasne ( 31. března 2013 10:36 )

Navštiv psychiatra, něco ti na ty úzkostné stavy napíše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa