Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Amnestie se rušit nebude: Ústavní soud stížnost senátorů smetl ze stolu

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský
Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK - 
5. března 2013
14:02

Ústavní soud se nebude zabývat novoroční amnestií prezidenta Václava Klause. Návrh skupiny senátorů na zrušení amnestie u kauz trvající déle než osm let soudci odmítli. Důvod rozhodnutí zatím zveřejněn nebyl.

Čtyři soudci měli jiný názor. Předseda soudu Pavel Rychetský, soudci Ivana Janů a Vojen Güttler nesouhlasili s výrokem, soudce Miloslav Výborný uplatnil odlišné stanovisko pouze k odůvodnění. Ústavní soud má celkem 12 soudců.

Návrh senátorů směřoval proti nejkritizovanější části amnestie, která zastavila vleklá trestní stíhání. Konkrétně šlo o stíhání, která trvala déle než osm let s trestní sazbou do deseti let vězení.

Ústavní soudci v minulých týdnech opakovaně diskutovali o tom, zda prezidentskou amnestii vůbec mohou přezkoumávat. Zákon jim totiž tuto pravomoc nepřiznává. Rychetský v médiích už dříve připustil, že názory jednotlivých soudců se rozcházejí. Neshodovali se ani další odborníci na ústavní právo.

Ústavní soud již v únoru odmítl návrh Městského soudu v Praze na zrušení celé amnestie. Důvody byly spíše formální - jednak upřednostnili dříve doručený senátorský návrh, jednak dospěli k závěru, že soud neměl oprávnění požadovat zrušení celého amnestijního rozhodnutí.

Amnestie zastavila podle údajů z února zastavila 327 trestních stíhání včetně závažných kauz hospodářské kriminality. Dále prezidentovo rozhodnutí vedlo k propuštění téměř 6500 vězňů. Amnestie má řadu kritiků, stala se dokonce jedním z důvodů pro podání ústavní žaloby na Klause, kterou podatelna soudu přijala dnes dopoledne.

janina7777 ( 6. března 2013 21:43 )

Klaus je obrovský sprostý prase když amnestii podepsal, musel přece vědět, jak moc ublíží slušnejm a poctivejm občanům, nechápu taky, jak může v noci klidně spát dobytek prašivej!!!!

janina7777 ( 6. března 2013 21:40 )

janina7777 ( 6. března 2013 21:39 )

jsou to dobytci

praha48 ( 6. března 2013 13:21 )

Pane Rychtersky mel byste okamzite odejit s Klausem, chrante nazory lidi a ne Vase nazory s Klausem. Byla to velka mezinarodni ostuda a propustil spoustu zlocincu a poctivy clovek prisel o svoje penize co jste za osobu a jak muzete klidne spat?? na kazdeho jednou dojde a doufam, ze nebudete dlouho u sveho korytka

hartmanice ( 6. března 2013 11:34 )

Jo,jo takhle to vypadá když je každý v tomhle státě ten nejchytřejší.Právě pak ti nejchytřejší blbci udělají nejvíce škody.Stále si říkám jaké by to bylo kdyby místo těch študovaných,vládly jen obyčejní farmáři se selským rozumem.Možná by tolik škody neudělali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa