Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odvolávám, co jsem odvolal... Klaus udělí Gašparovičovi Řád bílého lva

Klaus s Gašparovičem na společné tiskové konferenci
Klaus s Gašparovičem na společné tiskové konferenci  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
1. března 2013
16:24

Prezident Václav Klaus se rozhodl udělit státní vyznamenání slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Přestože ještě v úterý tvrdil opak. "My vnitřně (s Gašparovičem) cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali," řekl novinářům na tiskové konferenci.

Informaci dnes potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat s tím, že česká vláda Klausův návrh projednala a podpořila tuto středu. Gašparovič tak získá český Řád bílého lva, který je udělovaný osobám, jež se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Českou republiku.

"Vláda na svém středečním zasedání na žádost prezidenta projednala návrh na udělení státního vyznamenání prezidentovi Slovenské republiky Ivanu Gašparovičovi a návrh akceptovala," řekl dnes ČTK Ochvat.

Možnost, že by si oba prezidenti ještě před koncem Klausova funkčního období 7. března měli navzájem předat nejvyšší státní vyznamenání, vyplynula z neoficiálních informací ČTK z Bratislavy i Prahy už ve čtvrtek. Tehdy Ochvat na dotaz odpověděl, že informaci o takovém Klausově záměru nemá. Stále platí to, co řekl slovenský prezident," řekl ve stejný den ČTK v Bratislavě Gašparovičův mluvčí Marek Trubač.

Vyznamenání by Klaus mohl nechat poslat po českém velvyslanci v Bratislavě. Vyloučena ale zřejmě není ani možnost, že by se oba prezidenti mohli ještě jednou sejít.

Podle informací ČTK si oba prezidenti původně měli vyznamenání vyměnit už během návštěvy Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale slavnostní akt nakonec nekonal. V roce 2003 dostal vysoké slovenské státní vyznamenání tehdejší český prezident Václav Havel.

rudyptak48 ( 5. března 2013 12:55 )

Ti dva se hledali až se našli. Nakonec se vzájemně pochválí a dekorují lvem a křížem, protože nikdo jiný to za ně neudělá. Napoleon si také sám nasadil korunu na hlavu. Ten slovenský senilní geront měl odkráčet se stejnou ostudou jako Klaus, nebýt toho, že Fic(k)ův SMER má většinu v poslanecké sněmovně. Oni totiž nemají pojistku na ruční granát vzor senát.

olda1 ( 3. března 2013 19:32 )

KOMU Z POLITIKŮ A POLITICKÝCH STRAN MŮŽEME NYNÍ VĚŘIT? , Anonym, 3.3.2013 18:56:17 KROMĚ VV A SOC DEM UŽ NIKOMU VE DNEŠNÍ POLITICE NEVĚŘÍM.Ostatním jde jenom o moc a nic dalšího neřeší. Kdy naposledy někdo z vás slyšel o jakémkoli kroku politiků, který by nám něco přinesl? Který by se dotýkal našich každodenních starostí´? Pořád si jenom hledají způsob jak si přilepšit z IT zakázek a dalších tendrů.... VV NEZKLAMTE NÁS!!

marmat ( 3. března 2013 11:06 )

OK Doufejme , že se pleteme.....

handgood ( 3. března 2013 08:55 )

....smazáno...

handgood ( 3. března 2013 08:54 )

Řidič autobusu musí dělat psychotesty a to při jízdě zodpovídá za životy 50 lidí. Tihle dva senilní geronti jsou výstavní skříní našich dvou národů. Kolik úsilí stojí vědce, umělce, lékaře ap., aby svými činy proslavili jméno našich národu? Stačí několik neuvážených rozhodnutí a výroků těchto dvou kašparů a vše ostatní je msazáno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa