Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathovým nástupcem je Řihák, Ústí má 1. hejtmana komunistu v Česku!

Autor: simao, ČTK - 
20. listopadu 2012
12:13

Josef Řihák, sociální demokrat, senátor a starosta Příbrami. To je nástupce do vězení uvrženého a zatraceného doktora Ratha v čele Středočeského kraje. A všichni doufají, že na práci svého předchůdce nenaváže. Mohl by pak také skončit za mřížemi... Svého hejtmana má už i kraj ústecký. Komunistu Bubeníčka.

Situace po krajských volbách se vyvrbila jednoznačně. Vítězná ČSSD jde s komunisty vstříc oranžovo-rudé budoucnosti.

Protože ODS s KSČM odmítla spolupracovat i tam, kde jí to výsledky voleb umožnily (třeba v Plzeňském kraji), opanují sociální demokraté ruku v ruce krajskou politiku.

Noví hejtmani: Bubeníček (KSČM) a Řihák (ČSSD)

Do čela Ústeckého kraje nastupuje i první komunistický hejtman od zavedení krajských správ - Oldřich Bubeníček.

Jaký je jeho "kádrový profil"? Začínal jako dělník ve sklárně, v 70. letech však nastoupil na kariéru funkcionáře komunistické strany, do které vstoupil jako jedenadvacetiletý na vojně. Pracoval na OV KSČ v Teplicích, po revoluci jako zpravodaj Haló novin a šéf severočeské KSČM. Neúspěšně kandidoval na senátora, je ženatý, má tři děti.

A svého šéfa má už i Středočeský kraj, kde si zastupitelé volili nástupce po Davidu Rathovi. Stal se jím sociální demokrat Josef Řihák (53), starosta Příbrami, který po zvolení potvrdil, že se mandátu starosty vzdá. V Senátu však plánuje sedět i nadále. Prý aby v horní komoře neoslabil pozici své domovské ČSSD.

Řiháka dosadili Rathovci?

Řihák se stal lídrem středočeské kandidátky ČSSD na úkor Zuzany Moravčíkové, která byla dočasnou hejtmankou poté, co Davida Ratha odvedli po propuknutí obrovské korupční aféry v poutech do litoměřické vazební věznice, kde sedí dodnes. 

To, že středočeští sociální demokraté dali přednost Řihákovi, však někteří pozorovatelé interpretovali jako vítězství křídla kolem bývalého hejtmana Ratha, upozorňuje ČTK.

Řihák se ostatně s Rathem v minulosti v lecčems shodl. Třeba v zavedení poplatků v nemocnicích, které Řihák označoval za "vlajkovou loď" ČSSD.

Letos v srpnu, krátce před volbami, se pak Řihák nechal slyšet, že "hlavním tématem krajských voleb ve Středočeském kraji je obhájit práci ČSSD, která se za čtyři roky udělala..." Snad tedy neměl na mysli navázat na Rathovy korupční úlety, ale pozitivní rysy, jako zachování jízdného zdarma pro školáky.

Po svém zvolení však Řihák vystupoval velmi umírněně. Návrat agresivní Rathovy rétoriky se nekoná. "Stojím tady před vámi s obrovskou pokorou," prohlásil před zastupitely. A přislíbil mimo jiné, že se zasadí o lepší vztahy s opozičními stranami. "Opozice, to je někdy rozum zadarmo," podotkl.

kukuku ( 22. listopadu 2012 08:20 )

Hlavně že se Ti ulevilo, že v dalším kraji klesne pod vedením komunistů rozkrádání.

kukuku ( 22. listopadu 2012 08:16 )

Máš výjimečně z větší části pravdu - ty ku..vy nejsou rudomodré, ale jenom modré.

komentator ( 21. listopadu 2012 19:32 )

Lidi, nepolemizujte s DEBÍLKEM Hubertkem! Ty žvásty Hubertka-ROBERTKA jsou na úrovni největšiho RETARDY z POMOCNÉ ŠKOLY

evelajn3 ( 20. listopadu 2012 16:04 )

evelajn3 ( 20. listopadu 2012 16:03 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa