Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dotčený John: Klíma mě hrozně ranil, kamarádství je konec!

Dnes již bývalí kamarádi Josef Klíma a Radek John
Dnes již bývalí kamarádi Josef Klíma a Radek John  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT - 
5. listopadu 2012
17:07

Bývalí parťáci z nováckého pořadu Na vlastní oči se do sebe ostře pustili. Když Josef Klíma odsoudil úmysl Radka Johna být politikem a zároveň novinářem, nenechala na sebe odpověď dlouho čekat. A dotčený a údajně i velmi raněný John označil Klímu za zášti plného a nyní již bývalého kamaráda. A navrch za nevděčníka.

Kauza John v minulém týdnu pořádně rozdmýchala vášně. A mnozí se ptali: Jak může být Radek John současně politik, poslanec a člen sněmovních výborů s přístupem k tajným informacím, a zároveň i novinář? Vždyť tohle je přece totální střet zájmů.

K zástupu udivených se však po bok prezidenta Klause, či premiéra Nečase, přidal i Johnův někdejší televizní parťák Josef Klíma. Johnův přístup naprosto nechápe. "Základní předpoklad novináře je nestrannost, zatímco politika stranickost. Slyšíš rozpor už v těch dvou slovech?" ptal se pak Johna na dálku přes LN.

John přitom proklamoval, že chce ve vydavatelství Empresa Media (Týden, Instinkt aj.) psát o rozkrádání v Česku a odkrývat chapadla chobotnice, která za to mohou...

O osobním vztahu k Johnovi pak Klíma tvrdí, že ho měl během patnáctileté spolupráce "docela rád" a prý ho proto varoval i před samotným vstupem do politiky. Jenže stalo se. John se stal hlavní tváří Věcí veřejných (i když stranu fakticky řídil spíš Vít Bárta), a později dokonce ministrem vnitra.

"Posledních deset let nebyl ani novinář, natož dobrej," řekl v LN narovinu Klíma. A dodal, že již dříve se John "spojil s tuneláři" a "šéfoval nakladatelství, úzce spojenému s Janouškem".

"I kdyby stokrát proklamoval, že chce zase tepat tu chobotnici, už to nejde. Už mu nikdo neuvěří, že jen jedno chapadlo chobotnice nebojuje s druhým – a samo se tím maskuje," uzavřel svou kritiku Klíma.

Johnova reakce: Už nejsme kamarádi

Johna prý reakce Josefa Klímy překvapila. Označil ji za zraňující a mimořádně podlou. "Šokovala mě hloubka zášti bývalého kamaráda," říká bez obalu John pro LN. "Jsem z toho hrozně zklamaný," dodává politik. 

A naznačuje i jistý nevděk ze strany Klímy z doby, kdy šéfoval publicistice na Nově: "Já jsem reportérům Na vlastní oči odstraňoval klacíčky z cesty deset let a toto je odplata," čertí se John.

vlaku ( 7. listopadu 2012 02:26 )

 Než začne rozplétat chobotnici, tak by si měl sjednat pořádnou životní pojistku !!!

bibi-oliver ( 6. listopadu 2012 11:17 )

Nikdo nechce znát pravdu a za pravdu se každý zlobí a je uražen.

hrouzek ( 6. listopadu 2012 09:08 )

Radek John m.j.píše.že chce rozkrýt i rozkrádačky.A v jeho akcich se ale objevily i ruzné machinace s předražováním všeho na co sáhla ruka Janouška s pomocí Johna.Vždy a ve všem mě zajímala v první řadě výrobní cena čehokoliv.Něco se vyrábí ve velkém množství za pár haléřů a na trh se to dostane za desítky korun.Takovým parchantům dejte okovanou pěstí do zubů.Zejména ve zdravotníctví.Jim stačí když něco koupí za pár korun třeba u Vietnamce a pak to až se čtyřistaprocentním ziskem prodají hloupým,ale potřebným pacientům.Už si ani nejsem jistý,jestli v příbalových letačcích různých léků je to co je v letáčcích napsáno. I lékaři dostávají provizi jen za to,aby předepisovali od toho kterého výrobce a ne od jiného.Neprosto bezohledné okrádání ve všem a všude.A pak příjde nějaký pan John a bude slibovat,že to rozkryje a začne čistit.Tento Augliášův chlívek už nikdo nikdy nevyčistí.Nanejvýš to může ještě vyčistit nebo vykydat tak návrat Února 1948.

savaroman ( 6. listopadu 2012 08:28 )

Pan Klíma vždycky Johnovi říkal, aby si vstup do politiky rozmyslel, že bude lepší , když se o něm budou mluvit jako o dobrém novináři a ne špatném politikovi. A zášť vůči Johnovi určitě necítí. Nemá to zapotřebí. Naopak by se měl více šetřit, vzhledem ke svému zdraví, a méně pracovat.

krat5 ( 6. listopadu 2012 06:16 )

Kdyby Johnovi nehrozilo politické propadliště, tak by se v politice držel zuby nehty. Klíma má naprostou pravdu. Už když John odcházel z TV, tak stejný názor na něho měl Klíma už tehdy, je jenom vidět, že není žádná korouhvička. To je ten rozdíl mezi ním a Johnem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa