Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident smetl ze stolu důchodovou reformu: Klaus nám škodí, běduje Nečas

Petr Nečas se snaží prosadit důchodovou reformu. Václav Klaus její návrh vetoval
Petr Nečas se snaží prosadit důchodovou reformu. Václav Klaus její návrh vetoval  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
24. září 2012
18:46

Reforma důchodů je nutná, tvrdí Nečas. Spustit by jí by byl hazard, oponuje Klaus. A reformu vetoval. Návrh tak putuje zpátky k poslancům. A pro vládu to znamená další komplikace.

Spor o reformu penzí pokračuje. "Důchodová reforma, jak se tomuto kroku říká, je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširšího konsensu," tvrdí prezident Klaus.

Podle Klause však návrh Nečasova kabinetu rozhodně v politice, ani společnosti, všemi podporovaný není. A proto dnes svým vetem smetl ze stolu návrh tzv. druhého pilíře důchodové reformy.

Jde přitom již o šestý zákon, který letos Klaus Sněmovně vrátil. Naposledy se tak stalo třeba v případě návrhu na energetické štítky pro domy. A premiér v tom vidí nemístný tlak ze strany Hradu.

Nečas: Destabilizujete vládu, pane prezidente

"Pan prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace opozice, nepřispívají k politické stabilitě vlády," postěžoval si dnes premiér Nečas ve svém prohlášení.

S prezidentem však částečně souhlasí i několik rebelů z ODS. Poslanci kolem Petra Tluchoře se s Klausem shodli především v tom, že důchodovou reformu nelze financovat zvyšováním daní.

A tak se rázem dostáváme ke známé hře o čísla. Premiér Nečas potřebuje ve Sněmovně ostatek věrných oveček k prosazení reformy, která je součástí řady zamýšlených úsporných opatření. Ty však momentálně dává dohromady horko těžko.

Kalousek pro reformu, opozice proti

Počítat prý však Nečas může najisto s podporou TOP 09 - podle jejího  místopředsedy Miroslava Kalouska poslanci Topky koaliční dohodu dodrží a s Nečasem půjdou. Ministr financí navíc tvrdí, že se Klaus unáhlil a ve vysvětlení svého postoje zvolil "zástupné důvody".

K důchodové reformě se pak vyjádřila i opozice. A není překvapivé, že ji strhala. Podle Bohuslava Sobotky by měla vláda start reformy odložit - ideálně až na rok 2015. Doufá totiž, že dojde k předčasným volbám. A jak již Sobotka dříve tvrdil, ČSSD prý v případě volebního úspěchu druhý pilíř reformy zruší.

"Nečasova vláda by měla zastavit práce na spuštění důchodové reformy a respektovat veto "svého" prezidenta," okomentoval pak situaci další levicový politik, předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

gogo ( 4. listopadu 2012 22:27 )

Zpackaný diletantský paskvil zvaný "důchodová reforma" by mohl podepsat leda blázen...

sabinecka ( 30. září 2012 07:44 )

To se musí pan prezident strachy klepat před Nečasem,že nemá právo vetovat mizerný zákon?Je smutné, že máme tak mizernou vládu a nikde není pomoci se jí zbavit.Říká se dej v.o.l.o.v.i funkci a bude z něho politik.Asi to bude pravda.

cholito ( 29. září 2012 15:53 )

jedinej kdo tady všem škodí je Nečas a celá vláda. Konečně udělal Klaus jednu správnou věc, že tuto "reformu" alias další způsob jak ožebračit a znevýhodnit lidi smetl ze stolu.

lukreciaborgia ( 27. září 2012 17:32 )

Klaus škodí??Klausovi je to už jedno,tak dokonce mele i pravdu.Je mu to putna,nejvyšší už byl,volen být nemůže,takže si může dovolit říct co si myslí.Neškodí,jen říká pravdu.

gogo ( 27. září 2012 11:34 )

Občas musí dát člověk za pravdu i někomu, s kým jinak často nesouhlasí. V tomto případě musím dát za pravdu Klausovi. Člověku, který je bohužel spoluzodpovědný za divokou privatizaci, která vypustila podnikatelské Krakeny z klece... Která nás dostala za dvacet let na kolena, která nás změnila v banánovou republiku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa