Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volme poslance přímo, vyzývají doktor Pirk i Táňa Vilhelmová

Autor: Oldřich Tichý, mokk - 
18. září 2012
12:55

Desítky osobností, jako třeba kardiochirurg Jan Pirk, herečka Tatiana Vilhelmová či houslista Pavel Šporcl, vyzývají ke změně podoby voleb. Poslance chtějí volit stejně jako senátory.

Hlavním požadavkem Výzvy za přímou volbu poslanců jsou malé volební obvody. V nich by se volil jen jeden či dva poslanci. „Chceme zavést většinový volební systém do Sněmovny,“ uvedla jedna z iniciátorek výzvy Pavlína Kalousová, předsedkyně správní rady Byznys pro společnost.

Malé obvody podle zástupců výzvy zajistí, že lidé budou volit poslance, které skutečně znají, a ti se pak budou cítit více odpovědní za svůj obvod. K tomu by ovšem byla nutná změna ústavy, kterou by museli odsouhlasit současní poslanci a senátoři. Ti už také dostali informaci o vzniku nové iniciativy.

Bez opozice to nejde

Například premiér Petr Nečas (ODS) výzvu podpořil s tím, že ODS o většinové volby poslanců dávno usiluje. Nikdy však zatím nezískala podporu ČSSD, bez níž nebylo možné změnit ústavu. A ta je k návrhu skeptická i teď.

„Pokud je cílem zlepšit kvalitu lidí v Parlamentu, tak se nic nezmění. Záleží na nabídce stran, ne na volebním systému,“ řekl poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Signatáři výzvy nicméně nabádají lidi, aby se snažili své poslance ke změně přesvědčit a přidávali podpisy na stránkách iniciativy.

„Termín, kdy bychom chtěli volit nově, je rok 2014,“ dodal další z iniciátorů, podnikatel Jindřich Prokopec.

bome ( 18. září 2012 19:46 )

aopak, zrusme obe komory horni i dolni, vyzenme poslance a senatory do prace. Staci deset ministerstev v cela s predsedou vlady a prezident a zakony at konecne delaji odbornici a ne herci a pakaz co v zivote nic nedelala a na kazdou dulezitou vec staci referendum. Je to jednoduche a levnejsi, ale je to nerealne, stranicke kasy uz by se neplnili z penez statniho rzpoctu a bylo by to moc jednoduche a pruhledne. Kolik by se asi usetrilo z dani, kdyby se neplatil ten statni moloch. Byli bychom nejbohatsi stat v evrope a jeste samozrejme opustit EU a zrevitalizovat zemedelstvi a tezky prumysl a nasadit vysokou dan na dovoz ppotravin.

aluman ( 18. září 2012 19:05 )

ty máš úúúžasný nápady. Hele, jak si třeba představuješ v praxi ten zákaz politickejch stran? To jako že je někdo zakáže a ony přestanou existovat, jo? Jako že přestanou na povel s veškerou čiností a nebudou se do ničeho plést? Ani omylem ty trubko. Povedou to tu dál a stejně budou všechno řídit. Ta jejich oficiální moc a jejich pojmenování je tu jenom na oko pro lidi. Klidně si strany zruš, ale dál tu bez změny povládnou ti, co ve kutečnosti dosud. Povládnou a budou řídit ty tvoje nejschopnější dlouholeté pracovníky. Ale tentokrát pro lidi zcela neprůhledným způsobem.

kukuku ( 18. září 2012 18:06 )

Lepší se odklánět než tupě opakovat fráze typu "apolitická vláda odborníků". Nad Tvé IQ je pochopit, že Fišerova vláda a) nebyla apolitická b) nebyla to vláda odborníků. Jinak už Tvoje bláboly ani nečtu. Za odklonění, odbočení považuješ každý názor mimo Tvůj omezený obzor.

annael ( 18. září 2012 18:00 )

další odklánění do roviny zdánlivě příbuzné. A navíc obviňování z jednoduchost nemyslící osoby. Skutečně zajímavá, a ne zcela neobvyklá kombice, používaná těmi, na které se právě ta jednoduchost a absence skutečného myšlení nejvíce hodí. Neuvedl jste nic, co by zpochybnilo výhody přímé volby poslanců. Neuvedl jste nic na obhajobu vašeho "skvělého" návrhu destileté apolitické vlády odborníků. Stále odbočujete mimo diskutované, proto považuji další diskuzi s vámi za ztrátu času. Přeji příjemné prožití zbytku dne při bahnění se ve vaší domnělé genialitě a nadřazenosti, která ovšem z vámi napsaného neni ani v nejmenším zřejmá.

kukuku ( 18. září 2012 17:35 )

S Tebou se neshodnu stejně jako s e.44 na ničem - to se mi stává jenom při debatě s absolutně jednoduchou nemyslící osobou. Už Ti pustím jenom jeden názor. ODS je ve stejné situaci jako KSČ v roce 1989 - veškeré zásadní ideje byly v praxi popřeny (jako prakticky nerealizovatelné) - dál už je možno lhát jenom primitivům jako Tobě nebo e.44 . Viz dnes Tluchoř - po tom, co zdrbanými privatizacemi zlikvidovali subjekty odvádějící daně a příjem z daní chybí, dnes jako řešení situace ten blb navrhnul zprivatizovat všechno, co se ještě zprivatizovat dá - České dráhy, aerolinky - nejlíp rychle (a levně) do konce roku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa