Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj o Hrad má dva favority: Expremiér Fischer vs. expremiér Zeman

Autor: Oldřich Tichý - 
25. července 2012
05:28

Kdo bude po Václavu Klausovi prezidentem? Tak schválně: Vystudoval ekonomii, je podruhé ženatý, byl v KSČ, byl českým premiérem… Ještě nevíte? Ani nemůžete – to vše platí jak pro Miloše Zemana, tak pro Jana Fischera, kteří jsou suverénně hlavními favority. Podle průzkumu agentury SANEP utekli ostatním o několik délek.

Zemanův nástup mohl přehlédnout málokdo – jeho billboardy zaplavily zemi a jako první už má 50 tisíc podpisů, aby mohl ofi ciálně kandidovat. Fischer na rozdíl od něj zase stihl otevřít svoji volební kancelář. Zeman totéž plánoval na začátek srpna, ale o 14 dníto odložil kvůli operaci šedého zákalu.

Suchopárný statistik Fischer se sice pořád drží na špici žebříčku, nový průzkum přece jen více potěšil chrliče bonmotů (a občas i urážek) Zemana. Zatímco první z nich za měsíc ztratil 3,4 % příznivců, druhý naopak 2,3 % získal. Fischerův náskok tak nedělá ani celá tři procenta. Průzkumu SANEP se zúčastnilo 47 918 lidí. Jasno by mohlo být už za 200 dní. Klaus končí 7. 3. 2013. Volby se musí konat mezi 6. lednem a 5. únorem.

Velké srovnání obou kandidátů

  Jan Fischer Miloš Zeman
VZDĚLÁNÍ  VŠE Praha  VŠE Praha
ČLENSTVÍ VE STRANÁCH  KSČ (1980–1989)  KSČ (1968–1970), ČSSD
(1992–2007)
ZAMĚSTNÁNÍ

 Šéf statistického úřadu
(2003–2009), premiér
(2009–2010), viceprezident
Evropské banky pro obnovu a rozvoj

 prognostik, premiér
(1998–2002), od roku
2002 v důchodu
(dosud)
PODPORUJÍ HO Zděněk Troška, Jan Pirk  Ladislav Kerndl, Lukáš Konečný, Radim Uzel, František Čuba
RODINA A DĚTI

Podruhé ženatý, syn Jakub (34) a dcera Kateřina (31) z prvního manželství, z druhého syn Jan (23)

Podruhé ženatý, z prvního manželství
má syna Davida (40),
z druhého Kateřinu (18)
MAJETEK

Byt na sídlišti Barrandov v Praze, chalupa v Čakovicích, čtyři auta, úspory 5 milionů korun

Majitel chalupy na Vysočině, což je vlastně část zámečku z roku 1564
ZÁJMY

Statistika, knihy (K. Čapek, Kafka), klasická hudba a jazz, chalupa, fenka Tara (13)

Kromě vymýšlení bonmotů i gumový člun,
s nímž brázdí rybník
JÍDLO A PITÍ

Má rád maso (například tatarský biftek); nejí krupicovou kaši,  alkohol moc nemusí, ale pivo si občas dá

 Tlačenka, jitrnice a veškerá „...zelenina přetransformovaná přes  prase...“, k pití dříve becherovka, nyní slivovice a pivo

Fischerova žena Dana se s manželem objevuje často ve společnosti Fischerova žena Dana se s manželem objevuje často ve společnosti | Foto Blesk
Manželka: Dana Fischerová (63)

Je vystudovaná aranžérka, pracovala ale i ve statistickém úřadu jako sekretářka svého pozdějšího manžela. Kvůli němu se rozvedla, když jí na nevěru přišla dcera. Jsou spolu 24 let. Z prvního manželství má tři děti. V roce 1998 jí zjistili zhoubný nádor ledviny, který se podařilo odstranit. Následovaly silné deprese. Od roku 2001 je v invalidním důchodu. Baví ji vázat květiny, pro známé vyrábí vánoční věnce. Sbírá staré porcelánové panenky, které restauruje a šije na ně. Muže doprovázela jako premiéra i jako bankéře do Londýna.

Zemanova žena Ivana doprovází svého muže zřídkakdy Zemanova žena Ivana doprovází svého muže zřídkakdy | Foto Blesk
Manželka: Ivana Zemanová (46)

Jako studentka posledního ročníku brněnské filozofické fakulty odjela v roce 1990 od rozepsané diplomky z Brna do Prahy, aby se ucházela o práci sekretářky u neodolatelného Miloše Zemana v Prognostickém ústavu. On ji vytrvale posílal zpátky dostudovat, ona vytrvale zůstávala. Za tři roky si ji vedl k oltáři a rok nato se jim narodila dcera Kateřina. Před 10 lety se Zeman trvale usadil na své chalupě na Vysočině, ona ale zůstala v Praze. Vloni začala pracovat jako referentka na Pražském hradě.

Kníže padá, předběhl ho Jakl

Drtivý propad zaznamenal Karel Schwarzenberg, považovaný donedávna za černého koně prezidentské volby. V červnu byl ještě hned za Zemanem, teď klesl hluboko do druhé poloviny kandidátů. Před něj se dostali třeba i Ladislav Jakl (Klausův tajemník, jehož kandidaturu mnozí stále berou jako recesi) či Zuzana Roithová (nevýrazná europoslankyně lidovců). Schwarzenberg podle všeho přišel o hlasy kvůli scénám kolem vydávání jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové policii.

Kníže padá, předběhl ho Jakl Kníže padá, předběhl ho Jakl | Infografika Blesk

mirkazam ( 10. srpna 2012 06:48 )

Nemastný, neslaný Fisher ???

lunatic ( 26. července 2012 08:37 )

Hlavní je,aby se ČR již trochu zvedla a přiblížila se zemím,jako Švýcarsko a nikoliv Albánie - slibů "slyšela země" již dost ... At' je na HRADĚ kdokliv - lidem,kteří se o sebe UMÍ POSTARAT,těm bude zase a jen dobře a nad "figurkou" rozdávající metály,kterým stařecké neduhy léčí konkubíny,pokrčí shovívavě rameny - vždyt'= MÁME SE TAK,JAK SI TO UDĚLÁME ... a to je,myslím,SPRÁVNÉ

alialenka ( 26. července 2012 07:19 )

Tomio nema s dnesnima politikama nic do cineni. A ze je to Japonec? Je daleko inteligentnejsi nez Zeman. Fisher taky nema nejleosi povest. Volte toho kdo nema s dnesnimi politiky co do cineni. Jinak zase splacete nad vydelkem. Na hrad musi nutne prijit nekdo slusny. A to Tomio je!

bobina ( 26. července 2012 06:56 )

A co nám nabízíš ty ??? Já bych volila Zemana docela s chutí,protože to je inteligentní chlap,který by tuto roli určitě zvládl se ctí! Nikoho jiného na naší scéně nevidím v tom světle,že by byl vhodným kandidátem! Tak se předveď když kritizuješ,jaké kandidáty máš ty,ráda se poučím,remcat a kritizovat umíš dobře především sám!

a777 ( 25. července 2012 22:00 )

Hurá neschopný bývalý předseda vlády, agent STB Fišer a agent KGB Zeman na hrad. Co čekat od Českých voličů? Blbou volbu, pak blbou náladu a remcání...

Zobrazit celou diskusi