Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spor o Kalouska: Hrubián, zoufalý štvanec nebo nemocný člověk?

V české politice probíhá spor o Miroslava Kalouska: Je to hrubián nebo štvaná zvěř?
V české politice probíhá spor o Miroslava Kalouska: Je to hrubián nebo štvaná zvěř?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Sandra Apostolidisová, Jaroslav Šimáček - 
14. července 2012
05:00

V české politice zuří spor o Miroslava Kalouska! Šéf policie Petr Lessy tvrdí, že mu Kalousek vyhrožoval. Poslanec Petr Skokan (VV) naznačil, že Kalousek má slovník vulgárního primitiva. Bezpečnostní výbor sněmovny doporučuje premiéru Nečasovi, aby Kalouska odvolal. Opozice žádá pád Kalouska i vlády. A co na to ministr financí? Je opravdu takovým desperátem, nebo se neprávem dostal do pozice zoufalého štvance?

Kolem ministra financí se poslední dobou aféry jen kupí. Třešničkou na dortu mezi jeho kontroverzemi se stalo odhalení o dalším skandálním telefonátu.

Zachránce?

Miroslav Kalousek se přitom snaží vyvést Česko z krize. A to pomocí řady finančních opatření. Především utahování opasků, a ta ktřeba došlo ve stínu současných polititckých kauz k nenápadnému zvýšení DPH...

Úsporná politika se však vládě, potažmo Kalouskovi, moc nedaří. Nad rámec své ministerské funkce je však prý Kalousek připraven zasáhnout kdekoli proti bezpráví, kde ho jasně uvidí. Proto pronesl ve Sněmovně plamenný proslov na obranu své kolegyně z TOP 09 Vlasty Parkanové. Ale také sebe.

Vyděrač?

Sám ministr se totiž do kauzy předražených letounů CASA zapletl i díky tomu, že údajně vyvíjel nátlak na policejního vyšetřovatele Mazánka a dokonce i šéfa policie Petra Lessyho. Ten je odhodlán jít dokonce na detektor lži, aby dokázal, že mu Kalousek vyhrožoval. Ministr to označuje za policejní provokaci. A je jisté, že někdo tady opravdu lže. Výpovědi Lessyho a Kalouska se totiž zásadním způsobem rozcházejí.

Hrubián?

Zatímco Kalouskova facka je už legendou, poslanec Petr Skokan (VV) včera ve Sněmovně rozvířil další skandál - přečetl přepis svého údajného zářijového telefonního rozhovoru s Kalouskem. Výroky v něm jsou neuvěřitelné! „Nazdar, ty debile,“ reagoval ministr podle SKokana a pokračoval prý ve spršce nadávek a osočování.

Kalouska měl rozlítit fakt, že právě Skokan loni v září upozornil novináře na to, že ministr u Sněmovny nafackoval mladíkovi, který ho urážel. Skokan se pak bál, že bude další na řadě, kdo pocítí Kalouskovu zlobu: „Byl jsem druhý den nesvůj, nevěděl jsem, zda k útoku dojde nebo jak se budeme na sebe ve Sněmovně tvářit. On však byl v New Yorku, a tak jsem to nechal být,“ popsal Blesku incident Skokan.

Proč s ním ale vyrukoval právě teď? „Když teď ministr Kalousek začal tvrdit, že nátlak na Mazánka a Lessyho nevyvíjel, a ještě je vyzval, ať předloží důkaz, tak to se mnou opravdu hnulo,“ vysvětlil Skokan. "Tak tady ten důkaz má. Chápu, že se ho lidé bojí, a otázka je, zda není nemocný."

Nemocný člověk?

Právě Kalouskova nemoc je přitom otázkou. Je možné, že zkraty v jeho jednání jsou vyvolány bolestivými záchvaty dny, kterou údajně trpí. Jde o typ artritidy, ke kterému dochází, pokud se příliš velké množství kyseliny močové usazuje ve tkáních. Její krystalky pak pronikají do kloubů, nepříjemně bodají a způsobují záchvaty prudké bolesti.

Nemoc však "přiživuje" i porušování životosprávy, především v podobě extrémní zátěže, hladovění nebo naopak kvůli přemíře červeného masa či alkoholu. Právě alkoholikem nazval před časem Kalouska David Rath, soud mu však za toto osočení přiřkl desetitisícovou pokutu.

Štvaná zvěř?

Kalousek však opravdu je pod extrémní zátěží. A buď opravdu odkryl svoji skutečnou osobnost, anebo se teď stal lovnou zvěří politických odpůrců, a tak je každý úder dovolen…

"Já bych rád věděl, komu všemu jste ještě volal," hulákal na jednání sněmovního Výboru pro bezpečnost místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Miroslav Kalousek se bránil. "Mě se osobně se, pane místopředsedo, také nelíbí, když si vyslechnu, komu všemu jsem prý volal."

Výbor však doporučil, aby Kalouska premiér Nečas odvolal. A s radostí se Kalouskových problémů chytla i opozice, která se chystá vyvolat právě kvůli Kalouskovi další hlasování o důvěře vládě.

Co na to Kalousek?

Autentičnost přepisu rozhovoru, který přečetl ve Sněmovně Petr Skokan,  přitom odmítl Kalousek komentovat. „Já se nebudu dohadovat s panem Skokanem o autenticitě nebo neautenticitě těch vět. Já k tomu mám jen jediný komentář – to, co předvedl, je vrchol trapnosti a absolutní lidské dno. Víc k tomu nemám co dodat,“ řekl Blesku.

Později ale naznačil, že přepis přece jen tak úplně autentický nebude. „Je to velmi hrubě zmanipulované a naprosto to neodpovídá obsahu toho rozhovoru, který se odehrál,“ dodal Kalousek. Jeho argumentaci nahrává i fakt, že Skokan na opakované výzvy Blesku, aby existenci nahrávky dokázal, nereagoval.

majojo ( 17. července 2012 17:44 )

Ano, pane Kalouskui. I tatíček Masaryk nechal střílet do dělníků. Tak jen do toho.

majojo ( 17. července 2012 17:43 )

To máš třeba pravdu, ale ta druhá polovina národa je zase chytřejší než on. A chytrost ještě neznamená slušnost. I v té méně inteligentní části se najdou kvalitnější lidé, než je tahle kreatura.

jsva ( 17. července 2012 05:32 )

Kalousek je člověk, který vyprovokoval konflikt svými pokusy zasahovat do trestního řízení s bývalou ministryní Parkanovou. Současně vyvrcholilo jeho hulvátství a lži.Ta TOP kterou založil má sklony k uplatňování vedoucí úlohy jako KSČ po únoru 1948 a on již ztratil zbytek podpory. Nečas ho posloucha a tak v rámci koalice likviduje ODS.

arcaben ( 16. července 2012 20:40 )

Tj elita národa jedna báseň!!Doufám,že ho ta podágra bere dost často a kroutí se bolestí?!!Malé zadostiučinění pro národ,kterým ON pohrdá!!

arcaben ( 16. července 2012 20:37 )

decathlon:ty jsi se minul povolání!!Dost dobré,co dím-VÝBORNÉ!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa