Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel europoslanec Jiří Havel (†54): Podlehl vážné nemoci

Europoslanec Jiří Havel podlehl dlouhé nemoci
Europoslanec Jiří Havel podlehl dlouhé nemoci  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
8. července 2012
13:36

Dnes ráno zemřel ve vídeňské nemocnici europoslanec Jiří Havel (ČSSD). Ve věku 54 let podlehl dlouhé a těžké nemoci.

Smutnou zprávu oznámil jeho tchán České televizi. Havel působil ve vládě Jiřího Paroubka jako místopředseda pro ekonomiku, pak se stal europoslancem.

"Jirka (Havel) zemřel po dlouhé nemoci v akademické nemocnici ve Vídni. Byl to nesmírně cenný člověk," řekl ČTK mluvčí sociálnědemokratické frakce Evropského parlamentu Stijn Croes.

V Evropském parlamentu by měl Havla nahradit Vojtěch Mynář, předseda sociálnědemokratického klubu v ostravském zastupitelstvu, řekl ČTK mluvčí ČSSD Martin Ayrer.  Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Havlovo úmrtí je velká ztráta pro celou tuzemskou levici. "Byl to nesmírně vzdělaný, poctivý a slušný člověk. Podílel se dlouhá léta zásadním způsobem na programové práci v sociální demokracii, patřil k autorům našeho ekonomického programu," napsal mimo jiné v tiskovém prohlášení.

Podobně se vyjádřil místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. "On byl jeden z těch, který pomáhal formulovat evropskou politiku jako pilíř programu sociální demokracie. Cítím to jako velkou ztrátu a možná i jako závazek vůči němu," řekl Zaorálek v Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) byl Havel výrazně proevropský. "Člověk, který si ještě rozmyslel, co řekl. Bude tam chybět (v EP). Rád bych rodině i straně sociálnědemokratické vyslovil soustrast, protože je to opravdu těžká ztráta," řekl v OVM.

V Evropském parlamentu by měl po Havlovi za ČSSD zasednout Mynář, nyní předseda klubu sociální demokracie v ostravském zastupitelstvu. V minulém volebním období byl náměstkem ostravského primátora, měl na starosti dopravu a komunální hospodářství. "Vím to pár minut, volali mi to kamarádi. Jsem první náhradník, to je pravda. Musíme se poradit co dál, je však třeba říct, že přestože Moravskoslezský kraj dopadl v eurovolbách dobře, neměli jsme (ČSSD) tam nikoho, takže taková věc se neodmítá," řekl dnes Mynář ČTK.
 

Jiří Havel se narodil 20. srpna 1957 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou, kde v letech 1982 až 1991 působil jako odborný asistent a pedagog. Později vyučoval ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde také v roce 1997 získal titul docenta ekonomie.

V 80. letech byl Havel členem komunistické strany. Po změně režimu se podílel na vzniku strany Nezávislá levice a později se angažoval v dalších levicových skupinách. V roce 1997 vstoupil do ČSSD, kde mimo jiné zastával funkci stínového ministra školství a odborného mluvčího pro hospodářskou politiku.

 Od roku 1998 byl Havel poradcem sociálnědemokratického ministra financí a vicepremiéra Pavla Mertlíka. Od září 1999 do března 2000 byl prvním místopředsedou výkonného výboru Fondu národního majetku, poté do dubna 2001 fond vedl.

 V lednu 2006 byl Havel jmenován místopředsedou vlády pro ekonomiku po odstoupivším Martinu Jahnovi. Členem kabinetu Jiřího Paroubka byl Havel až do konce funkčního období vlády v září téhož roku. V prosinci 2008 byl zvolen lídrem kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu, jehož členem byl od července 2009. Havel byl členem rozpočtového výboru EP.

popocatepetl ( 10. července 2012 08:33 )

Vždycky by dovedly vymyslet nějakou hrozbu světové pandemie prasečí, koňské, psí, husí, kravské (volí?), kočičí, holubí, potkaní, zaječí, srnčí a kdovíjaké jiné chřipky, kterou by Světová zdravotnická organizace vyhlásila za celosvětové ohrožení lidstva, a vlády by za velké peníze ochotně nakoupily miliardy vakcím, které by o tři roky později odeslaly do spaloven...

popocatepetl ( 10. července 2012 08:27 )

Většina lidí s rakovinou dnes dál pracuje, dokud to jde, většinou i přes procedury chemoterapie a radiace, kdy je pacientům mizerně. Odchod z práce, vypadnutí ze společnosti a nejisté vyhlídky, co bude potom, i kdyby se úspěšně uzdravili, je psychicky zatíží a nemoc se spíše zhorší. Většina pacientů nemá to štěstí v neštěstí jako paní Fischerová, že je v nemoci a po ní někdo do smrti dokáže uživit. Politika byla jeho práce, která Jiřího Havla očividně bavila. On i vystudoval politickou ekonomii ("jak v politice prosazovat a uskutečnit ekonomické návrhy a kroky"), ne podnikovou ekonomii nebo nějakou teoretickou ekonomii. V Evropském parlamentu byl královsky placen, měl jistě královské zdravotní pojištění, které mu umožnilo léčit se kdekoliv v EU, a pro případ, že ani to by mu nepomohlo, měl jako poslanec EP jistě královskou životní pojistku, aby zajistil rodinu. Myslím, že své šance zvažoval a došel k závěru, že z hlediska šancí na vyléčení i z hlediska případného zajištění rodiny je pro něho lepší nerezignovat.

ixtlil ( 9. července 2012 22:48 )

Dobrý den , obávám se, že farmaceutickým firmám jde především o pokleslou honbu za zisky a kdyby se lék objevil , tak by se samozřejmě snožil počet nemocných , o které se pečuje klasickým , tedy nákladným a dlouhoobým způsobem, což vyhovuje právě bohužel honbě za ziskem těmoto firmám . Kdyby lidé byli jen zdraví, tak by lékaři byli z velké části bez práce a bylo by to nevýnosné povolání .

ixtlil ( 9. července 2012 22:42 )

Dobrý den , musím říci, že počínání tohoto člověka nerozumím . Prý zemřel po dlouhé nemoci, jak dlouhé , připusťmě 2 - 3 roky. To by znamenalo, že když tehdy s Paroubkem , asi v roce 2009 čelil teatrálně spršce vajec,tak byl již nemocen . Pak nechápu, peněz měl dost, proč se nepokusil raději žít co nejdéle a vyhnout se politice , která mu zřejmě nepřidala ani den života. Tak co vlastně za ty tři roky jsa vážně nemocen vlastně udělal ? A dále, prý byl dobrý ekonom , možná, ale přesto ve skutečnosti nikoliv , finace sice možná spočítat uměl, ale nedokázal spočítat sám sebe , zapoměl na své zdraví a to ne nejdůležitější faktor . Nejmrzutější ale je, ži tito dle mého názoru nijak užiteční poslanci akorát stojí spoustu peněz a kvůli tomuto nenažranství jsou bráni u pusy lidé, co dokáží přežít s málem. Tady je názorně vidět, že mu sebevětší peníze byly houby platné, za pár let o něm nikdo nenajde nic na Inetu .Ale hold byl zvolen a "výpočty" ohledně zdraví najednou byly opomenuty . Spíš to vypadá, že celou dobu přecházel nemoc , až odešel do věčných lovit . Ale raději bych, kdyby takto odešel k čertu Kalousek a TOP nacisti , tenhle mi nevadil , ale vadí mi zbytečná drahá instituce EP a jiné tahačky na peníze , co obírají lidi, kterým pak tyto krutě chybí . Nebýt těchto drahých špásů ,daalo by se žít dost levně a dobře i dnes, ale chtělo by to do věčných lovit nenažrané šmejdy .

abzk ( 9. července 2012 11:50 )

Ty zvládáš i množiny? No nekecéj Tak si dej bacha ať ta množina obsahující mě a skoro všechny ostatní, teda 99,9% ze všech, tu tvojí zanedbatelnou množinu někde omylem nezašlápne Tebou být označen za intelektuální póvl je, vzhledem k tvému nulovému intelektu, vážně směšný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa