Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi šetří, Vondra rozhazuje: Armáda chce dát 40 milionů na další právníky!

Ministr obrany Alexandr Vondra
Ministr obrany Alexandr Vondra  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
11. června 2012
16:01

Tentokrát žádná předražená letadla či pandury, žádné poruchové pušky, zasekávající se vojákům v Afghánistánu. Ministerstvo obrany, v jehož čele stojí Alexander Vondra (ODS), se chystá vydat v době, kdy česká vláda usilovně škrtá, dalších 40 milionů na další právníky!

Ministr Alexander Vondra (ODS) nejspíš přišel na to, že bránit se můžeme i bez předražených zbraní. Jenže jako náhradu za ně se chystá najímat předražené externí právníky.

Ministerstvo obrany totiž vypsalo nové výběrové řízení na právní služby. V příštích 3 letech za zaplatí až 40 milionů korun. "K využití externích právních služeb dojde pouze ve specifických případech, kdy resort obrany nebude schopen pokrýt tuto potřebu z vlastních kapacit," vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Pejšek. Externisté mají třeba pomoci v případech mezinárodních arbitráží - přispět znalostmi cizího právního prostředí či jazyků.

Podle Pejška se bude jednat pouze o rámcovou smlouvu, pokud tedy nebude potřeba, ministerstvo prý neutratí za externí právníky ani korunu. "Chceme si pouze nechat otevřená zadní vrátka," vysvětlil.

"Typickým příkladem může být pořízení letounů CASA, kde si musel nechat resort obrany zpracovat kvůli složitosti mezinárodního právního prostředí analýzu od renomované právní kanceláře," dodal a připomněl problémy s poruchovými dopravními letouny. Obrana tehdy požadovala po výrobci odstranění závad a nárokovala si finanční sankce za neplnění smlouvy.

Vondrovi nestačí ani početný tým právníků

Poněkud paradoxní je na tom fakt, že už takhle obrana disponuje poměrně rozsáhlým právním týmem. Ten prý ale na všechny kauzy nestačí, a tak potřebuje Vondra peníze na občasné rady při složitějších problémech. Asi nezaměstnává opravdu kompetentní právníky... "Drtivá většina našich právníků se specializuje na jinou problematiku, než je např. mezinárodní právo," argumentuje Pejšek.

Již dříve přitom nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) obecně kritizoval stát i ministry za rozbujelý nešvar najímání externích advokátních kanceláří, které si o malé provize rozhodně neříkají. Své kmenové právníky má přitom každé ministerstvo.

U ministra Vondry to však vypadá, že si mimo jiné pořídil i pancéřovanou kůži, kterou jen tak něco nepropálí - neskolila ho ani kauza předražené zakázky pro firmu Promopro v době českého pořádání předsednictví EU. Podle obžaloby se přitom v té době ztratilo až 388 milionů korun a obviněno bylo 12 osob... Jenže Saša, Saša jede dál.

rudyptak48 ( 13. června 2012 12:27 )

Pro všechny ministry bych zřídil speciální ptp prapor, nejlépe v Jáchymově. V armádě se kradlo a krade doposud. Parkanová a Vondra jsou jen poslední pohrobci.

sakra ( 12. června 2012 10:18 )

Vondra a disident? Nenechte se vysmát.

joudajoudovy ( 12. června 2012 09:00 )

ja ti to prozradim,ale nikomu to nerikej,je to tajne a muze dojit k prolomeni hraze a hechtaky se rozkutali a nezustanou "potrenym".... Za vsim stoji jeho kamos z bane,nejaky JUDr.Jaroslav Novozamsky,ktery sedel za podvody,kradeze aut,padelani dokladu.Jeho otec,stary komus a take pravnik,zaplatil tucny uplatak,aby synek nedostal 12let.Od bozskeho Veny dostal 2amnestie,protoze jedna na delku trestu nestacila.Tento pan po sametu dovazel zavadne cinske hracky,kdy jeho matka,zdatna komunistka,pracovala v pezetce a sjednavala dovoz hracek,kdyz byla vyhozena,kontakty predala synackovi,ktery s nimi obchodoval(Global expres)do doby, nez se hlasite varovalo nad nebezpecim hracek.nyni vlastni 2firmy,joj, jak s priznacnym nazvem,jedna je Sakal,ktery je nepolapitelny zabijak a druha Robinson,protoze byl v bani.V Hornich Pocernicich je znamym grazlem a nikdo mu nemuze prijit na jmeno.

joudajoudovy ( 12. června 2012 08:16 )

disident??? haha, mozna tak udavac, sam priznal, ze 2mesice pred sametem vstoupil k rudym bratrum, proc asi???? prachy bral ze zapadu i vychodu. jeho slina se stala nenazranou a tak svuj apetit ukaji na statni kase.....

tajna1509 ( 11. června 2012 22:45 )

nikdy bych neverila co se z disidentu stane ...... hajzli zlodeji a lhari hanba cechum vysmech kolik lidi bylo zavreno ze se podepsali pod jmena dnes jiz zlodeju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa