Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelci ze Sněmovny: Rath i Kalousek s revolvery, kdo další je ozbrojený?

Čeští poslanci jsou pěkní střelci: Zbraně vlastní nejeden z nich
Čeští poslanci jsou pěkní střelci: Zbraně vlastní nejeden z nich  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. června 2012
13:05

Ve Sněmovně máme pěkných pár střelců. Alespoň jak ukázal průzkum mezi poslanci. Každý pátý poslanec má zbrojní průkaz, každý šestý pak doma zbraň. Našli ji i u Davida Ratha při jeho zatýkání. Nepřekvapí, že zbraň má i bývalý ministr vnitra Radek John. A rovnou tři revolvery má i ministr financí Miroslav Kalousek. Kvůli obavám?

Psycholog o Rathovi: Zbraň mohl použít

David Rath si nesl krabici se sedmi miliony a vlastně proto ani není divu, že i on měl u sebe pistoli. "Rath je člověk, který má mindrák. Je to typický agresor. On by to ubraň nakonec mohl opravdu použít," myslí si psycholog Karel Netík.

Otázkou pak je, komu patřil ten údajně nalezený samopal, který měl patřit mezi další důkazní materiály v kauze Rath. Jenže jak je vidět, nejrůznějšími pistolemi (revolvery, brokovnicemi) se to u našich politiků jen hemží. Ukázal to průzkum Lidových novin. Hned několik revolverů doma schovává ministr financí Miroslav Kalousek, do práce si však prý žádný nenosí. I když by mohl...

Kalousek: Zastřílí si maximálně na střelnici

„Zásadně chodím neozbrojen," řekl v rozhovoru pro LN. „Tedy pokud nepočítáte kapesní nůž,“ dodává s úsměvem politik, který jako každý správný muž, má u sebe tedy alespoň ten nůž.

„Mám tři poměrně unikátní zbraně. Je to Glock 38, speciál policie v New Yorku, single ročník 51 Zbrojovka Brno a Mauser Luger 9 mm typu 44 z výzbroje německé armády,“ prozrazuje Kalousek a vypadá to, že se opravdu vyzná. Na tom, že u sebe však zbraň nenosí, nezměnily nic ani jeho známé fackovací incidenty. Naštěstí. Prý tak jednou za čtvrt roku si jde ale zastřílet alespoň na střelnici. Kdyby však prý měl bránit svou rodinu, zbraň by neváhal použít ani doma.

Poslanecká sněmovna jako Divoký západ?

Poslanecká imunita přitom poslance chrání také před kontrolami při vstupu do Sněmovny. Takže žádné bezpečnostní rámy, žádné důkladné prohlídky. Až takhle věříme našim poslancům, že po sobě budou střílet maximálně tak nekompromisními argumenty či v horším případě nadávkami.

Nehrozí tedy, že by ve Sněmovně skutečně někdo vytáhl zbraň? "Jestli se bojím, že by mě kolega Tejc (ČSSD) zastřelil? To ne, to by bylo nedůstojné," tvrdí Kalousek.

"Když jsem se dověděl, že jsou kolegové, kteří prý zbraně nosí do objektů parlamentu, přešel po mně mráz," říká k tomu Jiří Štětina (VV) a jeho poslanecký kolega Václav Votava (ČSSD) dodává: "Mělo by se to nějak ošetřit, minimálně ve sněmovně by poslanci se zbraněmi chodit neměli."

Radek John a "brutální Nikita"

Jenže co není zakázáno, je povoleno. Nepřekvapí pak, že zbraň má třeba i bývalý ministr vnitra Radek John (VV). "Od chvíle, kdy mi v 90. letech začaly chodit výhrůžky fyzickou likvidací," vzpomíná někdejší investigativní novinář, který Na vlastní oči vytahoval nejednu špínu.

Jak LN upozorňují, výskyt zbraní mezi poslanci vysoce převyšuje průměr mezi běžnou populací. Poslanci se zkrátka asi necítí příliš bezpečně. Našla se mezi nimi i jedna ozbrojená "Nikita" - komunistka Zuzana Bebarová-Rujbrová. "Jsem aktivní myslivec. Zároveň mám i revolver pro osobní ochranu," přiznala se. Myslivců je mezi poslanci hned několik (třeba kníže Schwarzenberg, či komunistický šéf Filip). Myslitelů pak ještě více. Druhá skupina je však mnohdy nebezpečnější i beze zbraní.

arcaben ( 14. června 2012 06:28 )

nóó,to by mohlo být velice,ale opravdu velice zajímavé...

ochman ( 12. června 2012 23:32 )

„Pokud nechcete dbát tisíciletých tradic naší civilizace, jejich křesťanských hodnot, důrazy na klasickou rodinu a úctu ke každému lidskému životu, nevolte mne, neboť já tyto hodnoty ctím,“ tato slova pronesl Václav Klaus při projevu na prezidentské volbě, při páteční inauguraci ještě přidal poděkování manželce Livii a rodině. Jak vidno z fotografií Aha!, moc se slovy neřídí. Jen pár hodin po složení prezidentského slibu a slovech o morálce se ocitl v náručí 25leté atraktivní blondýnky Petry Bednářové. Ta je už šestým rokem letuškou vládní letky a podle všeho se zná i s paní Livií. Klaus s Petrou v pátek nejdříve strávili asi hodinu v golfovém centru Erpet na pražském Smíchově. Před půl jedenáctou večer Klause s milenkou odvezla ochranka v Audi A8 do Sporthotelu ve Vestci u Prahy. To je oblíbené místo členů ODS, třeba šéf strany Mirek Topolánek tam slavil padesátiny. Prezident tam se sexy letuškou strávil celou noc, z hotelu vyšli až v šest hodin ráno. Klaus poté Petru odvezl na letiště do Kbel a vydal se za manželkou Livií. To jí dal opravdu pěkný dárek k MDŽ!

joudajoudovy ( 12. června 2012 09:31 )

topakovi Kalouskovy nepomuze ani kulomet na koleckach,ktery za sebou bude tahat misto dreveneho kacera, nez zaujme obrannou pozici ci si nestihne prevleci kabatek, bude zlikvidovam vlastni zbrani - plynem yperitem.

e.44 ( 11. června 2012 11:07 )

Jakožto politici se lidí nebojej, oni se neozbrojují jako politici, ale v jejich druhém "povolání" - mafii, je pěkná džungle.

e.44 ( 11. června 2012 11:04 )

Jeho blbost, že jim je tak levně prodal. Pokud neni úplně blbej, musel vědět co tím riskuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa