Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Heger o černé díře IZIP: 2 miliardy jsou fuč, chystáme nový projekt

Ministr Leoš Heger (vlevo) se s premiérem Nečasem dohodl na ukončení neúspěšného projektu IZIP. Daňové poplatníky stál skoro 2 miliardy korun, které zmizely v černé díře
Ministr Leoš Heger (vlevo) se s premiérem Nečasem dohodl na ukončení neúspěšného projektu IZIP. Daňové poplatníky stál skoro 2 miliardy korun, které zmizely v černé díře  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Oldřich Tichý, Jaroslav Šimáček - 
14. května 2012
10:04

Rádi bychom, ale jsme na to krátcí. Tak se dají ve stručnosti přeložit odpovědi ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na otázky, zda se jeho úřad pokusí vydolovat zpět nějaké peníze z černé díry s názvem IZIP, či zda alespoň za jejich utracení požene někoho k odpovědnosti. Zároveň však Heger chystá tendr na nový systém.

Zdravotní knížky IZIP začaly fungovat v únoru 2001, kdy v čele české vlády stál Miloš Zeman a ministra zdravotnictví dělal Bohumil Fišer. I když ono "fungovat" je možná až příliš silné slovo.

S projektem internetových knížek, byla spojena jak Všeobecná zdravotní pojišťovna, tak společnost IZIP, kterou spoluzakládali tehdejší poslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. První jmenovaný tehdy zasedal i ve správní radě VZP. IZIP sice přežil 7 premiérů a 8 ministrů zdravotnictví, Leoš Heger (TOP 09) jej však raději ukončil. Ukázalo se, že jde o černou díru na peníze a funkčnost projektu je výrazně omezená.

"Chtěli jsme vědět, jestli tento projekt funguje. Zatím to ale tak nevypadá," sdělil serveru iDnes.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger, proč se dohodl s premiérem Nečasem na ukončení kontroverzního projektu, který stál VZP, potažmo české daňové poplatníky, takřka dvě miliardy korun.

Odpovědnost za neúspěch nese VZP

"Myslím si, že odpovědnost nese vedení VZP a její správní rada," sdělil Heger a pokračoval. "A možná i zakladatelé projektu. Jejich odpovědnost ale bude velmi, velmi složité řešit, protože po desetiletí se ve vedení VZP i správních radách vystřídaly desítky lidí."

"Je velmi pravděpodobné, že šetřit, kde se stala chyba, bude nakonec muset policie. Jestli někoho zavřou, nebo ne, to je jistě zajímavé, ale pro mě je daleko zajímavější, jestli VZP bude fungovat čistě a transparentně." Pro současné vedení VZP však postihy nepřipravuje. A Blesk se ministra zeptal, zda je alespoň nějaká reálná šance dostat peníze vyhozené oknem zpět.

*VZP vložila do projektu 1,8 miliardy korun. Jsou definitivně pryč, nebo ministerstvo zkusí získat alespoň část zpět?

„Ministerstvo není v pozici, kdy by mohlo řídit VZP. Uvedené finanční prostředky byly provozní náklady systému, provize pro lékaře a další za posledních deset let. Samozřejmě že budeme tlačit na správní radu VZP, aby se peníze, vydávané na tento systém do jeho úplného zastavení, naprosto minimalizovaly.“

*Pokusíte se za to alespoň někoho hnát k odpovědnosti?

„To ukáže budoucnost. Pokud máme informace, probíhalo ve VZP šetření Nejvyššího kontrolního úřadu a VZP přijímala řadu nápravných opatření. Každopádně připravujeme zákon, který by omezil vliv politiků ve správních radách pojišťoven či zvýšil transparentnost a uveřejňování smluv. Chceme, aby byly peníze vynakládány účelně a systém byl pod větší veřejnou kontrolou.“

*Je nějak vyřešeno, co bude s elektronickou databází a tedy i dokumentací pacientů, kteří se do projektu zapojili?

„Technické věci, které jsou ošetřeny v jednotlivých smlouvách mezi VZP a IZIP, nemá ministerstvo možnost ani kompetence řešit. Bude to bude úkolem managementu VZP.“

Připravíme nový projekt

Leoš Heger se po krachu projektu IZIP, který by měl být definitivně ukončen do prázdnin, chystá vyhlásit tendr na nový projet. Tentokrát celonárodní. Jeho odzkoušení by se mělo stihnout během roku, zavedení do praxe plánuje ministr od roku 2014.

Nyní prý půjde o to, poučit se z chyb a vytvořit nový projekt na základě těch, které fungují třeba u jednotlivých nemocnic, ordinací či některých pojišťoven. Mělo by jít formát, ve kterém by byla doktorům zpřístupněna zdravotní dokumentace pacientům v jednotlivých nemocnicích. Z projektu elektronických knížek IZIP však prý nebude možné využít pro budoucí projekty skoro nic...

mathony ( 21. května 2012 08:33 )

lidi nedivte se Heger má taky kamarády kteří se chtějí napakovat

rudyptak48 ( 19. května 2012 09:43 )

Blesk v jedné zprávičce uvádí příběh hornorakouské vesničky Fucking. Nebylo by ke škodě, kdyby se podobně přejmenovalo naše hlavní město Praha, centrum většiny zlodějských státních orgánů a moci. Bylo by alespoň na první pohled jasné, co se tam ve skutečnosti děje.

bonny54 ( 19. května 2012 08:24 )

Odkud zpět, ty už mají na svých účtech. Je třeba si posílit imunitu a neodvollatelnost. Prý nám dotace obnoví, když jim předhodily Rátha a než zase někoho dalšího, nechtěnýho zavřou.

cat99 ( 18. května 2012 14:46 )

Ještě tam chybí Bém, Janoušek atd. A co ta zlodějská kupónová privatizace Tuneldědka Kradepero? V rozkradeném českém Absurdistánu se měří od konce předem dohodnuté sametové taškařice dvojím metrem! Lež vítězí!

rudyptak48 ( 18. května 2012 14:42 )

Jen se divím těm "čestným" lidem, že se snaží dostat se do politiky. Proč to asi dělají? Proč je ve stranách taková tlačenice o volitelné pozice? Neodradí je ani nadávky veřejnosti do zlodějů a korupčníků. Pravda a čest jsou již v politice neznémé pojmy. Pod Sluncem bývá největší tma. Proto je v politice možné i nemožné. Je možné beztrestně krást a podvádět. Kde jinde lze zbohatnout bez základního kapitálu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa