Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volba prezidenta: Vyhrává Fischer a Švejnar, Zeman je na třetím místě

Autor: ČTK, lm - 
6. května 2012
18:34

Z aktuálního průzkumu Factum Inventio vyplývá, že do druhého kola přímé volby prezidenta by momentálně postoupili Jan Fischer s 24,4 procenty hlasů a Jan Švejnar se 17,8 procenty. O pět procent za nimi by skončil Miloš Zeman.

V porovnání s dubnovým průzkumem si Zeman polepšil o dva procentní body. Podpora Fischera a Švejnara se příliš nezměnila. Naopak ztratil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který v dubnu skončil na čtvrtém místě s 8,3 procenta hlasů. Nyní by byl až šestý s podporou 5,5 procenta lidí.

Jeho předchozí čtvrté místo by nyní zaujal podnikatel Tomio Okamura, kterého by volilo 9,9 procenta lidí. Za ní by následovala s 6,6 procenta hlasů šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

O něco menší podporu než Schwarzenberg by získal místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Podle průzkumu by mu dalo hlas 5,3 procenta Čechů. "I mezi příznivci ČSSD má Miloš Zeman vyšší podporu než pravděpodobný stranický kandidát Jiří Dienstbier," uvedla k tomu agentura.

husqarnowicz ( 7. května 2012 19:13 )

husqarnowicz ( 7. května 2012 19:12 )

Máš naprostou pravdu, lépe to nešlo napsat. Nabízí se otázka o smyslu této funkce, nebo o její podobě. Nejlepší prezident by byl žádný prezident, ale tato funkce má u nás tradici z doby 1.republiky, zrušit by dost dobře nešla. Snad přijatelným kompromisem by bylo zavedení takových parametrů této funkce,jako mají ve Švýcarsku, tj.víceméně čestné funkce, bez nabubřelostí,okázalostí a nákladného aparátu.

rudyptak48 ( 7. května 2012 13:02 )

Vyhraje politik se sociálním zaměřením, podobně jako ve Francii, protože lidi jsou nasraní šetřením vlády na nesprávných místech. Tam, kde by se šetřit mělo, tam se rozhazuje. Takže vláda neplní svůj program. Bere peníze chudákům a rozdává je podvodníkům a zlodějům. Proto vyhraje socialista. Ve Francii to nějaký smysl má, pochybuji zda to bude mít smysl u nás. Prezident u nás může slíbit cokoliv, ale nic nemůže zaručit. Je to jenom nadbytečná reprefigurka, která bude zvolena v přímé volbě.

dzery ( 7. května 2012 09:46 )

komentator ( 7. května 2012 09:09 )

Ochmelka (a podrazák) Zeman znovu na scéně Zeman když byl ještě u socanů přesvědčil poslance za socany Melčáka a Pohanku, aby podpořili vládu Topolánka, která v r.2006 neměla v Parlamentu většinu! Bez PŘEBĚHLÍKU Melčáka a Pohanky by Topolánek nemohl v r.2006 vládnout! Zeman ten podraz na socany organizoval spolu s tím gunerem Šloufem, který za bývalého režimu jako komunistický aparatčik tvrdě pronasledoval "nepřátele režimu". Akci "PODRAZ" finacovali odéesáci.Igelitky plné pětitisícových bankovek dodal Dalík, tehdejší Tpolánkova PODRŽTAŠKA!! Neměl by Zeman za tu zradu vlastní strany a miliony jejích voličů chodit kanály?!? Ten podrazák Zeman má nyní ještě tu drzost nyní kandidovat na funkci prezidenta. To je neskutečné!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa