Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filip, Grospič, Juroška: Trojice, která se popere o křeslo šéfa KSČM

Vojtěch Filip, současný šéf KSČM, se bude opět ucházet o vedení této strany. Zároveň volá po předčasných volbách
Vojtěch Filip, současný šéf KSČM, se bude opět ucházet o vedení této strany. Zároveň volá po předčasných volbách  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
22. dubna 2012
16:15

Zatímco Nečasova vláda řeší vleklé problémy a ještě teď ji nejspíš v uších zní ozvěny z víkendové demonstrace, KSČM jen tiše přihlíží a mne si společně s opoziční ČSSD ruce. Předčasné volby, to je, oč tu běží. Zároveň se však zanedlouho bude řešit, kdo komunisty do budoucna povede. Na květnovém sjezdu KSČM v Liberci se rozhodne o novém předsedovi. A nebo staronovém?

Současným šéfem opoziční KSČM je Vojtěch Filip. Vedle něj se o funkci předsedy "třešniček" budou na květnovém sjezdu v Liberci ucházet další dva kandidáti - místopředseda Stanislav Grospič a komunální politik a ostravský vysokoškolský pedagog Martin Juroška, který potvrdil svou kandidaturu dnes.

Největší šanci na zvolení má však právě Filip. Juroška je vyloženě outsiderem, může však znepříjemnit Filipovi vítězství v prvním kole. Sjezd komunistů se koná každé čtyři roky, letos to bude 19. a 20. května. 

Vedle oznámení kandidátů na funkci předsedy také dnes komunisté schválili své volební kandidátky do senátu a poslanecké sněmovny, na kterých nechybí třeba jedna z vůdčích osobností strany Jiří Dolejš, který však v roce 2009 rezignoval po úplatkářské aféře na funkci místopředsedy. Byl nahrán, když domlouval změnu loterijního zákona. Poslanecký mandát však složit odmítl.  

Na zasedání ÚV KSČM se dnes komunisté také zabývali samozřejmě i aktuální politickou situací. Přijali usnesení, podle něhož je setrvání současné vlády u moci neúnosné a podle šéfa Filipa by měl kabinet premiéra Nečase (ODS) zažádat co nejdříve o vyslovení důvěry. KSČM také volá po předčasných volbách.

emilt ( 23. dubna 2012 08:51 )

no, duchovní potomci NSDAP nám dneska vládou, modráci mají plné huby keců, jak to myslí s lidmi národně a sociálně spravedlivě a vládnou ve prospěch ekonomických mafií a vyložených zlodějů a podvodníků od sta milionů výše. Takhle to dělali i nacisti. Normální lidi pro ně byli jen ovce k ostříhání a spotřební pracovní a válečný materiál.

emilt ( 23. dubna 2012 08:47 )

Modrá mafie už předvedla, že na rozdíl od Jakeše lidem její hospodaření nevydělá ani na důchody, ani na zdravotnictví, ani jim nedá práci a fakt je, že lidi po padesátce tenhle neschopný režim neumí využít. Ročně se rozkrádá až dvě stě miliard a potom Nečas a jeho sponzoři a mafiáni žvaní, že za ten dluh můžou okrádaní.

dzery ( 23. dubna 2012 08:09 )

To je úplně jedno.

imrich ( 22. dubna 2012 23:07 )

no dnešní důchodci, ostatně ani ti minulí, až na ojedinělé výjimky v žádné válce nebojovali, na to jsme my Češi zase opatrní, Poláci jeli proti německým tankům na koních, my jsme jim vyklidili Sudety a 15. března 1939 jim to předali komplet

beda888 ( 22. dubna 2012 22:54 )

Nuuuuu nechci být úzkoprsý, ale komančové jsou vcelku v laufu. Budu je případně volit i já. Je mi 50 a když si mohu zvolit jistotu práce (o kterou jsem nyní přišel) a možnost cestovat po světě, volím práci. Věřím, že ji najdu, ale jak oklešťujou důchodce za to, že celý život makali, bojovali ve válce a nyní jim dají ušmudlaných 160Kč navíc, je mi blivno. Zvláště, když si dočtu, kolik miliard si stát nevybral na daních, je mi ne smutno, ale jsem nasr...! Ať jde vláda do hajzlu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa