Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němcová se rozhodla: Na Hrad nechci!

Miroslava Němcová je přesvědčena, že republice pomůže daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny
Miroslava Němcová je přesvědčena, že republice pomůže daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny  (Autor: Martin Hurda)
Autor: ČTK, oj - 
16. dubna 2012
18:05

Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová oznámila, že nepůjde do přímé volby prezidenta republiky. "Po důkladném zvážení všech okolností jsem se rozhodla neúčastnit se nominačního procesu uvnitř ODS," oznámila Němcová. Kandidáty ODS tak zůstávají senátor Sobotka a europoslanec Tošenovský.

"Jako předsedkyně sněmovny mám odpovědnost, kterou kladu nad kandidaturu na prezidenta," řekla Němcová. Velmi vážnou otázkou dneška je podle ní posílení role národních parlamentů v Evropě tak, aby garantovaly svobodný a demokratický rozvoj každé země.

Stranických primárek, které rozhodnou o kandidátovi ODS pro přímou volbu prezidenta, se zatím zúčastní europoslanec a někdejší hejtman Evžen Tošenovský. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka svůj zájem o prezidentský úřad dal najevo už dříve, má už i oficiální nominaci od regionální rady Libereckého kraje, v jejímž čele stojí. Další kandidáti se v nominaci, která skončí 22. dubna, zřejmě neobjeví. Prezidentské kandidáty ODS mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany.

Koncem dubna začnou samotné prezidentské primárky v ODS. Kandidáti se budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích. Volba se odehraje během května a června v devíti volebních regionech. Občanští demokraté na Vysočině budou o kandidátovi ODS na prezidenta rozhodovat 14. května v hotelu Tři věžičky ve Stříteži u Jihlavy.

Žádný ze zvažovaných kandidátů ODS ale zatím velké šance v prezidentské volbě nemá. Němcová měla podle dubnového průzkumu agentury Factum Invenio podporu 5,6 procenta lidí. Ostatní se nedostali přes tři procenta.

kung-fu-jane ( 18. dubna 2012 00:51 )

Titanic ODS-TOP09-VV se potopí a voda se zavře i nad Němcovou, která si momentálně myslí, že řídí celý vesmír. Ale takových je, paní Němcová, co si to myslí....Skoro všichni pacienti v Bohnicích...

znojmacka ( 17. dubna 2012 17:23 )

M. Němcovou jsem kdysi pokládala za solidní ženskou.. solidnost se rozplynula v hejnu modrých strak a ona uvedená dokonce i zvlčila..aneb.. kdo chce s vlky jít, musí s nima výt.. zatím jí ještě zůstal pud sebezáchovy, kvůli kterýmu "nechce" na ten Hrad..

jana999 ( 17. dubna 2012 16:06 )

no právě, přišla by o korýtko, volbu stejně nemá šanci vyhrát, škoda, že to vzdala, už mohla být z politiky pryč

reeh ( 17. dubna 2012 11:31 )

Raději zůstane u té recitace..... http://vtipy.netroof.eu/item/7001/moudra-chvilka-poezie/

honza51 ( 17. dubna 2012 10:31 )

Ona nic nepochopila , jenom jí někdo řekl o kolik by přišla, kdyby se vzdala křesla "šéfky sněmovny" a tak tu její zpátečku musela nějak "diplomaticky" okecat. Je pěkně vyčůraná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa