Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tajné nahrávky primátora Béma a kmotra Janouška: Tak mluví kriminálníci

Autor: Sandra Apostolidisová, Veronika Pukačová, zunk - 
23. března 2012
05:22

Také vám připadá oslovování mezi exprimátorem Pavlem Bémem (ODS) a pražským kmotrem Romanem Janouškem zralé do gay baru? Vždyť "mazánku", "kotě" a "kolibříku" si přece heterosexuálové neříkají! Takhle podle psychologů prý běžně mluví kriminálníci! „Oslovují se infantilně, protože se snaží si vsugerovat, že nežijí v realitě, ale v jakési hře,“ vysvětlil Blesku psycholog Karel Moravec.

„Je to jakýsi odkaz na to, že takto mluvící lidé nechtějí být v realitě, v jaké žijí, a sami před sebou hrajou jakousi minietudu, neškodnou hru na vojáčky nebo na pískovišti,“ dodal Moravec.

Podle dalšího odborníka, pražského psychologa, který si nepřál být jmenován, je tohle chování naprosto normální mezi kriminálními živly největšího kalibru. „Běžně používají hlášky typu "Koťátko, mám pro tebe prácičku, nepůjde jen o kostičky na ručičkách, bude to full servis", čímž chtějí říct, že tentokrát si objednávají nejen zmlácení někoho, ale přímo vraždu,“ vysvětlil s tím, že se zločinci snaží svou agresivitu tímto chováním sami v sobě obrátit. Sice vraždí, ale mluví hezky a něžně…

Bývalý primátor Bém hezké oslovování Janouška používal na nahrávkách z roku 2007, které zřejmě pořídila tajná služba BIS a jež se za dva roky dostaly do rukou bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty. Informace přinesla Mladá fronta Dnes, podle níž odposlechy svědčí o tom, že Janoušek spolurozhodoval například o územním plánu, personální politice, a dokonce i o vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Právě Bém s Janouškem se v hovoru 22. června 2007 bavili o tom, že je potřeba do vedení VZP, kudy proteče 150 miliard ročně, dosadit "vhodného" člověka… Béma si teď pozval premiér Nečas na kobereček.

Kdo je Stříkačka a kdo Voldemort

Kotě? Takové oslovení muselo uši Pavla Béma hladit jako rajská hudba. Kromě něžností, jimiž se navzájem častovali s lobbistou Romanem Janouškem, měl totiž i spoustu dalších přezdívek. A ty nebyly zdaleka tak mazlivé. Jen namátkou: Zloprcek, Stříkačka, Fidel…

Pavel Bém si velkou část přezdívek vysloužil od úředníků na magistrátu. Ti se mu tak mstili za výbuchy zlosti. „Kdo viděl malinkého primátora, jak nadskakuje, řve na starší sekretářky a kope při tom do stolu, chápe přezdívku Zloprcek,“ říká bývalá pracovnice Bémova sekretariátu. Nekontrolované "výstřiky" emocí také vynesly Bémovi přezdívku Stříkačka. Kvůli malému vzrůstu a obřímu egu se občas primátorovi posměšně říkalo i Gigant. Když se začalo psát, že na ruce střídá luxusní hodinky v ceně dražšího auta, byla na světě přezdívka Hodinář. Ta ale nevydržela, stejně jako označení Fidel podle kubánského vůdce Fidela Castra. Tak Bémovi po dlouhém a nudném projevu říkali na kongresu ODS, kde v roce 2008 zkusil svrhnout Mirka Topolánka. Přezdívkou na jedno použití se stalo i pojmenování Levná Opencard. Pro primátora ji v knize použil spolužák z medicíny a rival z ČSSD David Rath. Narážel tak na zbytečný a předražený projekt magistrátu.

Roman Janoušek ale nebyl vždy jen Mazánek, jak ho v telefonu zdravil Bém. Protože oba muže zjevně spojovalo víc než kamarádství z tenisu, říkalo se občas Janouškovi Bémovo dvojče, dlouhodobé je i přízvisko Romeš. O dost temnější je pak lobbistova nejznámější přezdívka lord Voldemort, odvozená od démonické postavy z příběhů Harryho Pottera. Stejně jako on byl totiž i Janoušek pro magistrátní úředníky "ten, jehož jméno nesmíme vyslovit".

vagen ( 25. března 2012 17:17 )

zloprcek to presne sedi ....

vagen ( 25. března 2012 17:16 )

mafii v Praze ridili a tunelovali mesto brutalne kmotri Janousek , Rittig, Jansta

popocatepetl ( 23. března 2012 11:41 )

Bacha na dokreslování tykadel a uší podezřelým ze spáchání trestných činů. Soudkyně Langerová za to posílá natvrdo do kriminálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa