Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas prověří nahrávku s koťátkem Bémem, ten chystá žalobu

Autor: ČTK, jos, Sandra Apostolidisová - 
22. března 2012
09:49

To, že Pavel Bém a lobbista Roman Janoušek spolu ovládali pražský magistrát a říkali si u toho "koťátko" a "mazánku" je až druhořadé. Premiér Petr Nečas chce především zjistit, jak se nahrávka dostala z BIS do médií. Bém zatím zuří a hrozí žalobou.

"Ahoj, mazánku“, „Zdar, kolibříku“, případně „Kotě…,“ – zní to sice jako oslovení mezi milenci, ale chyba lávky! Takhle familiérně se mezi sebou zdraví exprimátor Prahy Pavel Bém (ODS) a jeden z nejvlivnějších pražských kmotrů Roman Janoušek. Vyplývá to z nahrávky pořízené v roce 2007 zřejmě tajnou službou BIS, která se o dva roky později dostala do rukou bezpečnostní agentury ABL, potažmo jejího tehdejšího šéfa Víta Bárty (VV).

Nečas: Únik je třeba prošetřit

Únik odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) je závažná informace, kterou je třeba vyšetřit kvůli porušení zákona, řekl dnes premiér Petr Nečas (ODS) ke kauze týkající se i lídra VV Víta Bárty a bezpečnostní agentury ABL.

Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že ABL získala odposlechy telefonátů z roku 2007 Béma s kontroverzním podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem. Bém dnes mimo jiné premiéra o prošetření věci také požádal. V době, z níž odposlechy pocházejí, vedl ABL Vít Bárta. Nahrávky podle listu unikly ze svazku Bezpečnostní informační služby (BIS). Tajná služba to však popřela.

Odposlechy ukazují, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice města, uvedl deník. "Únik odposlechů je závažná záležitost a je třeba ji vyšetřit, protože zcela zjevně byl porušen zákon," uvedl Nečas. Míní, že není nutné se od Béma více distancovat, protože po jeho nástupu Bém postupně opustil všechny důležité funkce v Praze a nyní je jen řadovým poslancem.

Bém chystá žaloby

"Článek v Mladé frontě je neuvěřitelnou snůškou polopravd, lží a interpretačních vývodů postavených na několika úryvcích z přepisů údajných rozhovorů, které samy o sobě neříkají vůbec nic. Kategoricky obsah i interpretaci článku odmítám," uvedl pro ČTK Pavel Bém s tím, že na svou obranu připravuje právní kroky.  

bonny54 ( 23. března 2012 07:24 )

Opět odvádění pozornosti. Co vyjde najevo potom, až budou stát před soudem všíchni a práskat jeden na druhého. Napřed ty kluky šikovný zlodějský musíme dostat od koryt a donutit je vrátit co nakradli.

hugu ( 22. března 2012 23:08 )

Poučné,přestože se vědělo od roku 2007 o praktikách na magistrátu,bude se po pěti létech řešit jen kdo odposlechy vynesl.

reeh ( 22. března 2012 18:21 )

Jen aby nám ten kolibřík neuletěl do teplých krajin.... http://vtipy.netroof.eu/item/7186/kauza-kolibrik/

janozhor ( 22. března 2012 15:05 )

vladimir1950 ( 22. března 2012 15:01 )

A Nečas opět hledá, kdo to na Béma píchnul, stejně jak u Nagyové? místo aby si ověřil, jestli je to pravda..Opět neskutečná hajzlov.na!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa