Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bártův poskok pohrdá soudem: O ABL mluvit nebudu!

Autor: jos, ČTK - 
9. března 2012
10:08

Týden ve znamení nechutné obálkové kauzy, kterou režírovala partička kolem Víta Bárty (boss VV) končí. Škárka hovoří o úplatku, Bárta o půjčce. Voliči, kteří při volbách dali hlas firmě Věci veřejné, se za "veverky" musí stydět. Pozdvižení u soudu vzbudil Bártův kůň, řidič Tomáš Jánský, který odmítl vypovídat o ABL. Dostal za to pokut 10 tisíc, proti které se odvolal. To ale nemusel, i malému dítěti bude po této taškařici jasné, z čí kapsy bude uhrazena...

Před soud nejprve předstoupil ministr dopravy Pavel Dobeš a uvedl, že se všemi aktéry kauzy má kolegiální vztah. O celé aféře se dozvěděl z médií. Tím prakticky jeho svědectví skončilo.

Mnohem zajímavější bylo svědectví Jiřího Krátkého, který ve straně VV působil jako předseda plzeňské organizace. Krátký uvedl, že na Věci veřejné měl velký vliv plzeňský podnikatel Jurečko, který je spojován s ODS. Krátký popsal, že pražské vedení mělo strach, že plzeňská buňka VV se dostává pod křídla Jurečka a také ODS.

Bártův poskok pohrdá soudem

Pořádné pozdvižení ale způsobil až Bártův člověk z ABL Tomáš Jánský, který jeden čas působil i jako řidič ministra Dobeše. "Budu mluvit o Škárkovi, ale nebudu mluvit o sobě a také ne o ABL," šokoval muž v pruhované košili a přísedící soudu, která se ho k tomu vyzvala, označil za podjatou.

Za pohrdání soudem padla pokuta Za pohrdání soudem padla pokuta | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

Nedal si to však líbit soudce Jan Šotta, který to nazval pohrdáním soudem a na místě Jánskému napařil 10tisícovou pokutu, proti níž se bývalý řidič hned odvolal.

Jánský původně k soudu přišel proto, aby mu předal nahrávku, kterou pořídil a na níž mluví z přijetí úplatku obžalovaný Škárka. Prý měl obavu, že ho Škarka chce do něčeho nečistého zatáhnout, prý chtěl od něj získat kompromitující informace na Bártu.

Video  Bártův poskok Jánský si diktoval podmínky u soudu  - Sandra Apostolidisová
Video se připravuje ...

Jánský o nahrávce, kterou pořídil, svěřil nejprve bezpečnostnímu expertovi VV Jahodáři, který však současně byl jedním z bezpečnostních guru ABL. Jahodář mu doporučil, aby nahrávku ohlásil na policii. Tam se Jánskému údajně vysmáli, že neumí ani pořídit celou nahrávku. "Řekli mi, že jsem svině, když nahrávám kamaráda," řekl Jánský u soudu. Se slovy ať se do země propadu, řekl, co vlastně na té nahrávce mělo chybět.

Škárka Jánskému prý řekl, až se zeptá Bárty, kolik by mu dal, kdyby Škárka to obvinění z korupce stáhl zpět. Na což mu měl Jánský říct, že s Bártou nemluví, a proto se ho nebude na nic ptát.

Bárta přiznal propojení ABL a Věcí veřejných

Po Jánském k soudu dorazil Bártův dvorní čmuchal Pavel Perlíček. Ten tvrdí, že mu Humlův asistent Petr Šlechta nabídl, že se o něj mohou někteří lidé dobře postarat výměnou za svědectví v oblasti organizovaného zločinu, které by se mělo týkat Bárty a jeho blízkých. „Já si tu schůzku samozřejmě nahrál,“ řekl Perlíček a záznam předal soudci.

K Perlíčkově svědectví se vyjádřil Vít Bárta. Řekl, že jeho aktivity byly uveřejňovány v časopise Pražan, který je stranickým časopisem VV. Tím poprvé přiznal úzkou vazbu mezi ABL, pro kterou Perlíček pracoval, a Věcmi veřejnými.

Úplatek? Nebo jen půjčky?

Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Hlavní líčení má být dnes odročeno na počátek dubna. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) dnes u soudu řekl, že o předání peněz se dozvěděl z médií. Vysvětlení od obou aktérů dostal až později. Škárka hovořil o úplatku, Bárta hájil svou verzi o půjčce. Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170.000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil.

Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl. Kočí v úterý řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

almr ( 9. března 2012 21:10 )

Dneska mě blokli účet na stránkách novinky.cz a to jen proto,je jsem do dvou dizkuzí vložil tenhle odkaz http://www.holesovskavyzva.cz/ Zlatí komunisti.

brutal ( 9. března 2012 20:56 )

Tak nám skončil další díl Panoptikum státu českého,čeho se ještě dočkáme uvidíme,zatím to vypadá na hořkou tragikomedii s nádech parodie na demokracii.

pacc ( 9. března 2012 20:51 )

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o vyplnění dotazníku k mé bakalářské práci. Dotazník najdete na této adrese: http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/20948/ Děkuji Vám za případné vyplnění

ines ( 9. března 2012 20:42 )

taky prevrat neznamena vracet se zpet do socializmu nebo komunismu,je to nesmysl kazdy obcan vyjde do ulic protoze je nespokojeny a dela se to i ve statech kde komunismus nikdy nebyl ,lide okamzite vyjdou do ulic a zacnou jednat a i kdyz nevyjednaji vse aspon neco se snazi zmirnit aby to nebyl tak velky dopad na lidi a hlavne aby vlada vedela ze lide jsou proti vladci.proto lide vychazeji do ulic a ne proto ze by se chteli vratit zpet do komunismu.je spousta statu kde komunismuz nikdy nebyl a do ulic vychazeji lide.

ines ( 9. března 2012 20:31 )

ja si nemyslim ze by barta daval milionove uplatky a za co ? dobre ma penez dost ale aby je rozdaval na potkani tomu snad ten soudce nemuze uverit .uz vidim kohokoli kdo ma penize jak je rozdava ne ne tomuhle ja neverim.pro me je to jasny ,bylo to domluveno aby si penize pujcili a obratem prohlasili ze je chtel barta uplatit ale za co komkretne?vsichni maji nahravky ale nikdo nenahral sam sebe kde rika ne! uplatek si od tebe nevezmu.ja neverim ze barta daval pul milionove uplatky za temer nic co by z toho mel nebo vyneslo by to jemu nejake dalsi a jine penize.pro mne to znamena ze bartu chteji potopit a znicit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa