Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zákon proti Bártově ABL: Konec odposlechů v Čechách?

Odposlouchávání rozhovorů svých kolegů by už Věcem veřejným neprošlo
Odposlouchávání rozhovorů svých kolegů by už Věcem veřejným neprošlo  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: Stanislav Kněnický - 
29. února 2012
05:43

Stačí si na internetu zadat slovo "odposlechy" a v okamžiku se vyvalí nabídka různých štěnic, skrytých kamer či zařízení pro monitorování počítače. "Napíchnout" někoho je však až dosud v Česku v podstatě beztrestné. To chce ale změnit novela trestního zákoníku, kterou předložili poslanci ČSSD.

Odposlechy proslavili hlavně bývalí i současní exponenti strany Věci veřejné. Štěnice v ložnici poslankyně Kristýny Kočí, tajné nahrávky schůzek... Do vězení však může dnes jít jen ten, kdo se dopustí "nebezpečného pronásledování. To ale předpokládá, že oběť měla obavy o život či zdraví, a tudíž o sledování věděla. Jinak je špiclování prakticky beztrestné.

To má změnit návrh novely trestního zákoníku, který utajené sledování pomocí technického zařízení trestá ročním vězením. U pachatelů v organizovaných skupinách, jako jsou např. bezpečnostní agentury, se pak trest zvyšuje až na tři roky. Návrh tento týden projednají sněmovní výbory a má velkou naději na přijetí. Platit by mohl už od září.

„Pokud žijeme ve svobodném světě, tak musíme bránit tomu, aby občany sledovali a zaznamenávali nejrůznější agentury či jednotlivci. Je to v zásadě reakce na to, co dělala ABL a dělají i jiní,“ vysvětluje jeden z předkladatelů, šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Dosud totiž podle něj pro policii platí povinnost mít k odposlechům souhlas soudu nebo státního zástupce, jednotlivci však mohou utajeně sledovat osoby zcela beztrestně.

Co by už u soudu neprošlo

Záznam vulgarit poslankyně Kočí

Záznam sprostého rozhovoru bývalé poslankyně za Věci veřejné Kristýny Kočí o puči uvnitř strany, kterou nahrál její kamarád a stranický kolega Lukáš Vích.

Nahrávka Bárty o ochočeném Klausovi

Tajně pořízený záznam, kde se guru VV Vít Bárta chlubí tím, že prezident Václav Klaus udělá, co on chce. Také ostatní špičky VV si tu pouštějí pusu na špacír.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

reeh ( 29. února 2012 18:26 )

http://vtipy.netroof.eu/item/5629/k-o-r-y-t-a-r-i/

ahmik ( 29. února 2012 13:17 )

Selmalita má pravdu a podle mě by v příštích volbách měly dostat VV hlasů mnohem víc ať udělají něco s tím na co dnes jenom poukazují.A "houbyryby" nauč se psát bez hrubek - ...mohlI dostat tolik hlasů?

marais ( 29. února 2012 11:25 )

MÁM DOJEM ,že špiclovací oddělení v ABL firma prodala. Teď holt pohyb lidí bude sledovat Galileo, že? A nakonec, odposlech vadí akorát nepoctivcům.

houbyryby ( 29. února 2012 10:28 )

Po včerejší diskusi na ČT 24 jsem se opět potvrdil v tom,že se jedná o vykleštěného b..a ! Kam vítr tam plášť, hlavně,aby jim někdo nesebral "KORYTO" !Jak mohli "veverky" dostat tolik hlasů?To nechápu !

selmalita ( 29. února 2012 09:49 )

Odposlechy bych zakázal používat jen proti normálním lidem.Naopak používání proti nenormálům což jsou politici a zločinci bych je ještě povolil rozšířit a v žádném případě bych za jejich použití nekritizoval véčkaře.Alespoň se veřejnost něco dozví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa