Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exministr rozDrobil desítky milionů z lázní: Vrací se do politiky

Autor: Oldřich Tichý - 
30. ledna 2012
16:21

Exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS, 41), kterého vyšetřuje policie kvůli údajné korupci, se vrací na scénu. A to v politice i v byznysu. Z toho před vstupem do vlády v roce 2010 s pompou odešel, aby nebyl ve střetu zájmů. Teď se ale v tichosti objevil ve dvou firmách, kde přesouvá majetky za desítky milionů. A tyto operace nehodlá vysvětlovat. Vzhledem k tomu, že se má podílet na letošní volební kampani ODS, mělo by být ovšem jeho podnikání průhledné.

To, že se Drobil stal loni v prosinci společníkem nové firmy a od léta sedí v dozorčí radě investičního fondu, zjistil Blesk z obchodního rejstříku. Z toho též vyplývá, že na obě společnosti převedl část majetku Lázní Darkov, které spoluvlastní. Základní kapitál investičního fondu se tím zvýšil o 50 milionů. Do nové firmy pak Drobil vložil 9,8 milionu a jeho společník 10,2 milionu korun, což obratem zastavili za úvěr u banky.

Co bylo smyslem složitých převodů a proč si bral jeden z nejbohatších politiků úvěr? Drobilovy odpovědi vyvolávají jen další otázky. „Chceme více využít potenciál mnoha nemovitostí vlastněných dříve Lázněmi Darkov,“ uvedl.

Co to konkrétně znamená? „Nehodlám ohrozit naše záměry tím, že je budu zveřejňovat a sdělovat tak konkurenci naše plány,“ dodal exministr. O úvěru odmítl sdělit cokoliv bližšího. Jaký je celkový Drobilův majetek, se těžko odhaduje, podle všeho ale jde o stovky milionů.

„Většina mého majetku je uložena v akciích a podílech Lázní Darkov a ve dvou nově vzniklých společnostech,“ napsal exministr Blesku. Dále vlastní bytový dům v Ostravě a apartmán v Beskydech. Jejich cenu odhadl už dřív na 15 milionů. Po Karlu Schwarzenbergovi byl nejbohatším členem vlády. Z té však musel odejít kvůli podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí. Policie případ stále vyšetřuje.

Proč musel rezignovat

Pavel Drobil byl ministrem od 13. července do 15. prosince 2010, kdy rezignoval kvůli korupční kauze na Státním fondu životního prostředí. Na veřejnost se dostalo podezření, že ministrův poradce Martin Knetig a náměstek fondu Dušan Fibingr chtěli manipulovat výběrová řízení. Šéf fondu Libor Michálek si schůzky s Knetigem nahrál. Když se o tom Drobil dozvěděl, chtěl podle Michálka, aby důkazy zničil. Policie se chystala obvinit exministra z korupce, ale žalobkyně nařídila případ odložit. Od loňského listopadu vyšetřování znovu běží.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ones ( 26. dubna 2016 19:08 )

No to si ODS podváže boky, krásně pokračujete do záhuby!

komentator ( 31. ledna 2012 08:47 )

Korupčník Drobil se vrací "ve velkém stylu" na politickou scénu po odhalení jeho snah ještě ve funkci ministra životního prostředí "odklonit" v r.2010 500 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí do POKLADNY ODS. Drobil si zřejmě myslí, že jeho "hříchy" spojené s pokusem vybudovat penězovod ze Státního fondu život. prostředí jsou zapomenuty. A že se jede dál! Holt Drobil silně podceňuje inteligenci lidí, kteří si již nenechají vymývat mozky a okrádat se korupčními politiky!!! Profláklý místopředseda ODS Drobil bude připravovat a řídit předvolební kampaň modrých bolševiků v letošních podzimních volbách do krajských zastupitelstev a do senátu! Drobil navíc dělá různé machinace se stamilionovým majetkem, který získal za podivných podmínek! Drobil nechce mluvit o tom jak "zázračně" zbohatl.

arapa ( 30. ledna 2012 21:57 )

Uvidíme, jak dopadnou volby... všichni vědí, koho nevolit, ale koho volit?

lpitriska ( 30. ledna 2012 19:05 )

Tak a je to tu zas ,Takovejch hajzlů se ještě vrátí a hlavně hodně jich tu je stále.

1pravda1 ( 30. ledna 2012 17:50 )

Taky někoho krejete nebo z modrouštví něco kape, normální člověk se odeesáků nezastává, to vám nevadí, že si odkloňují peníze z vašich daní? U moci jsou modráci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa