Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Toto je 10 úletů ministra Dobeše

Autor: Oldřich Tichý, Kjos - 
10. ledna 2012
05:00

Poslední týden se ministru školství Josefu Dobešovi (VV, 47) nepovedl. Sice se s odřenýma ušima udržel ve funkci, i když kvůli chybám jeho úřadu vážně hrozí, že Česká republika může nakonec přijít o 53 miliard z evropských fondů. Dobeš prostě v úřadu seká jednu chybu za druhou. Podívejme, co už spáchal.

Tento týden si Dobeš hned dvakrát oblékl kabát z ostudy. Nápad na zkrácení školních přestávek musel kvůli všeobecnému odporu odvolat sotva pár hodin poté, co se dostal na veřejnost.

A o dva dny později se ukázalo, že nová definice pojmu »oběd« ve vyhlášce o školním stravování (vzešlé z Dobešova úřadu) má zcela neuvěřitelný důsledek – v části jídelen obědy pro děti zdraží! Nejnovější ministrovy eskapády inspirovaly Blesk k tomu, aby sestavil přehled jeho deseti největších úletů.

1. Stotisícové odměny

V době, kdy vláda dělala škrty na rok 2011, dával Dobeš stotisícové odměny. Nejvíce dostala tehdejší šéfka jeho kabinetu Jana Machálková. Třicetiletá kráska bez vysoké školy a odpovídající praxe měla v prosinci 2010 na výplatní pásce 145 tisíc!

2. Psal práci za podřízenou

Dobeš psal práci za podřízenou Dobeš psal práci za podřízenou | Archiv Blesku
Horentní odměny nebyly to jediné, co ukazovalo na Dobešův blízký vztah k Machálkové. Napsal za ni i část práce na vysoké škole. Byla o tom, jak Dobeš zvládá rezort. „Je jedním z mediálně nejvýraznějších ministrů ve vládě Petra Nečase,“ stálo v závěru.

 

3. Podivný pardon univerzitě

Školou, kde Machálková práci odevzdala, je Univerzita Jana Amose Komenského. Akreditační komise tam zjistila vážné nedostatky a navrhla omezení studia. Ministerstvo školství ale poprvé v historii návrh akreditační komise zamítlo!

4. Fotky za 70 tisíc

Snímky s rodinkou připomínající barvotiskové obrázky, fotky z kanceláře zase s náležitě státnickým výrazem… Dobeš za ně dal z erárních peněz 70 tisíc korun! Až když ho za to jako kluka vyplísnil šéf VV Radek John, zaplatil vše ze svého.

f f | Archiv Blesku

5. Ohrožené mililardy

Asi nejdražší průšvih se nad Dobešovým úřadem vznáší kvůli chybám při čerpání evropských dotací. Přijít může až o 53 miliard! Ministr se hájí, že na problémy zadělali jeho předchůdci. Zároveň ale řekl, že odejde, pokud se peníze nepodaří vyčerpat.

6. Personální chaos

Šéf eurofondů má na ministerstvu trvanlivost průměrně 3,5 měsíce – Dobeš už jich spotřeboval pět, nejméně vydržel Robert Plaga (8 dní). Pátý už je i ředitel kabinetu, tiskový odbor má čtvrtého šéfa, náměstek pro vysoké školy má pořadové číslo 3…

7. Proti sexu, za národ!

Ministr ale občas vyvolává kroucení hlavou nejen osobními kiksy či divným řízením svého úřadu. Zatímco bojuje proti sexuální výchově ve školách, rád by do osnov zařadil výchovu k národnímu sebevědomí. Někteří učitelé se mu smějí, jiní spíš nadávají.

8. S Bátorou proti všem

Personální omezenost korunoval Dobeš tím, že na ministerstvo vzal Ladislava Bátoru. Ten dřív kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, jako úředník urážel některé ministry a odešel až poté, co málem rozeštval koalici. Dobeš ho stále bránil.

bátora, dobeš, schwarzenberg bátora, dobeš, schwarzenberg | Blesk

9. Škola bez přestávek

přestávky mezi vyučovacími hodinami na 5 minut a na oběd jim dát jen půl hodiny vyvolal takový poprask, že ho Dobeš za jediný den odpískal. Tvrdil, že o připravované vyhlášce nevěděl. Tím ale posílil kritiku, že nemá přehled o dění v úřadě.

10. Povinné polévky

Další úlet (tentokrát o školním stravování) z dílny Dobešova úřadu ale vyšel. Určuje, že součástí oběda je kromě hlavního jídla i polévka. Někde kvůli tomu teď zdraží obědy – za polévku totiž nově školáci zaplatí, ať ji chtějí, nebo ne. Co chystá Dobeš dál?

Komentář: Proč poslat Dobeše do polepšovny?

Oldřich Tichý Oldřich Tichý | Archiv Blesku

Kdyby takovou sbírku průšvihů nasbíral za rok a půl třídní uličník v základní škole, mohl by být rád, že neskončí v polepšovně. Ministr školství Josef Dobeš (VV) se ale drží židle jako veš košile. Je přitom neuvěřitelné, co všechno už ve funkci ustál.

Horentní odměny pro vyvolené, rozhazování erárních peněz, personální chaos, ohrožené miliardy z evropských fondů, bláznivé nápady na zkrácení přestávek… I když ne všechno je možná z jeho hlavy, svědčí to přinejmenším o tom, že podřízené nedokáže ohlídat.

Navíc to za chvíli bude rok, co chtěl Dobeše vyhodit z vlády sám premiér Petr Nečas. Jenže proti se postavil prezident Václav Klaus a Dobeš úřaduje vesele dál. A Klaus ho dokonce pochválil jako nejlepšího ministra školství!

Poctivě je třeba říct, že Dobeš má i slušné výsledky – státní maturity neskončily průšvihem, loni propustil přes 200 úředníků a jeho záměr zavést v základních školách srovnávací testy má taky své zastánce (ovšem i odpůrce).

Problém je, že malérů má na kontě už tolik, že i jeho případné dobré nápady vyvolávají spíš pochyby. S třídním uličníkem se prostě jeho pověst táhne.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

warumfernet ( 20. ledna 2012 18:47 )

Podle logiky našeho Absurdistánu - je to na povýšení na šéfa vlády .....

marcela47 ( 12. ledna 2012 19:14 )

Vážení, toto je přesně pravý obrázek naší vlády. Jeho úsměv jasně říká národe tys debil a sežer to co ti naložíme. ven konečně s tou bandou.

komentator ( 11. ledna 2012 09:25 )

Hrubá pochybení vězeňského psychology Dobeše stojí státní kasu hodně peněz! Ten darebák Dobeš patří za mříže!! "Díky" Dobešovi přišla ČR o milairdové dotace! Schodek státního rozpočtu za loňský rok se zvýšil o 12 miliard korun neboť dotace z EU v této výši byly zakompovány do loňského rozpočtu! Tato poměrně velká částka tj. 12 miliard korun by stačila na silné navýšení platů ve zdravotnictví. Nemusely být sníženy dávky zdravotně postiženým a ženám samoživitelkám!! Jak dlouho budou lidi tolerovat ty neználky a korupčníky ve vládě, včetně toho neumětela Nečase? Copak daňoví poplatníci, kteří plní státní kasu, se nechají okrádat darebáky jako Dobeš a dalšími lumpy z vlády?

kung-fu-jane ( 10. ledna 2012 22:14 )

Ani se nedivím, že má Dobeš tolik úletů, protože kde má normální mužský orgán na rozmnožování, tam má Dobeš mozek. Jen nechápu, že nám pan prezident dává za příklad takového k.o.k.o.t.a. Zřejmě jsou ve vládě i horší....

rudyptak48 ( 10. ledna 2012 15:50 )

Napište zde jméno opravdu spravedlivého a nekorupčního politika, Blesku. Lépe by byl nějaký seznam, aby si měli voliči z čeho vybírat? To by jste určitě neudělali. Za to vám nikdo nezaplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa