Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministerstvo školství nesmí čerpat dotace z EU! Nevysvětlilo použití peněz

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
29. prosince 2011
14:19

Až o 53 miliard, které jsou vyčleněny Evropskou unií, by mohlo přijít české školství. Ministerstvu školství bude zřejmě dočasně pozastaveno proplácení evropských dotací. Důvodem jsou chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, které zjistil audit Evropské komise.

Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek uvedl,že úřad už problém řeší. Ministerstvo školství je kvůli čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky.

Nedodali ověření výdajů

Podle pravidel EU musí každý operační program do konce roku 2011 certifikovat 15 procent prostředků, které má v tomto období v Bruselu k dispozici. Program Výzkum a vývoj pro inovace měl na začátku prosince certifikováno 1,3 procenta celkových peněz, u programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost to bylo 5,5 procenta. Certifikací se rozumí ověření výdajů jednotlivých programů.

Dobeš se sejde s Nečasem

Audit zjistil nedostatky v kontrolním systému a v několika projektech realizovaných jak kraji, tak ministerstvem. Kvůli možnému pozastavení dotací už ministr školství Josef Dobeš (VV) požádal o schůzku premiéra Petra Nečase (ODS). "Jedná se o závažný problém České republiky. Na jeho řešení je tedy nezbytná spolupráce s dalšími úřady - s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj," dodal Zaorálek.

Ministerstvo školství nyní očekává pozastavení proplácení dotací do doby, než bude zjednána náprava. Podle Zaorálka vznikly nedostatky v letech 2008 a 2009 a špatně nastavenou kontrolu projektů má na svědomí minulé vedení. "Na základě doporučení auditu Evropské komise budou neprodleně přijata opatření ke zvýšení kontrolních mechanismů. Chci ubezpečit veřejnost, že se v žádném případě nejedná o zastavení programu jako takového," uvedl Zaorálek.

Pomalé ministerstvo

Ministerstvo školství patří k institucím, které čerpají evropské dotace v Česku nejpomaleji. Na pozici vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU se za Dobešova působení vystřídalo už pět manažerů. Poslední, Robert Plaga, skončil k 28. prosinci, ve funkci byl jen několik dní. Svůj odchod vysvětlil tím, že jeho představy o odborném vedení agendy se neshodují s představami ministerstva.

Do roku 2013 může Česko získat z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na nejrůznější výukové projekty celkem zhruba 53 miliard korun. Dalších asi 59 miliard je v programu Výzkum a vývoj pro inovace, určeny jsou na vědecké projekty.

gogo ( 31. prosince 2011 17:04 )

Ano, to máte pravdu. A Klaus, jako ministr finací, byl odpovědný za to, že se do oběhu dostaly... Že nebyly učiněny žádné pojistky, žádná omezení, žádné kontroly, žádné zákony, které by tomu mohly alespoň částečně zabránit... Byla dána zelená totálnímu rozkradení země ... Pardon - tunelování ...

ad-ga ( 31. prosince 2011 15:10 )

a pak naše školství má vypadat. na odborné věci má být odborník ( říkal král v pohádce), proč a hlavně na co se učit, když všichni jsou jen manažeři a poradci, ale pořádnou práci nedělá nikdo a ani ji neumí.

komentator ( 31. prosince 2011 12:01 )

K pobavení!! Jak vybírali Véčkaři (resp. šéf Bezpečnostní agentury ABL Bárta) svého kandidáta na post ministra školství viz komentář z příspěvku ze serveru české noviny! Divák1 |registrovaný|: Pravděpodobná procedura výběru výtečníka Dobeše na ministra byla asi tato: Bárta svolal své zaměstnance. Nejprve vyřadil ty svalnatější, neboť ty jeho agentura ABL nemohla postrádat. Pak Bárta vyřadil i ty bystřejší z téhož důvodu. Po několika kolech pak zůstal jediný kandidát na ministra a stal se jím skřet Dobeš.... V této situaci na jeho odvolání zbývají dny. Bude jeho nástupce schopen dost rychle napravit kolosální selhání Dobeše, když si EU vymínila, že hrubé chyby musí být odstraněny do měsíce? V opačném případě Česko příde o miliardy.... 31.12.2011 10:42

sabartnok ( 30. prosince 2011 03:11 )

heslem vlády je: "zásadně nikdy nic nevysvětlovat. Pokud budu obviněn, podám trestní oznámení na žalobce." V tomto politickém vakuu to platí ještě víc. Pan Dobeš to nevyřeší. Měl by se aspoň dát oholit.

petr11 ( 30. prosince 2011 03:07 )

..prošel jsem zápisky Klause z cest a nikde ani zmínka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa