Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak to chodí u Bárty: Brácho, pošli milion!

Autor: Oldřich Tichý - 
21. prosince 2011
05:00

Můj brácha má prima bráchu, mohou si říkat Vít (38) a Matěj (32) Bártové. Aspoň podle toho, jak mezi nimi létají obálky nacpané stovkami tisíc. Blesk to zjistil, když získal výpověď šéfa poslanců Věcí veřejných Víta Bárty na policii, která ho chce hnát k soudu za korupci. Politik v ní uvedl, že mu bratr občas posílá v hotovosti peníze za prodej stomilionového podílu v bezpečnostní agentuře ABL. To by za jistých okolností mohlo být v rozporu se zákonem proti praní špinavých peněz!

Policisté Bártu vyslýchali začátkem listopadu. Ptali se mimo jiné na to, odkud pocházely peníze, které na jaře v obálkách předal poslancům Jaroslavu Škárkovi (170 tisíc) a Kristýně Kočí (500 tisíc). Oni tvrdí, že šlo o úplatek, Bárta se hájí, že jim půjčoval. „Vyjádřete se k původu finanční hotovosti ve výši 500 tisíc korun, kterou jste předal Kristýně Kočí,“ vyzval tehdy Bártu policejní rada Pavel Strejček. A zapisovatelka zaznamenala Bártovu odpověď: „Myslím, že je obecně známo, že jsem prodal společnost ABL svému bratrovi za více než 100 milionů korun, takže když potřebuji, řeknu svému bratrovi a ten mi je pošle.“ Stejně vysvětlil i původ peněz, které předal Škárkovi.

Dohromady tehdy bratr, generální ředitel ABL, poslal Vítu Bártovi ve dvou obálkách 670 tisíc. V hotovosti. Člověk s průměrným příjmem by takovou částku vydělával dva roky, oni si ji posílali po šoférovi. Ten kromě obálek pro Kočí a Škárku přivezl i nejméně dvě další obálky s penězi. „Druhá až třetí obálka byla určena pro moji osobní potřebu,“ vypověděl Bárta s tím, že takový postup používá běžně. Kolik peněz bylo pro něj, neuvedl. Sto tisíc? Půl milionu? Milion? „Bratr mi dluží něco přes 100 milionů,“ zopakoval pouze o pár otázek později.

Takovéto přesuny peněz by ale mohly být v rozporu se zákonem. Ten pro platby v hotovosti stanoví limit 15 tisíc eur, tedy zhruba 380 tisíc korun. „Pokud by takto v hotovosti Matěj Bárta splácel bratrovi cenu za prodej podílu v ABL, bylo by to nelegální,“ řekl někdejší vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska. Provinilcem by byl Matěj Bárta a hrozila by mu pokuta až půl milionu. Vít Bárta ovšem takový výklad odmítl. „Bratr mně poslal mé peníze, které u něj mám v trezorech ABL či doma. Bezesporu chápete, že cennosti i hotovost je logické mít uložené v trezoru bezpečnostní agentury, které mohu důvěřovat. Splácení se neděje formou jedné transakce, ale ani ne mou každou hotovostní platbou,“ uvedl.

Dodal, že kolik mu už bratr z dlužné částky zaplatil, uvede ve svém majetkovém přiznání. Do toho za loňský rok, kdy ABL prodal, ovšem uvedl jedinou splátku – necelých půl milionu. Matěj Bárta na dotazy Blesku do uzávěrky tohoto vydání neodpověděl.

kung-fu-jane ( 27. prosince 2011 23:30 )

Pro va45: Češi jsou hlavně neskutečně naivní, proto věří čemukoliv, co mu naservíruje televize a tisk. A protože tisk je v rukách zahraničních subjektů, tak je jasné, kdo režíruje celý náš život. Myslíte si, že volíte pravdu a lásku, a zatím volíte nějakého ODSáckého šmejda...

va45 ( 25. prosince 2011 14:00 )

Protože jsou Češi a bez lhaní,pokritectví a zlodějin nemůžou žít a zvolili si špatné politiky hned už po revoluci.K moci se dostali,prospěcháři,karieristé a patalízalové.

aksura ( 22. prosince 2011 10:39 )

bla...bla...bla...

cid2000 ( 22. prosince 2011 09:51 )

To co se tady děje poslední dny je jako únor 1948!Totální propaganda.Jsou stopnuty věškerá diskuzní fóra aby někdo nenapsal něco jiného než se čeká.Spousty příspěvků je smazáno.Je to jak za komoušů oslava kultu Stalina,Gottwalda,Brežněva.Proč si češi pořád sami sobě lžou a skreslujou věci a dělají si to růžovější více než je?Tuto propagandu a mašinérii platí bakalovci a podobní miliardáři dřívějšího komoušského majetku, kterým nyní patří Tv stanice,tisk s rádiama.Proč neudělat důstojný pietní rozloučení na úrovni,ale bez tohoto humbuku kolem.Je to velká společenská show pro herce a politiky!Vždyť Havel říkal,že nebude stejný jako mocní komouši.Nebude ukazovat okázalost a výtvařet osobnost kultu.Teď není vhodná doba psát něco jiného než se očekává přesně jak v roce 1948.Ale proč si zase něco nalhávat, když to tak úplně není pravda.Všichni vědí jak se chovala rodina pana Havla za protektorátu a proč jim Beneš zabral majetek a proč jej hned po revoluci pan H.dostal hned zpět za divných okolností atd.To samé jeho chráněnkyně Chadimová a její mega podvod.To samé jeho souputníci z vězení polityčtí vězni, kteří veřejně tvrdí, že měl VIP protekční postavení ve vězení a jinde proti ostatním.Měl úplně jiný režim.Podporován měsíční apanáží ze západních ambasád,které se utratil za super mejdany VIP chartistů.Proto ani neodešel.Měl se tady velice dobře.Stb si k němu nic tvrdého nedovolila!Omezovala ho,ale toď vše.Dělal si z nich srandu.Jednu dobu podle svědku utratil vše za alkohol co dostával z ambasád na boj proti komunismu.Po roce 1989 se stratila komplet jeho složka Stb, proč asi?Jako, když neexistoval nikdy!Podle některý politických vězńů částečně spolupracoval s Stb.Další věc je jeho snaha zrušit dekrety Beneše a humanitární bombardování Jugoslávie, která nám jako jediná chtěla poskytnout pomoc v roce 1938!Samozřejmě, že odvedl kus i dobré práce po roce 1989 pro naší zem,ale taky udělal věci,které nejsou dobré,to se dnes,ale nehodí asi

mushka ( 21. prosince 2011 20:03 )

Taky si myslím, že do toho nikomu nic není a ještě, že to převádí v hotovosti.. No a? To je každého věc a riziko...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa