Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odměny nejvyšších šéfů opět rostou

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Martin Hykl )
Autor: map, mivrk - 
30. září 2011
19:53

Jejich platy budí závist. Těch chlapíků, co si v dokonale střiženém obleku jezdí v luxusním služebním autě do práce pro svůj mnohasettisícový plat. Českým top manažerům už zase rostou odměny. Za rok to bylo o 41 procent. Krize, která jejich platům přistřihla křídla, ale dokonale prověřila i je. Mají to teď těžší, shodují se »lovci mozků«.

Zatímco středním kádrům ve firmách odměny během roku klesly, vrcholní manažeři si polepšili. Jejich odměny stouply podle serveru Platy.cz o více než dvě pětiny a jejich třinácté platy se pak vyšvihly o 13 procent. Top manažeři dostali vyplacené roční odměny v průměru 152 537 Kč, což bylo o 44 171 Kč víc než v minulém roce.

Vánoční odměny, které v minulých letech srážela krize, vloni vzrostly téměř všem. Jenže těm běžným zaměstnancům jen o pár set korun. To vysocí manažeři na tom byli lépe – dostali v průměru o 7204 Kč víc.

Jestli se nedokážete ubránit závisti, věřte, že ti čeští manažeři zase musí závidět těm, kteří jejich práci dělají v západních zemích. Porovnání evropského průměru s odměňováním top manažerů v Česku je podle studie společnosti Hay Group o zhruba polovinu nižší. Jejich oblíbený cílový bonus, tedy splnění určitého plánu, znamená 50 % k základní mzdě. Například v Německu ale bonusy dělají nejčastěji 100 %. Tady také manažeři celkově berou o 55 % víc, než je evropský průměr.

Krize z let 2008 a 2009 růst platů manažerů zabrzdila. Ale nejen to. Firmy si začaly víc hlídat, nakolik je manažer pro firmu opravdu přínosem. Častěji než dřív tak dnes jsou jejich bonusy tvrdě vázány na úspěch firmy a víc než dřív také podle personálních agentur musí »neužiteční« šéfové odcházet. Pravdou ale je, že neodcházejí s prázdnou. V Česku představuje »zlatý padák« zhruba 50 až 100 procent ročn í h o příjmu manažera. Třeba v Itálii je to ale 300 % a v Německu 250 %.

Martin Roman: Z 500 tisíc na 105 tisíc měsíčně 1014815:gallery:true:true

Jako šéf ČEZ bral plat půl milionu měsíčně, z takzvaného opčního programu, kdy mohl levně nakoupit akcie a za tržní cenu je prodat, ale získal zhruba 660 milionů korun. Nyní se přesunul na post šéfa dozorčí rady, kterému náleží kromě kapitálového životního pojištění a tantiém ze zisku plat jen 105 tisíc měsíčně.

Petr Dvořák Petr Dvořák | ČTK

Petr Dvořák: Z 1,25 milionu na 290 tisíc měsíčně

Jako šéf Novy, kdy zároveň působil jako viceprezident CME, bral základní mzdu 1,25 milionu korun měsíčně. Jako nově zvolený šéf ČT si tedy asi devětkrát pohoršil, jeho základní mzda je 156 750 korun hrubého, včetně bonusů si podle dosavadních pravidel může vydělat maximálně 3,5 milionu za rok.

cat99 ( 21. ledna 2012 09:43 )

Na vás už brzy dojde, vy .urvy zlodějské! Zlatí Komunisti vrat´te se - vše je odpuštěno!

hugo.vondra ( 3. října 2011 09:42 )

Tihle panove v oblecich,at managment nebo politicka garnitura,jsou absolutne bez skrupuli!!!! Zajima je jen kde ještě co byse dalo zdanit,potazmo jak z lidi vylakat dalši penize!!!!Tohle se deje v cele Evropě,takže to bude chtit se techto ,,ODBORNIKU" co nejrychleji zbavit,jedno jakou řeči hovoři,protože stahuji celou ekonomiku v Evropě do kytek!!!! Važně to nevypada na ružove zitřky!!!! Děkujeme panove,odejděte!!!!!

rudyptak48 ( 1. října 2011 16:18 )

gogo ( 1. října 2011 12:44 )

Je naprosto amorální v tomto zcela již rozkradeném státě, že platy státních zaměstnanců a "manažerů" i v různých polostátních "podnicích" nemají uzákoněný žádný strop. Žádné maximum. Jestliže je uzákoněné životní minimum, mělo by být uzákoněnné i maximum. Ale to by Ti, kdo o tom rozhodují museli být lidé moudří a čestní. A ne hladová, nestydatá sebranka..

komentator ( 1. října 2011 10:39 )

Za Romana ČEZ špatné investoval v zahraničí. Tyto investice, kterým tleskala i Topolánkova vláda a tehdejší ministr průmyslu Říman (nyní šéf sboru poradců Nečase), zejména v Bulharsku, Rumunsku a Albánii. nejen že nevytváří patříčný zisk ale poškozují ČEZ!! A nyní ČEZ se ztratátou prodává eletrárny v Turecku, Rumunsku atd. A Roman, který je zodpovědný za tyto ztrátové investice ČEZu, se stal předsedou dozorčí rady ČEZu. Jak bude šéf dozorčí rady ČEZu ROMAN prověřovat hrubá pochybení generálního ředitele ČEZu ROMANA? A tento Roman přes špatné investice dostal od ČEZu 700 milionů korun!!! Jelikož Roman dal gymnáziu Václava klause mladšího dar 100 milionů korun a jelikož Roman jezdil s Topolánkem, Řebíčkem a dalšími odéesáky na dovolené do Toskánska, tak může být v pohodě.Odéesáci budou Romanovi i nadále krýt záda!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa