Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policie obvinila exprimátora Kittnera z korupce

Kittnera chce protikorupční policie
Kittnera chce protikorupční policie  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
19. září 2011
19:25

Protikorupční policie v pátek obvinila tři osoby z bývalého vedení liberecké radnice, mezi nimi exprimátora Jiřího Kittnera (ODS). Podle kriminalistů obvinění převedli prostřednictvím městské společnosti Sportovní areál Ještěd na třetí osoby městské nemovitosti pod jejich tržní hodnotou. Způsobili tím údajně škodu kolem 17,7 milionu korun.

Převedení majetku bylo podle kriminalistů předem dohodnuté. Návrhy na majetkoprávní operace obviněné osoby předkládaly zastupitelům města ke schválení za takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší než tržní. Uvedl to mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Před hlasováním zastupitelů pak obvinění údajně návrhy nepravdivě odůvodňovali a zamlčovali podstatné okolnosti.

Trestní oznámení podalo občanské sdružení Čmelák, jehož předsedou je Jan Korytář ze sdružení Změna pro Liberec, jenž byl v dubnu odvolán z funkce libereckého primátora. "Šlo hlavně o kšefty s městskými pozemky, které se různě rozprodávaly," řekl Korytář a dodal, že dalšími obviněnými jsou zřejmě bývalý liberecký zastupitel Jiří Zeronik a někdejší primátorův náměstek Pavel Krenk (oba ODS).

Obvinění se podle kriminalistů týká let 2003 až 2006. Kittner je označil za neodůvodněné. V prohlášení uvedl, že se bude bránit všemi dostupnými prostředky. "Vidím v tom zcela zřejmé zadání některých skupin, které se snahou očernit mé jméno za každou cenu nijak netají," uvedl Kittner. "Skutečně, cítím se nevinen a přijde mi to velmi absurdní," řekl ke svému obvinění Zeronik. Vyjádření Krenka se zatím nepodařilo získat.

Informaci o stíhání tří osob potvrdil i krajský státní zástupce Miloš Klátik. "Trestná činnost souvisí s nakládáním s majetkem města a majetkem této obchodní společnosti a současně i se zneužitím postavení jak v orgánech města, tak v orgánech této obchodní společnosti," řekl. Jak dlouho případně může vyšetřování trvat, ale odhadovat nechtěl. "Je zřejmé, že určitě dojde k přezkumu usnesení, to je na místě, ale další vývoj neodkážu předpokládat," dodal žalobce.

Kittner byl předsedou představenstva Sportovního areálu Ještěd v letech 2005 až 2011. Krenk byl jeho předchůdcem od roku 2003. Zeronik byl v letech 2003 až 2007 členem dozorčí rady akciové společnosti. Jméno podnikatele Zeronika figuruje i v kauze údajného pokusu o uplacení Šimona Stejkozy, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Společně s dalšími dvěma muži prý chtěl, aby Stejkoza u svého nadřízeného zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy. Zeronik v souvislosti s případem pozastavil své členství v ODS.

Bývalý primátor Kittner stál v čele krajského města od roku 1999 do roku 2010. Po loňských komunálních volbách ODS ve vedení Liberce skončila a odešla do opozice. Kittner je členem městského zastupitelstva. Začátkem letošního září byl také zvolen do představenstva Krajské nemocnice Liberec, akciové společnosti vlastněné krajem a městem, kam současně nastoupil jako ekonomický ředitel.

Všichni obvinění jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele, dva z nich dále kvůli podvodu a třetí pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vyšetřováni jsou na svobodě.

Obvinění v kauze převodů městských nemovitostí není prvním, které si bývalý primátor vyslechl. Společně s dalšími 22 libereckými zastupiteli byl v roce 2008 obviněn z porušování pravidel při správě cizího majetku za hlasování pro prodej dvou městských pozemků v liberecké části Doubí bez výběrového řízení. Odhlasovali jej v dubnu 2007. Před soud se nakonec kauza nedostala. Soudce letos na jaře stíhání během předběžného projednání obžaloby zastavil, protože znaky trestného činu neshledal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

siroky11 ( 19. září 2011 21:02 )

Žááádnou paniku přátelé! Kittner je zažraný ODSák. Oni už se o něj postarají a nakonec ho ještě finančně odškodní, chudáčka modráska. Co už bylo afér člnů ODS a vše ODS zahrála do autu! Toto nebude vyjímka, ani soud nebude!

sosacek ( 19. září 2011 20:36 )

Žádné strachy, však on to st.zástupce nebo ještě pol.ředitelství hodí do autu.Přece jsme jedna rodina - grázlů!

husqarnowicz ( 19. září 2011 20:29 )

Samí odeesáci...Strana zlodějů, podvodníků a tunelářů. Tím se vše vysvětluje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa