Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Podívejte se na hospody, kde paří čeští politici

Topolánek i Talmanová si užívali pozornosti, kterou vzbudili.
Topolánek i Talmanová si užívali pozornosti, kterou vzbudili.  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: Pavlína Kosová Sandra Apostolidisová, Kbali - 
20. září 2011
07:50

Vyražené zuby poslance Michala Babáka (VV) skončily minulý týden na podlaze vyhlášeného pražského »politického« baru Blue Light. Dalším barem v hlavním městě, který má zaděláno na to stát se zapadákem pro lidi z politického výsluní i příšeří, je podle zjištění Blesku Solidní nejistota – kupuje ji totiž Matěj Bárta, bratr neofi ciálního šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Které další podniky mají v oblibě současní poslanci, ministři a lidé z jejich okolí?

Není to tak dlouho, kdy šéfové koaličních stran chodili řešit důležité vládní otázky do vybraných pražských podniků. Když před pár lety společně vládli Stanislav Gross (ČSSD), Miroslav Kalousek (tehdy KDU-ČSL) a Pavel Němec (Unie svobody), střídali se při koaličních schůzkách v roli hostitele. Gross bral kolegy do hotelu Hoffmeister, Kalousek do restaurace u Kolowrata a Němec do hotelu Paříž. To skončilo s příchodem premiéra Petra Nečase (ODS) – ten k žádným velkým »pařmenům« nepatří a kolegy drží v kancelářích Sněmovny či Strakovy akademie.

Těm pak nezbývá nic jiného než vyrážet do víru velkoměsta alespoň ve volnu. Blesk mapoval situaci a zjistil, že k největším vymetačům pražských podniků patří expremiér Mirek Topolánek (ODS). Může to být i tím, že s vrcholnou politikou opravdu skončil. Má víc času a taky se nemusí tolik bát. Čeho?

Po aférách s odposlechy Věcí veřejných velká část politiků znervózněla. Bojí se, že by i jejich »tlachy« nad několikátým panákem mohl někdo nahrát. Schází se proto raději v hlučných kavárnách, ve velkých nákupních centrech, nebo to jedou roztočit do vinařských oblastí na jižní Moravu. Blesk sestavil přehled podniků, kde i přes nynější večírkovou mizérii můžete čas od času některé politiky potkat.

La Bodeguita Del Medio Kaprova 5, Praha 11004402:gallery:true:true

Pilsner Urquell LAGER 0,3 l/ 70 Kč, Ballantine’s 0,4 dl/ 80 Kč, Espreso 59 Kč

Zpěvák a politik Jan Kalousek (ODS) a Kristýna Kočí rádi navštěvují luxusní kubánský podnik La Bodeguita Del Medio. Obzvlášť Kalousek je v Bodeguitě častým hostem. Podnik se mu zalíbil natolik, že v něm uspořádal i svou svatební hostinu.

Blue light Josefská 1, Praha 11004397:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,3 l/ 35 Kč, Ballantine’s 0,4 dl/ 75 Kč, Espreso 55 Kč

Zapadlý bar Blue Light na Malé Straně je znám jako oblíbené místo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Jelikož je podnik nedaleko Poslanecké sněmovny, jsou jeho častými hosty i další politici, lobbisté a byznysmeni. Potkat tu můžete třeba Petra Tluchoře (ODS) nebo Kristýnu Kočí. Občas sem zavítá i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Restaurace V Kolkovně V Kolkovně 8, Praha 11004398:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,3 l/, 31Kč Ballantine’s 0,4 dl/, 78 Kč Espreso 48 Kč

Snad nejznámějším štamgastem restaurace V Kolkovně je bývalý premiér Mirek Topolánek, ten to má totiž ze svého bytu co by kamenem dohodil. Oblíbili si ji ale i další pánové z ODS. Rád sem zavítá třeba i poslanec Petr Tluchoř (ODS).

Vinný restaurant Monarch V Kolkovně 6, Praha 11004396:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,3 l/ 33 Kč, Tullamore Dew 0,4 dl/ 85 Kč, Espreso 45 Kč

Restauraci Monarch si svého času oblíbil i expremiér Jiří Paroubek (ČSSD). V roce 2008 tam proto uspořádal křest jedné ze svých mnoha knižních publikací. Právě tam tehdy došlo k vraždě syna podnikatele Václava Kočky. Přesto patří Monarch dál k oblíbeným místům českých politiků. Narazit tu můžete třeba na nerozlučnou dvojku Mirka Topolánka a Marka Dalíka.

Café Savoy Vítězná 5, Praha 51004400:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,3 l/ 45 Kč, Ballantine’s 0,4 dl/ 95 Kč, Espreso 55 Kč

Pro obchodní snídaně a schůzky si politici často vybírají Café Savoy. Mnozí z nich se sem rádi vracejí i v pozdějších hodinách na něco ostřejšího. Posnídat tu často můžete vedle Davida Vodrážky (ODS) nebo exstarosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS). Pokud si budete myslet, že v Café Savoy vidíte Marka Dalíka, máte velkou šanci, že jste se nespletli. Dalík sem rád chodí na řízek s bramborovým salátem, na svíčkovou nebo na jahodové knedlíky.

Magister Kelley Rejskova 3, Praha 21004401:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,3 l/ 20 Kč, Ballantine’s 0,4 dl/ 50 Kč, Espreso 30 Kč

ODS si oblíbila hospodu Magister Kelley na hranici pražských Nuslí a Vinohrad. Proslýchá se, že právě tam se svého času pekla politika. Každý čtvrtek sem na jedno zajde třeba prezidentův tajemník Ladislav Jakl. V minulosti se tu objevil i prezident Václav Klaus nebo bývalá šéfka Unie svobody Hana Marvanová.

Cafe de Paris Maltézské náměstí 4, Praha 11004399:gallery:true:true

Stella Artois 0,33 l / 39 Kč, Tullamore Dew 0,4 dl/ 95 Kč, Espreso 45 Kč

Café de Paris na Maltézském náměstí si oblíbil exministr dopravy Vít Bárta (VV). Ten mimo jiné rád zajde do hotelu Arie nedaleko Malostranského náměstí a spolu s ostatními véčkaři do hospody U Glaubiců. Nejčastěji ale pořádá »párty« ve svém bytě na Kosárkově nábřeží.

Ristorante Kogo Slovanský Dům Na Příkopě 22, Praha 11004403:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,33 l/ 55 Kč, Ballantine’s 0,4 dl/ 85 Kč, Espreso 50 Kč

V restauraci Kogo v centru Prahy oslavil Václav Klaus své 60. narozeniny. Podnik ho zřejmě zaujal natolik, že o pár let později při volbách v roce 2008 měl právě v Kogu svůj volební štáb. Po vyhraných volbách sem přijel slavit vítězství i Mirek Topolánek s Lucií Talmanovou, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo Petr Žaluda z Českých drah.

Bugsy’s Bar Pařížská 10, Praha 11004395:gallery:true:true

Pilsner Urquell 0,2 l/ 60 Kč, Ballantine’s 0,4 dl/ 80 Kč, Espreso 60 Kč

Ve vyhlášeném Bugsy’s Baru můžete pozvat na panáka třeba poslankyni Kristýnu Kočí. Rád tam zajde i Mirek Topolánek, jeho »podržtaška« Marek Dalík nebo Boris Šťastný (ODS). Svého času navštěvoval bar i prezident Václav Klaus.

gogo ( 20. září 2011 12:15 )

Podívejte se raději na pracovní úřady. Kde stojí ve frontách oběti těchto "politiků" .... Půl milionu lidí tam stojí. A politici "paří"....

vilaamalka ( 20. září 2011 11:27 )

Pořád budou mít za co chlastat a když ne, zvednou opět daně.

gustafucikova ( 20. září 2011 09:36 )

Stačí se jen podívat čím jezdí majitélé těchto podniků. Když čtu ceny jen za malé pivo, je celkem jasné čím kde a na kom na to majitelé vydělali, ale když jsou to ty rádoby ,,celebrity" ochotné platit, je to jejich blbost a příspěvek na vysmáté majitele. Nicméně pivo mi chutná v normální hospodě,z tohodle by se člověk pozvracel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa