Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Poslanec Svoboda: Diplomku opsal, škola to potvrdila

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, Kbali - 
11. června 2011
14:03

Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda předložil k získání titulu inženýra diplomovou práci, která byla z velké části opsaná. Potvrdila to Vysoká škola finanční a správní.

"Neuvedl citované zdroje, a tím pádem je jeho práce částečně opisem," je uvedeno ve stanovisku. Svoboda podle analýzy téměř doslovně okopíroval dvě celé kapitoly své diplomky. Jednu opsal z článku ekonoma Miloslava Heziny, druhou překopíroval z přílohy k vládnímu usnesení. Nejdelší souvisle opsaná pasáž zabírá deset stran.

Svoboda se přesto odmítá titulu vzdát, nechce ani odstoupit ze zahájeného doktorandského studia. "Je mi to celé nesmírně trapné. Titul ale vracet nebudu, vystudoval jsem totiž řádně. Chodil jsem tam pět a půl roku. Teď hledám cestu, zda mohu práci otevřít a předělat, aby bylo vše v pořádku," řekl Svoboda. Nechystá se ani vzdát poslaneckého mandátu.

Svoboda tvrdí, že práci psal sám a její části nekopíroval vědomě. Podle serveru ale nedovedl vysvětlit, proč vůbec používal dlouhé souvislé pasáže z cizích textů a dokonce používal i stejné grafické prvky.

Titul by měl odevzdat, míní straničtí kolegové

Jeho straničtí kolegové Svobodův čin vesměs odsuzují. "Pokud škola diplomovou práci oficiálně zpochybnila, neměl by poslanec titulu užívat a pražská ČSSD by měla velmi vážně posoudit jeho budoucí působení ve veřejném životě," řekl televizi Prima předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podobný názor sdílí i místopředseda Jiří Dienstbier. Také středočeský hejtman David Rath řekl, že by se Svoboda měl titulu vzdát.

Škola Svobodovi titul sebrat nemůže, neumožňuje to zákon. Rektorka však připravila dopis o Svobodově provinění pro Policejní akademii, kde hodlá podle zjištění serveru politik pokračovat ve studiích a získat titul doktora.

crakazasecrak ( 13. června 2011 13:10 )

paraziti,podvodníci a zloději!!!

pelagie ( 12. června 2011 12:14 )

takové pseudostudenty nakopat do p.r.d.e.l.e a ještě facku na cestu...podvodníci hnusný ......

hejhej ( 11. června 2011 22:20 )

Ano.Výsměch všem poctivým studentům a lidem.Denně je nějaká politická kauza,která se týká lží a podvodu.Politikům nevěřím ani jejich jméno,je to banda ůhářů,púodvodníků a přiživníků.

rezacek ( 11. června 2011 21:31 )

Vždyď ten zmetek už dvacet let zaclání v parlamentu, blbej jako jeho fotr a krom dělání dětí neumí nic. A takových vyžírků je tam plná sněmovna. Tenhle Svoboda je jen vrcholek ledovce.

jpavlik ( 11. června 2011 19:26 )

obhajobě DP když dnes ví, že práce je opsaná. Je tak jednoduché, těmto excesům zabránit a přesto je stát vůči svým zaměstnancům a politikům nanejvýš schovívavý. Kdo tomu už konečně udělá přítrž. Stát určitě ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa