Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elektřina zdraží o 30 procent kvůli Němcům

Fukušima děsí Němce, my to asi zaplatíme
Fukušima děsí Němce, my to asi zaplatíme  (Autor: Fotomontáž Blesk)
Autor: Oldřich Tichý, evakk - 
2. června 2011
05:00

Drtivý dopad na české domácnosti bude mít německé rozhodnutí zavřít jaderné elektrárny. Cena proudu podle premiéra Petra Nečase (ODS) stoupne o 30 %. Znamenalo by to, že zdraží ale i další věci: potraviny, zboží, doprava... Zatímco dnes platí průměrná česká rodina 10 tisíc korun ročně za elektřinu, v roce 2022 by to jen kvůli německé hysterii bylo o 3 tisíce víc!

Němci plánují odpojit dalších šest elektráren do roku 2021 a tři zbývající nejpozději v roce 2022. „Odstavení povede k růstu cen v okolních zemích včetně Česka, podle předběžného odhadu o třicet procent. To vše v případě, že bychom nereagovali například tím, že zvýšíme své energetické kapacity, třeba dobudováním Temelína,“ řekl Nečas.

Odstavení sedmi německých jaderných elektráren, ke kterému Němci přistoupili v panice z dubnové katastrofy v japonské jaderné elektrárně Fukušima, nám ale zdraží elektřinu už od ledna 2012. Podle odhadu Energetického regulačního úřadu to bude až o 6 %.

Co na to říká ekonomka?

Třetinový nárůst reálných cen elektřiny v Česku, pokud sousední Němci skončí do roku 2022 s jadernou energií, nebude mít pro tuzemskou ekonomiku ani domácnosti nijak fatální následky. Tvrdí to alespoň analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. „Bude to zdražení plíživé, ne skokem, takže si zvykneme,“ řekla pro Blesk.

Je skutečně možné, aby zavření německých jaderných elektráren zdražilo českou elektřinu o 30 procent, jak o tom mluvil premiér Petr Nečas? A proč vlastně?

„To číslo může odpovídat, i když jsou to jen odhady. Důvody jsou jednoduché – pokud Němci odstoupí od jádra, budou muset elektřinu dovážet. A to od nás a z Francie. Větší poptávka po české elektřině pak logicky zvýší její ceny.“

Jak na to může zareagovat tuzemská ekonomika? Nebude to šok, který ji položí?

„To zdražování bude plynulé, ne skokem během jednoho roku. Zvyšování ceny se rozloží v celé té době deseti let, takže nakonec by ten dopad neměl být nijak drtivý. Domácnosti i podniky si zvyknou. I když příjemné to samozřejmě není. Je to podobné, jako když jsme ještě relativně před nedávnem platili za litr benzinu o deset korun méně, ale i po zdražení stejně jezdíme.“

A co to bude znamenat třeba pro ceny plynu či tepla?

„Je prakticky jisté, že tyto ceny také porostou. Ovšem ne tak rychle a ne kvůli zdražování elektřiny. Důvodem budou rostoucí světové ceny ropy.“

komentator ( 4. června 2011 20:17 )

Copak lze věřit starému podvodníkovi Kalouskovi? Kalousek je jeden z největších korupčníků v této zemi! Ten se nabalil zejména na silně předražených nákupech zbraní pro českou armádu!! Šlo o stamiliony korun!!

egal ( 4. června 2011 10:52 )

VELKÝ DAŇOVÝ PODVOD ! Když jsem se zamyslel nad návrhem „změkčené“ daňové reformy a zjistil, že to je divadýlko s velkým podvodem. Budeme počítat se základem 100 Kč: dnes je daň 10% ze 100 Kč = 10,00 celkem cena vč. DPH 110 Kč v roce 2012 bude 14,5% = 14,55 cena vč.DPH 114,50 Nesmíte zapomenout, že v roce 2013 se bude daň 17,5% počítat ne z dnešních 100Kč, ale z částky zvýšené v příštím roce o 14,5% Takže bude: 2013 17,5% ze 114,5 = 20,03 cena celkem 120,03 Kč PŮVODNÍ NÁVRH BYL 20% 120,00Kč Takže to mají ty ku… velmi dobře spočítané. Ve skutečnosti zvednou DPH na 20%, i když to vypadá, že „jen“ na 17,5%

egal ( 4. června 2011 10:48 )

se zdraží hned,jak se řekne německo,nevím,proč by se tady mělo zdražit,když si němci odstaví své jádra,budou muset nakupovat,tak to zaplatí,ale logika v p..i,okolo jsou jadra v každé zemi a když se něco pos ere,tak si asi myslí,že tu radioaktivitu na hranicích zastaví jejich Zollamt,Angelíně se to v tykvi míchá a ten náš kre tén hned má trumfa v ruce pro rozšíření Drábelína,do toho dejpejhej na dvě pětky a za pár let tu bude opět prvobytně nepospolná společnost

komentator ( 4. června 2011 10:44 )

A bude podstatně hůř! Kalousek s Nečasem Ti zvýší poplatky ve zdravotnictví, podstaně zvýší daň z přidané hodnoty, což se projevují na dalším zvýšení cen potravin, tepla,základních služeb a dalšího zboží! A nyní ti Kalouskovi magoři z TOP 09 navrhují zvýšenícen za odvoz odpadků o 300%. A Nečasova vláda s tím souhlasí! Pokrytec Nečas chce vinu za drahotu svést na Germány. Přirtom vvšichni vědií, že tzv. reformy prováděné Nečasovou vládou zaplatí obyčejní lidi. A různí zbohatlíci se ještě drzí tlemí do ksichtu slušným lidem, kteří makájí mnohdy za pár šupů a poctivě platí daně!!

pepzed ( 3. června 2011 16:01 )

Ať nám ušlej zisk a nebo ztráty zaplatí němci a nebo ať si naši chlebodárci,údajní spasitelé,sami dají plat 7000,-měšíčně a zavřou komín na topení a začnou taky topit elektřinou.On by je smích přešel,jak by zjistili,že je asi tak dva dny po výplatě a v kešeni nic než zaplacená část složenek a další výplata kdesi za měsíc.Všechno bych jim sebral,darmožroutům.Oni ůdajně vedou dobře naší republiku.To je elita národa?Hnus je to,když nás odírá každý.Ale darmožrouti mají pořád korýtka plný.Přeji jim,aby se už konečně přežrali a nám obyčejnýmlidičkám dali konečně pokoj.Díky je tady hnus žít. Pepíno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa