Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kalousek proti Hušákovi: Rozhodující hra o Sazku začala

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
26. května 2011
15:18

V Národním domě na pražských Vinohradech začal jednat soud a věřitelé o dalším osudu zkrachovalé loterijní společnosti Sazka. Hušák včera pohrozil zastavení veškerých loterií a připravil veškeré kroky k propoštění zaměstnanců a zániku společnosti. Samotné vyhlášení konkurzu nad společností Sazka ale neznamená odebrání licence společnosti.

Ministr financí Miroslav Kalousek to dnes řekl novinářům. Šéf Sazky Aleš Hušák ve středu řekl, že konkurz znamená okamžité ukončení loterijní činnosti Sazky.

"Vyhlášení konkurzu samo o sobě není žádný důvod k odebrání licence. MF vede se Sazkou správní řízení a bude důsledně postupovat podle zákona, nikoliv podle zbožných přání pana Hušáka," uvedl ministr.

Insolvenční správce Josef Cupka popřel pohledávky za Sazkou ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Soud odmítl mimo jiné osmimiliardovou pohledávku od Občanského sdružení Zelený ostrov (OSZO), dvě další totožné pohledávky již dříve popřel Cupka. Při první schůzi věřitelů bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek.

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek v úterý jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG budou na dnešní schůzi věřitelů prosazovat konkurz Sazky.

Šéf Sazky Aleš Hušák však upozornil, že konkurz znamená okamžité ukončení loterijní činnosti Sazky. "Loterijní licenci totiž nelze převést na jinou osobu, tedy nelze společnost pronajmout a loterijní zákon ani neumožňuje insolvenčnímu správci provozovat loterijní činnost," dodal.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Největší podíl, 67,98 procenta, drží Český svaz tělesné výchovy. Ze zisku má podporovat sport a tělovýchovu, ještě v roce 2003 akcionářům vyplatila přes miliardu.

jozzinek ( 26. května 2011 18:24 )

Nebuďte naivní. Kde žijete? Kolik podobných grázlů ze všech pater politiky a podnikání bylo za podobné zlodějiny odsouzeno? Komu z nich byl zabaven majetek? S některými naše policie a justice tak dlouho váhala, že si stačili převést své nakradené peníze bůhví kam. Nic se nestane. Všechno zaplatí lidé ze svých daní a úsporných opatření. V tomhle byznisu rozkrádání jedou všichni společně. Média to všechno trochu zamlží... a jde se dále, močálem černým, kolem bílých skal.

komarius ( 26. května 2011 16:23 )

a Sicilští mafiáni nevěřícně koukají s otevřenou pusou.......

bertrand ( 26. května 2011 11:28 )

Je jediné řešení: Hušáka okamžitě zavřít a sebrat veškerý majetek, který má on i jeho rodina. To je jediné řešení. Totéž mělo následovat už dávna u Grosse, Dalíka a jiných gaunerů. Dělají si z nás jenom srandu!!!

gogo ( 26. května 2011 10:50 )

Tento stát již musí být skutečně na úplném dně, když se zde již rozkrádají sázkové kanceláře, které samy o sobě okrádají občany. Neuvěřitelné .... Nikdy by mne nenapadlo, když jsem si asi před šedesáti lety vsadil první "Sportku" čeho se dožiji ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa