Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hušák pohřbil Sazku: Losování končí, lidé na dlažbě

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
25. května 2011
17:38

Nejslavnější a také nejzadluženější česká loterijní společnost Sazka končí. Generální ředitel Aleš Hušák ji chce rozpustit. Téměř 500 zaměstnanců skončí okamžitě na dlažbě. Ostatní akcionáři jsou prý proti Hušákovu plánu. Jeho pravomoce jsou však obrovské. Dopis o rozpuštění Sazky již poslal Městskému soudu.

Mluvčí Sazky Jan Tuna ČTK řekl, že se chystá zásadní prohlášení. "Žádný šok. Sazku chceme zachránit," reagoval pro ČTK Alexej Bechtin, mluvčí PPF, která patří se skupinou KKCG k největším věřitelům společnosti.

Hušák má obrovské pravomoci, ale nemá na výplatu výher

"Slyšel jsem o tom, ale žádný oficiální dokument, který by to potvrzoval, tady nemáme," řekl Aktuálně.cz Karel Korynta, ředitel odboru na ministerstvu financí, který má na starosti loterijní trh. Sazka je v úpadku od konce března.

Hušák ale již jednal. V dopise zaslaném Městskému soudu oznámil, že Sazka nemůže dále "čestně provozovat loterie." Nemá na výplaty výher. Vyzývá proto insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku, aby zajistil legální ukončení loterií. Posledním losováním má být středeční sportka, čtvrtečních Šťastných deset už by se losovat nemělo.

Stanovy Sazky umožňují jejímu generálnímu řediteli činit velmi radikální kroky, aniž potřebuje souhlas akcionářů. Nyní je však Sazka v soudem prohlášeném úpadku a podle serveru je téměř jisté, že by cokoliv, co by mířilo proti zachování provozu firmy, narazilo na odpor insolvenčního správce, soudce Městského soudu Jaromíra Harmacha a hlavně věřitelů.

Lidé v Sazce končí

"Sazka propouští k dnešnímu dni všechny zaměstnance, zítra nebude pokračovat losování, firma doplatí všechny dluhy ohrožující licenci a nemá peníze na další chod," řekl serveru iHNed.cz Marek Herman, ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek, jejíž je Sazka členem.

"Důvodem je že nejsou peníze na provoz," doplnil pro server zdroj z firmy, která se Sazkou blízce obchodně spolupracuje a má informace přímo zevnitř loterijní firmy. Ve čtvrtek přitom začne v Národním domě na Vinohradech rozhodující jednání o budoucnosti Sazky.

Sazka v problémech kvůli O2 aréně

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Největší podíl, 67,98 procenta, drží Český svaz tělesné výchovy. Ze zisku má podporovat sport a tělovýchovu, ještě v roce 2003 akcionářům vyplatila přes miliardu. V posledních letech posílá kvůli splátkám za halu na sport méně peněz. V roce 2008 to bylo 446 milionů korun, předloni 179 milionů, loni pak 234 milionů korun. V čele sedmičlenného představenstva Sazky stojí od roku 1995 Aleš Hušák, který je zároveň generálním ředitelem. V představenstvu zasedají také zástupci akcionářů.

jozzinek ( 26. května 2011 18:13 )

Můžete poděkovat exprezidentu Havlovi. Tomu těch estebáckych komunistů... dnešních rádoby ponikatelů a korupčníků bylo líto... Obával se, že by začaly jejich hromadné sebevraždy. Cibulka měl tehdy pravdu, když mu veřejně vynadal. Nic nepomohly ani jeho seznamy estebáků. Ne oni, ale poctiví lidé budou teď páchat sebevraždy. To je teď Havlovi u p.r.d.e.l.e. S každým zaraženým prdem běhá hned do sanatoria, a Blesk mu v tom dělá propagaci. Měli by spíše odhalit pozadí spiknutí Havla s bývalými strukturami. Možná také dostávají nějaké všimné za mlčení. To byl začátek našich trablů...

max898 ( 26. května 2011 10:28 )

Byli jsme na to pyšní , než se to začalo všechno rozprodávat A navíc se to rozprodávalo doslova za kačku Nějací pitomci získali mnohamiliónové podniky za pár miliónu.

max898 ( 26. května 2011 10:23 )

Tak ono obecně , ale teď myslím jako ten smysl toho komunismu. Tak na něm není nic špatného.Ale prostě i tehdy se našli lidi , kteří toho zneužili. Ono to není o režimech , ale o lidech. To je jako teď u nás , máme sice demokracii ( nebo co to vlastně je ) ale ani ta nezaručuje spokojený živo pro všechnu , no protože se opět našli lidi , kteří toho uměli zneužít. A konkrétně třeba Hušák , ten musel při revoluci stát v první řadě , no protože věděl , že v socialsmu se mu určitě nepodaří složit na lopatky podnik z takovým objemem financí jako byla Sazka.

max898 ( 26. května 2011 10:06 )

No co dodat , v Česku to možné je.

jozzinek ( 25. května 2011 22:46 )

Rozum to nebere, ale je to skutečnost. Takhle vedou k bankrotu náš stát nenažraní politici a podnikatelé. I když nechci urážet slovo podnikatel, a ty kteří jimi skutečně jsou. V našich luzích a hájích jsou to převážně zloději a podvodníci... za přímé i nepřímé podpory státu, a pod ochranou jeho zkorumpovaných úředníků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa