Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozloučení s Eduardem Janotou (†59) proběhne v pátek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: evak, ČTK - 
22. května 2011
14:13

Poslední rozloučení s ekonomem a bývalým ministrem financí Eduardem Janotou, který náhle zemřel v pátek ve věku 59 let, se uskuteční v pátek 27. května od 10:00 v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Informovala o tom mluvčí České biskupské konference Monika Vývodová. Pohřební mši svatou bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka.

Eduard Janota, který působil jako ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera, zemřel na tenisovém kurtu v Radovesicích na Litoměřicku na zástavu srdce.

"Pan Janota pro mne představuje správný typ státního úředníka, naprosto odpovědného, pracovitého, zcela spolehlivého. Právě v posledním roce při svém pražském působení jsem mohl Eduarda Janotu blíže poznat. Jeho profesionální kvality jsou nezpochybnitelné, ale navíc jsem s radostí zjišťoval, že je i nesmírně srdečným a dobrým člověkem, který dovede mluvit se širokou škálou lidí - od dělníků po ministry, který nehledá politickou kariéru a dokáže přes výborné výsledky své práce ustoupit skromně do pozadí," uvedl Duka.

Několik let náměstkem

Janota byl dlouholetým nepolitickým úředníkem ministerstva financí, kde měl na starosti přípravu státního rozpočtu. Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích; dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví. Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze; v roce 1978 absolvoval postgraduální studium na katedře financí VŠE. Kariéru zahájil v roce 1976 jako odborný referent na Generálním ředitelství České státní pojišťovny, na ministerstvu financí působil od roku 1978. Od počátku se specializoval na problematiku státního rozpočtu. Od roku 1992 byl ředitelem odboru státního rozpočtu a v srpnu 1999 se stal náměstkem ministra financí. Do jeho působnosti spadaly odbory státního rozpočtu, financování územních rozpočtů, státního závěrečného účtu a odbor národního fondu. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí. Poté, co sněmovna na jaře 2009 vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka, se stal ministrem financí Fischerova překlenovacího kabinetu.

kuna ( 22. května 2011 19:26 )

A mel by .

fery ( 22. května 2011 17:58 )

Byl to jistě odborník , především na rozpočet, ale určitě to nebyl ekonom - maximálně výborný účtař a to si každý, kdo rozumí ekonomice umí sám správně vyhodnotit......To, že rozloučení má být v chrámu Sv. Víta jistě není jeho zásluhou, ale neuváženým rozhodnutím pozůstalých, kteří asi patrně z výroků politiků, přestali soudně uvažovat.... Škoda!!

majojo ( 22. května 2011 16:48 )

Souhlas. Až tak skvělej a známej politik a ekonom to nebyl. O stát se zasloužil především tím, že přitloukl pár hřebíčků do rakvě prosperity téhle země. Sv. vít má být vyhrazen pro ty, kdo se o tuto zemi opravdu zasloužili.

jpavlik ( 22. května 2011 14:36 )

byl v minulosti V.Tlustým odvolán z funkce náměstka MF za jeho kritiku. V čem tedy spočívá kouzlo úspěchu a zaměstnanosti v ČR?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa