Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pirát Kožený: Brání mi kandidovat na prezidenta

Kožený stále trvá na tom, že byl úspěšným a hlavně poctivým podnikatelem
Kožený stále trvá na tom, že byl úspěšným a hlavně poctivým podnikatelem  (Autor: čtk)
Autor: ap - 
18. května 2011
21:45

Říkají mu „pirát z Prahy.“ Podle mnohých je Viktor Kožený největším podvodníkem v historii České republiky. Každopádně je jeden ze symbolů kupónové privatizace. Jeho Harvardské fondy se svým sloganem „jistota desetinásobku,“ do značné míry pomohly jejímu rozjezdu. Podle odhadů byl ale právě přes Harvardské fondy vytunelován majetek za několik miliard korun. Před českou justicí utekl na Bahamy. On sám vinu neustále odmítá. A kdyby mohl, rád by prý České republice pomohl, třeba i kandidaturou na prezidenta.

Kvůli podezření z úplatkářství, kterého se měl dopustit v Azerbajdžánu žádají Koženého vydání i Spojené státy americké. Kožený může být v klidu, Bahamy ho vydat odmítly. Trápit by ho tak měly především vlastní finanční problémy. Podle několika zdrojů je Kožený téměř na mizině.

Jsem úspěšný, nikoho jsem nepodvedl

Jeden z prvních českých absolventů Harvardovy Univerzity to ale v chatu, který vedl na serveru ihned.cz to Kožený odmítl. „Dělám spoustu poradenských a konzultačních činností,“ uvedl Kožený, který se prý zaměřuje především na přicházející technologickou revoluci.

Obvinění, že by někoho v ČR podvedl odmítá. Všichni akcionáři prý dostali to, co bylo slíbeno. „O mojí pochybnosti není pochyb a o vhodnosti zvolené strategie také ne,“ trvá si neustále na svém. Pokud k nějakým ztrátám došlo. Mohou za to prý jeho společníci Juraj Široký a Boris Vostrý, kteří v rámci zástav převzali majetek v rámci miliard dolarů.

Stejně tak chválí celý průběh kupónové privatizace. "Ti, co byli aktivní, jsou na tom vždy o něco lépe než ti, co nic nedělají. A tak to má také být,“ uzavřel Kožený své názory na průběh kupónové privatizace.

Prezidentů si vážím, já jim být nemůžu kvůli politické kampani

Kožený dále zmínil i své vztahy s politickými špičkami České republiky. Společensky se prý několikrát setkal s Klausem, Havlem a jinými členy téměř všech vlád. Osobně si prezidenta Klause velmi váží. "Náš vztah s Klausem je založen na intelektuálním respektu," dodal Kožený, který ale podle svých slov ne vždy s názory prezidenta souhlasí.

Do České republiky by se aspoň na chvíli rád vrátil. Protože se prý proti němu vede už 20 let politická kampaň, není to možné. Údajná kampaň mu prý brání i v kandidatuře na premiéra či prezidenta. Přitom on sám, by prý ČR rád pomohl. Na život na Bahamách si ale nestěžuje. Na dotazy čtenářů odpovídal v bermudách. Na rozdíl od výstředního bilionáře Howarda Hughese, ktery když dával interview po telefonu, seděl nahý na balkónu jednoho z tamních hotelů.

denia ( 19. května 2011 11:19 )

nikdy na Harwardu nestudoval natož aby byl jeho absolventem.Zase Blesk nemá správné informace.Je to normální hochštapler a to,že by chtěl být v ČR prezidentem je neuvěřitelná drzost.Ovšem od něj to moc nepřekvapuje.

muchojka ( 19. května 2011 10:02 )

TAKY JSI KLADU TUHLE OTAZKU....ALE MYSLIM SI,ZE SKUTEK-UTEK!MLATIT PRAZDNOU SLAMU BUDOU JENOM TADY...!

max898 ( 19. května 2011 09:37 )

, ideální náhrada za Vašíka. Stejná povaha , ještě musí Viktor pochytit ten grif na kradení vzácných per , a může klidně kandidovat. A v dnešní době kdy třeba lidi volili knížete , protože mají rádi jeho mluvu , tak to bych se ani nedivil kdyby Koženého zvolili

komentator ( 19. května 2011 09:13 )

V sobotu na Václavském náměstí je manifestace proti Nečasově vládě pořádané odbory! Jsme zvědav, zda nespokojenci, kteří tvrdě kritizují zlodějiny v režii této vlády půjdou v sobotu na Václavák!!

komentator ( 19. května 2011 09:11 )

Copak Kožený, na kterého kdysi (v době kuponové privatizace) Klaus "pěl ódy", není bezvadným nástupcem tuneldědka? Vždyť Klaus a Kožený se "zasloužili" o rozkvět české ekonomiky! Bez Koženého a klause bychom neznali termín "tunelování ekonomiky"!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa