Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna zela prázdnotou: Poslanci začněte pracovat!

Premiér Petr Nečas hovoří k poloprázdnému sálu
Premiér Petr Nečas hovoří k poloprázdnému sálu  (Autor: Petr Merta a abl)
Autor: Eva Hofrichterová, evakk - 
8. května 2011
09:09

Berou luxusní plat, ale do práce nechodí! Poslanci měli za toto volební období maximálně osm schůzí za měsíc. Místo toho, aby alespoň těch pár dní vydrželi sedět v poslaneckých lavicích, zeje Sněmovna obvykle prázdnotou. Naposled tomu tak bylo ve čtvrtek při interpelacích. Zatímco běžní zaměstnanci dostanou za nepřítomnost v práci i vyhazov, u zákonodárců to nikdo neřeší. Jediné co by snad pomohlo, by byly pokuty!

Nejenže řadový poslanec nyní bere 56 tisíc korun hrubého a dostává náhrady až 39 500 korun, ale má také tu výhodu, že do práce vůbec chodit nemusí. Poslanci nemají statut zaměstnance, a tak pro ně neplatí běžná pravidla. Nedostaví-li se do Sněmovny, nehrozí jim žádný postih. Omluvenku ani neschopenku mít nemusí a plat dostanou v plné výši. To, že například poslanec Pavel Bém (ODS) odjel v únoru na tři týdny lézt po horách, tak nikoho nevzrušuje.

„Obecná pravidla jsou samozřejmě taková, že je povinností poslanců podílet se na práci ve Sněmovně. Zatím jsem si v tomto směru nevšiml žádného problému, který by bylo třeba řešit,“ komentoval to šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Ale Blesk si všiml. Na čtvrtečních interpelacích ministrů to v sále vypadalo jak po výbuchu bomby, lavice zely prázdnotou. „Na interpelace nechodím, pokud neinterpeluji. Dá se na ně dívat v kanceláři a pracovat při tom,“ vysvětlil svou absenci Stanislav Huml.

Šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) už dochází s neukázněností trpělivost. Uvažuje o omluvenkách, mluví se i o možnosti pokut. Například v Itálii přijde poslanec za den absence o pět tisíc korun.

komentator ( 10. května 2011 08:49 )

Je nejvyšší čas vyhnat ty Nečasy, Kalousky, Vondry, Fuxy, Johny, Bárty od těch koryt! Ti podvodníci by se měli začít živit poctivou prací!!

warumfernet ( 9. května 2011 21:36 )

114 se domlouvá u Tluchoře nebo Nečase, popř. u papá Gigatunela. A Věci Vyjebané se schází u svého šéfa ABL v jeho bytě. Opozice je ve sněmovně na hovno a vládní klika si z opozičních poslanců přítomných na jednání sněmovny, dělá akorát ***. Takže, kdyby se parlament zavřel, tak to výjde na stejno. 114 si schválí co chce.

sakra ( 9. května 2011 11:01 )

Jsou to líná a vyčůraná prasata. Krumpáč a lopaty do rukou a alespoň nějaký čas pracovat. To by ale byla jejich smrt. Většina z nich v životě nepracovala a o životě řadových občanů nic neví a nechtějí ani slyšet.

jozzinek ( 8. května 2011 21:28 )

proč se tak rozčilujete... ? Všechny ty tváře dobře znáte již desítky let a přesto je opět budete volit... Je to stejné, jako s tím hercem, který vyprávěl dětem rozhlasovou pohádku. Po skončení zapomněli vypnout mikrofon... a herec řekl tuto větu... "Dětičky, polibte mě p.r.d.e.l.k.u... já si jdu do kasičky pro penízky". Tak je to i s našimi poslanci.... a nebudu se již opět opakovat. Jen je dál hezky volte!!!

akrapaz ( 8. května 2011 20:49 )

a proč ty politické parazity pořád volíte, lidi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa