Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policie jde po kamarádech Grosse, kdo všechno je namočen?

Gross se pořád směje, jak dlouho mu to  vydrží?
Gross se pořád směje, jak dlouho mu to vydrží?  (Autor: BLESK)
Autor: ČTK, Kjos - 
6. května 2011
08:39

Že by se konečně začala stahovat smyčka kolem Standy Grosse? Protikorupční policie totiž začala prověřovat přijímání úplatku lidmi kolem bývalého sociálnědemokratického premiéra při prodeji Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Informaci o vyšetřování přinesla Mladá fronta Dnes. Policisté prověřují například bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkoru. Transakcemi kolem privatizace MUS se už několik let zabývá švýcarská prokuratura, její představitelé listu řekli, že už připravují obžalobu. Švýcarští vyšetřovatelé při zkoumání okolností privatizace Mostecké uhelné společnosti zjistili, že třem lidem z Grossova nejbližšího okolí přišly na účty v zahraničí miliony korun, které údajně pocházely z podezřelé provize za prodej státního podílu v MUS.

Policie: Je to vážné

Švýcarské úřady vloni požádaly Vrchní státní zastupitelství v Praze o pomoc při vyšetřování. Česká policie nyní dospěla k názoru, že informace jsou vážné, a případ otevřela. "Prověřování se týká podezření z trestných činů přijímání úplatku a podplácení," řekl náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek uvedl, že kauzu nemůže komentovat. Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí vlády Miloše Zemana (ČSSD) o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů Kč) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu. K účtu měl přístup zbrojař a lobbista blízký Grossovi Pavel Musela. Musela údajně peníze dále přerozděloval.

Peníze putovaly i přes Kypr i Panamu

Z dokumentů švýcarských úřadů vyplývá, že část z provize byla přes Kypr převedena na účty lidí z Grossova okolí - Jiřího Martinka a Antonína Sýkory. List uvedl, že přístup k účtu pozdějšího poslance za ČSSD Sýkory měl jeho syn Robert, který v té době pracoval jako náměstek ministra průmyslu. Další více než milion dolarů (tehdy přes 34 milionů korun) z provize za prodej MUS šel koncem roku 1999 a v roce 2000 formou půjček přes Panamu a Švýcarsko až do tuzemské firmy Nomainvest. Tyto půjčky nebyly splaceny.

Peníze šly do Lidového domu?

Ve firmě působil někdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř. Nomainvest v roce 2000 poskytl půjčku deset milionů korun Nadačnímu fondu Zdraví pro studenty. Fond krátce předtím založil Gross a jeho blízký spolupracovník - tehdejší místopředseda ČSSD Karel Kobes. V dozorčí radě seděl i Uhlíř, ve vedení byli i místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach a Petra Buzková. Ani tato půjčka nebyla splacena a Nomainvest se po dvou letech rozhodl dát ji nadaci jako dar. Podle listu bylo financování Nadačního fondu neprůhledné a peníze z něj mohly putovat do Lidového domu. Gross už dříve uvedl, že s provizí za prodej dolů nemá nic společného.

Švýcaři již v roce 2009 sdělili, že podezřívají sedm lidí, z toho šest Čechů, z praní špinavých peněz a takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy. Podezřelí byli bývalí manažeři a později vlastníci mosteckých dolů, kteří figurovali ve firmách Appian a Investenergy. V minulosti byli v rámci právní pomoci pro Švýcary v souvislosti s MUS vyslýcháni také expremiér Miloš Zeman (ČSSD) a další členové jeho vlády. "V tuto chvíli se již připravuje příslušná obžaloba," řekla bez dalších podrobností mluvčí švýcarské Generální prokuratury Jeanette Balmerová. Právě při vyšetřování případu a po razii v kanceláři Investenergy ve Švýcarsku vyšetřovatelé odhalili další podezřelé okolnosti směřující k lidem z okolí Grosse.

Vyslechnout toho, co spadl z posedu, nejde

Švýcaři už prostřednictvím českých úřadů zahájili první výslechy. Vyslechli Martinka, který prý prohlásil, že si toho moc nepamatuje, a odkázal na Muselu. Ten ale před lety spadl z mysliveckého posedu a nyní je nesvéprávný. Dalším vyslýchaným byl Antonín Sýkora, který vyšetřovatele odkázal na svého syna. Robert Sýkora však odmítl sdělit, zda ho policie v souvislosti s případem vyslechla. Právě Robert Sýkora pomohl před pár lety Grossovi zbohatnout, když mu prodal za 20 milionů korun akcie firmy Moravia Energo, které expremiér krátce nato prodal dál za 100 milionů Kč.

warumfernet ( 10. května 2011 06:25 )

proto, pokud u Grosse zjistí policie nějaké nekalé podvody, ať ho zavřou až zčerná. A i když po své aféře okamžitě odstoupil ze všech funkcí, svým jednáním poškodil velice ČSSD. Ovšem ODSáčtí bossové vyrábí jednu aféru za druhou a v podstatě se nic neděje.

crakazasecrak ( 8. května 2011 06:44 )

visersivoko..vihulmiho

karel128 ( 7. května 2011 08:34 )

bude vyšetřovat ty naše policejní vyšetřovatele, státní zástupce, soudce a kontrolní úřad NKÚ,...kteří to měli vyšetřovat a řešit,.. a né to celé rozkrádání za 20let neřešit a zametat pod koberec..!!! ..mají velmi vysoké platy, a jak je vidět za nic, když nedělají svoji práci,..tak na co tam vůbec jsou..??? Začnou "snad" řešit,.. až když po tom jdou vyšetřovatelé cizího "demokratického" státu,..a to je přitom jen zrnko v písku,...pfuj tajbl, to je u nás bordel a ksindl zlodějskej podvodnickej...člověk aby se vůbec ve světě styděl, že je čech..

handgood ( 6. května 2011 13:38 )

gevi ( 6. května 2011 13:27 )

On jako Gross s tím nemá nic společného? Nebo ho mají nechat a řešit jiné? Jo takový plácnutí do vody, kdy vyšplíchne 170 milionů, to přece nic není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa