Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánek na oslavě ODS: VV používají praktiky StB!

Autor: Eva Hofrichterová, mivrk - 
22. dubna 2011
05:00

Odpočinutý a přesvědčivý Mirek Topolánek, nudný Petr Nečas a předvídatelný Václav Klaus. Všichni tři byli postupně šéfy ODS, která včera na Žofíně slavila 20 let. A všichni také vystoupili s projevy, z nichž nejvíc zaujal ten Topolánkův. Ostře sepsul ODS za pakt s Věcmi veřejnými: „Používají praktiky StB a jsou virem pro demokracii.“ Po právě skončené vládní krizi to ve čtvrtek vypadalo, že Titanic – jak se mimochodem říká sídlu strany – sice už nabírá vodu, ale honorace ještě slaví.

Na oslavu dorazila většina výrazných členů. Exšéf Mirek Topolánek byl živoucí ukázkou, jak politika dokáže otrávit život. Místo pobledlého a vzteklého expremiéra dorazil opálený, dobře naladěný a zjevně spokojený muž. Jeho příjezd vzbudil větší rozruch než přítomnost jeho nástupce Petra Nečase i prezidenta Václava Klause. A stejně i projev.

Zatímco Nečas jako kolovrátek hovořil o nutnosti reforem, při projevu Topolánka stáli chvílemi někteří posluchači s otevřenými ústy a ozýval se potlesk. „Rád vidím vševědoucí tváře otců zakladatelů i tváře minulých i potenciálních korupčníků,“ zahlaholil Topolánek v úvodu.

Potom už začal bez skrupulí s kritikou vládnutí společně s Věcmi veřejnými. To je podle něj horší než tzv. opoziční smlouva ODS a ČSSD z roku 1998. Po projevu, na který ho doprovodila manželka Lucie Talmanová, Topolánek ihned odjel. Vyhnul se tak setkání s Klausem. Oba politici se nesnášejí.

Ovíněný Rádl obtěžoval hostesky

Klausův pozdější projev naopak moc překvapivý nebyl. Zkritizoval EU a vládní krizi zdůvodnil štěpením v ODS. „Touto krizí byla opět o stupeň degradována víra lidí v politiku,“ posteskl si.

Kromě bývalých předsedů se na Žofíně veselili současní i dřívější poslanci i ministři. Pilo se hlavně víno a pivo. Trochu to přehnal poslanec Aleš Rádl. Ovíněný žádal hostesky o telefonní čísla a říkal jim "kočičky". „Už tu byl dvakrát,“ posteskla si jedna.

Co také zaznělo

Petr Nečas, předseda ODS: „Vnitřní problémy si vyřešíme sami a nepotřebujeme
k tomu slyšet moralistická kázání naší konkurence. Zejména nikoli té, která si sama nezametla před vlastním prahem.“

Mirek Topolánek, expředseda ODS: „Používají praktiky StB a jsou virem pro
demokracii.“ (O Věcech veřejných)

„Myslel jsem si, že nemůže být nic horšího než tzv. Grosstapo Stanislava Grosse.
To jsem ale ještě neznal Bártapo.“ (O lidech kolem Víta Bárty z VV)

Václav Klaus, zakladatel ODS: „Šlo o mimořádně nešťastnou událost, která těžce poškodila nejen vládu, ale i ODS.“

„Reflexe znamená nejen hledání viníka někde kolem, ale i pojmenování toho, jak
k tomu všemu přispěl i souboj různých skupin uvnitř ODS.“ (2x o vládní krizi)

husqarnowicz ( 22. dubna 2011 20:43 )

Topol si dnes tak akorát může zpívat "duj, větříčku, duj, ať mi stojí chuj". Tuneldědek by měl s omluvou vráti Chilanům zprivatizované pero a pak by se celá ta modrá pakáž měla chytnout za ruce a skočit z Nuseláku. Kromě pár grázlů typu Bakaly by po nich nikdo netesknil.

marais ( 22. dubna 2011 20:27 )

Topol někoho kritizuje? Sám skoro položil ekonomiku , po zavedení jeho balíčku jsou rekordní deficity - snížil daně bohatým, zastropoval odvody,zavedl poplatky u lékaře a zrušil platbu 3 dnů nemocenské. Do příjmů státu chybí stále 200 miliard.

tomik999 ( 22. dubna 2011 18:48 )

No jo, aby se neozvala Tluchořova klika, Topolánek, Dalík a Tluchoř se bojí o svý výdobtyky moci!

smrtihlav ( 22. dubna 2011 17:49 )

být ještě usvědčen díky nějaké nahrávce a tak zbrojí proti ABL

meverickx ( 22. dubna 2011 15:37 )

na takové pa,rchanty jako jsi ty a ostatní bezpáteřní verbež v politice jsou bohužel i estébácké metody krátké.,.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa