Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ODS slaví 20 let: Milníky a skandály modrých ptáků

Autor: Aleš Půček, Kšim - 
21. dubna 2011
14:10

Zakladatel Klaus, mrtvý Maďar, sarajevský atentát, falešný a prázdný Topolánek. Nejvýznamnější strana v dosavadní historii České republiky slaví ve čtvrtek dvacet let své existence. V dubnu 1991 se konal její ustavující kongres. Připomeňte si dvacet milníků, kterými strana prošla, a připomeňte si i její největší skandály.

1. Vznik strany

ODS vznikla ve skutečnosti už 23. února 1991 jako jeden ze dvou nástupnických subjektů Občanského fóra. Ustavující kongres se konal ale až v dubnu. Předsedou se stal tehdejší ministr financí Václav Klaus.

Václav Klaus byl v roce 1991 zfvolen prvním předsedou ODS Václav Klaus byl v roce 1991 zfvolen prvním předsedou ODS | čtk

2. Klaus poprvé premiérem

V červnu 1992 vyhrává ODS volby, premiérem se stává její předseda Václav Klaus.

3. Rozdělení Československa

Slováci vedeni Vladimírem Mečiarem požadovali odtržení a Václav Klaus jako premiér byl nucen stát se hlavním aktérem z české strany. Po téměř dvacetileté existenci dvou samostatných republik je s rozdělením spokojena většina občanů obou států.

4. Mach půjčuje na výplaty

Kontroverzní a později vězněný podnikatel Petr Mach měl k ODS vřelý vztah. Až tak velký, že v devadesátých letech půjčoval tehdejší majitel fotbalové Sparty ODS peníze na výplaty. Peníze podle vlastních slov zpátky nikdy nedostal.

5. Playboy Dyba privatizuje

Ministr hospodářství proslul několika věcmi. Díky svému pečlivě budovanému image elegantního ekonoma s prošedivělým knírem vždy v dobře padnoucím saku býval označován za playboye české politiky. Zapsal se ale i povedenou privatizací Českého Telecomu. Domácí firmy nedostaly šanci a soud později rozhodl, že Dyba porušil zákon tím, že do privatizace pustil jen omezený počet účastníků.

6. Mrtvý Maďar sponzoruje ODS

ODS sice v roce 1996 znovu vítězí ve volbách, ale následně propuká skandál kolem financování strany. ODS totiž v daňovém přiznání uvádí jako své sponzory mrtvého Maďara Lajose Bácsiho a na exotickém Mauriciu žijící Radjiv M. Sinha. Mají krýt dar majitele zprivatizovaných třineckých železáren Milana Šrejbra.

7. Tajné konto ve Švýcarsku

Špičky ODS v roce 1998 připustily, že existuje tajné konto ve Švýcarsku, do něhož má vedení strany přístup. Na kontě mělo být 170 milionů korun, které tam zasílaly tuzemské i zahraniční firmy údajně jako provizi za získání různých podniků v privatizaci.

8. Sarajevský atentát

Předseda strany Václav Klaus odletěl v době krize na politickou návštěvu Sarajeva. Kolegové Jan Ruml a Ivan Pilip toho využili k pokusu o stranický puč. Neúspěšně. Klaus sice rezignoval na premiérskou funkci, ale udržel pozici předsedy ODS. Nespokojenci založili odštěpeneckou Unii svobody. Ta po čase odešla do propadliště dějin.

 

Sarajevští atentátníci Ruml s Pilipem Sarajevští atentátníci Ruml s Pilipem | čtk

9. Falešný a prázdný Topolánek předsedou strany

V roce 2002 prohrává ODS volby znovu. Václav Klaus oznamuje, že nebude kandidovat na předsedu a jeho nástupcem se stává Mirek Topolánek. Klaus hned ťuká do mobilu legendární esemesku: „Prázdný a falešný Topol.“ Později dokonce zpochybnil Topolánkovu inteligenci, když ho viděl číst v knize ekonoma von Hayeka. "Mirku, tohle vy přece nikdy nemůžete pochopit...."

Topolánek zase zpochybňoval Klausovy volební úspěchy. „Václav Klaus se svým fašizoidním obličejem prohrál ODS v roce 2002 volby. Vlastně žádné volby nevyhrál. V roce 2002 to bylo referendum, v roce 1996 ztratil většinu, v roce 1998 prohra, v roce 2002 prohra.“

10. Triumfální Klausův návrat

Kdo by čekal, že éra Václava Klause končí, zmýlil se. Při volbě nástupce Václava Havla dokázala ODS využít neschopnosti koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podpořit společného kandidáta a novou hlavou státu se tak v závěru února 2002 stal právě čestný předseda ODS Václav Klaus.

11. Lobbista Dalík zasahuje

Od roku 2002 do roku 2006 je ODS bez jakéhokoliv přímém podílu na moci. Poslanec Unie svobody Zdeněk Kořistka navíc obvinil přítele Mirka Topolánka a lobbistu Marka Dalíka, že mu při schůzce nabídl úplatek za shození vlády Stanislava Grosse. Dalíka policie dokonce zatkla. Do Prahy ho převážela vrtulníkem.

12. Historicky nejvyšší vítězství

V roce 2006 vítězí ODS historicky nejlepším výsledkem volby. Získává 81 mandátů. Nastává ale problém. Ani s dalšími koaličními stranami nemá dostatečný počet mandátů k zisku většiny ve Sněmovně. Vláda nezískává důvěru a podává v říjnu 2006 demisi.

12. Soudruzi Melčák s Pohankou podporují Topolánka

Topolánek dostává od prezidenta Klause druhou šanci. A Topolánek jí dokáže využít. Za podivných okolností se mu podaří získat podporu dvou poslanců ČSSD Melčáka a Pohanky.

Topolánek si mohl oddechnout. V roce 2006 byl jmenován premiérem Topolánek si mohl oddechnout. V roce 2006 byl jmenován premiérem | čtk

13. Klaus zvolen podruhé prezidentem

Přes nelehkou situaci se podaří v roce 2008 prosadit ODS znovu Václava Klause na post prezidenta. Poráží kandidáta ČSSD i koaliční Strany zelených Jana Švejnara.

14.  Julínkovné

Vláda Mirka Topolánka přichází z radikálními reformami. Tu nejkontroverznější vede ministr zdravotnictví Julínek. Jako první krok zavádí poplatky u lékařů, v nemocnicích a v lékárnách. Veřejnost je pobouřena.

15. Topolánkův výlet do Innsbrucku za státní peníze

V září 2007 se premiér Mirek Topolánek cestou ze státní návštěvy v Bulharsku rozhodl zalyžovat si. Nařídil proto přistát letadlu v rakouském Innsbrucku.

16. Tlustý ve vířivce

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý se nabídl televizi Nova k natočení a vyfocení intimních materiálů na svou osobu. Fotky s najatou dívkou ve vířivce pak koupil další poslanec ODS Jan Morava.  Ten sháněl kompromitující materiály proti svým stranickým kolegům a zamýšlel vydírat také poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou.

17. Bunga, bunga u Berlusconiho

V roce 2008 si čilý premiér Topolánek stihl zaletět na dovolenou do vily svého kolegy Berlusconiho. Italskému fotografovi se podařilo vyfotit nahatého Topolánka a jeho přítelky Lucii Talmanovou. Kvůli Talmanové se nakonec Topolánek rozvedl a v současnosti s ní má syna Nicolase.

 

875595:gallery:true:true

19. Topolánkovy výroky o Židech a homosexuálech

V březnu 2010, dva měsíce před volbami ODS změnila volebního lídra. Tím se stal místopředseda strany Petr Nečas. Topolánek kritizovaný již delší dobu neustál skandální výroky na adresu homosexuálů, církve a Židů, které pronášel v rozhovoru při focení fotografií pro Gay magazín.

19. Když kmotr Oulický staví

Vlivný podnikatel, lobbista a člen ODS předvedl, jak si představuje dodržování předpisů pro mocné. V chráněné krajinné oblasti u Ústí nad Labem si vybudoval luxusní rezidenci.

20. Tluče se to tluče

Koalice vedená novým šéfem Petrem Nečasem má ve Sněmovně drtivou převahu. Tu ale snižují spory s nejmenší vládní stranou Věcmi veřejnými a skandály samotné ODS. Ministr průmysl Drobil musel odejít pro podezření z korupce, šéf poslanců ODS Tluchoř naopak rozjel vysokou hru s poněkud lehce se vyjadřující poslankyní a bývalou členkou Věcí veřejných Kristýnou Kočí.

handgood ( 23. dubna 2011 10:33 )

Skutoční novinári... teraz nastala vaša šanca. Kedy budete mať takú príležitosť získať si meno?

jakub-moravec ( 22. dubna 2011 23:02 )

Venco, ještě jedna věc, gogo je na naší straně co se týče české politiky, byly jen problémy ve zprávách v Libyi

jakub-moravec ( 22. dubna 2011 22:45 )

Čtete níže.

jakub-moravec ( 22. dubna 2011 22:43 )

Venco, když čtu ty tvoje články, co kdybys kandidoval na presidenta? VENCA PERNÍK na HRAD! A já ti budu dělat hradního poradce a pak doděláme na tom KANDELABRU to, co se mělo udělat už v roce 1989. Jedno by bylo jisté, KRÁST SE UŽ NEBUDE!!!

jakub-moravec ( 22. dubna 2011 22:35 )

vencapernik, useknout ruku za krádež je dobrý nápad, ale muselo by to být bez náhrady na invalidní důchod. Potom je nechat pochcípat hlady, protože tou druhou rukou by si mohli tak nanejvýš honit péro

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa