Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blondýna Kočí: Ambiciozní i v černé paruce

Autor: Oldřich Tichý, Kjos - 
19. dubna 2011
08:33

Také se divíte, co se to vylíhlo z té šestadvacetileté blondýnky, která loni vlétla do vrcholné politiky a teď je už dva týdny jednou z hlavních postav vládní krize? Překvapení není na místě – Kristýna Kočí totiž představuje třaskavou kombinaci naivity, ambicí a náhlého oslnění lepší společností. Její ambice sahají až na Hrad.

Kočí byla od malička obklopena vzory. Dědeček Jiří Síla (75) byl vysoký důstojník, kterého po roce 1968 vyhodili, ale o dvacet let později se vrátil a podílel se na obranné strategii země. Jeho sestra a Kristýnina prateta je spisovatelka Eva Kantůrková (80). Rodiče vystudovali matematicko- fyzikální fakultu a dceru měli ještě na škole.

Z vyprávění vím, že to po materiální stránce nebylo ideální,“ vzpomínala nedávno poslankyně, jejíž otec se později stal spolumajitelem úspěšné firmy. Ta poskytuje mimo jiné počítačové poradenství a má řadu zakázek i od různých ministerstev.

Už jako dítě byla Kočí jiná. „Moje panenka nebyla princezna, ale právnička a zároveň prezidentka,“ přiznala. Z gymnázia šla studovat politologii, i když rodiče byli proti. Měli za to, že politika je špína. Co si o tom myslí teď? „Nechci se k tomu vyjadřovat, to jistě pochopíte,“ vyhnula se včera odpovědi matka mladé poslankyně Ivana Kočí, která pracuje v odborném nakladatelství. Kristýniny ambice rostly.

„Věděla jsem, že pokud se chci uplatnit, musím mít něco víc než diplom,“ přiblížila, proč při studiu začala pracovat v kanceláři tehdejšího šéfa Sněmovny. V roce 2009 vstoupila do Věcí veřejných. „Přivedla ji Katka Klasnová,“ vzpomíná jedna z dlouholetých členek.

Za rok byla nedostudovaná politoložka Kočí poslankyní, psala programy strany a za VV vyjednávala o vládě. Z rozhovorů, které v té době dala, trčí úporná snaha přesvědčit okolí, že není blonďatá naivka. Za sebou toho ale neměla o moc víc než fotky pro lechtivý kalendář Věcí veřejných. To jí nebránilo v silných prohlášeních.

Jednou bych velmi ráda kandidovala na post prezidenta,“ znělo jedno z nich. Jako šéfka poslanců VV se Kočí najednou dostala do vysněné společnosti těch, kdo řídí zemi. Zvali ji do televize, randila na Plese v Opeře. Chvíli působila jako loajální členka VV, pak začala »zlobit«.

Tu se nechala slyšet, že ve straně vládne diktatura. Jindy byla vidět na tenise s exministrem Pavlem Drobilem (ODS), který musel rezignovat po korupční aféře ve svém úřadě. S šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem se scházela tak často, že se o nich začalo mluvit jako o milencích.

Před dvěma týdny odpálila bombu, když jako druhá poslankyně VV obvinila neoficiálního šéfa strany Víta Bártu, že ji uplácel. O dva dny později ji pak jeden z kolegů nahrál, když slovníkem 4. cenové skupiny popsala, jak s Tluchořem z ODS chystala stranický puč.

Jestli Kočí čekala, že ji to posune v politickém žebříčku nahoru, spletla se (alespoň prozatím). Véčkaři ji obratem vyloučili a z vycházející hvězdy je řadová poslankyně, kterou kdekdo vyzývá ke složení mandátu. Zradily ji ambice a přecenění vlastních schopností? Nebo jen posloužila ve hře, kterou sama nebyla schopna prohlédnout? To teď dost dobře možná neví ani Kočí sama.

sgc4 ( 19. dubna 2011 22:21 )

Tak to se docela mýlíte...jsem volič levice

zelena.kometa ( 19. dubna 2011 16:54 )

Doufám, že Končí zmizí z naší politické scény co nejrychleji to půjde.

kendex ( 19. dubna 2011 14:28 )

je jen mladá a naivní a nemá pud sebezáchovy. O čem ostatní mlč,í vytrubuje do světa. A to je dobře, že se stalo, udělala dobrou věc, ostatním nastínila politické praktiky, které v naší zemi vládnou.

znojmacka ( 19. dubna 2011 12:46 )

to já taky nechápu, proč na ni pořád hážeme špínu... vždyť ona je tak ambiciózní, že ji na sebe dokáže s přehledem naházet sama..

kacota ( 19. dubna 2011 12:42 )

vie pobaviť, nech by sa dialo čokoľvek ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa