Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klausovi došla trpělivost, lídři koalice míří na kobereček

Autor: ČTK, mivr - 
13. dubna 2011
20:45

Prezident Václav Klaus pozval na čtvrteční dopoledne na Pražský Hrad na kobereček předsedy ODS Petra Nečase, TOP 09 Karla Schwarzenberga a VV Radka Johna. Je podle něj nutné jednat o tom, jak a zda vůbec pokračovat v současné vládní sestavě.

"Důvěra v kabinet je vážně narušena," uvedl na krátké tiskové konferenci. Události přesáhly podle jeho slov míru tolerance hlavy státu i veřejnosti. Reagoval tak na informace o nahrávce, která má dokázat, že se ODS podílela na vnitrostranickém puči ve Věcech veřejných.

"Události dnešního odpoledne na naší politické scéně přesáhly jakoukoli tolerovatelnou hranici. Pohár mé trpělivosti přetekl," uvedl prezident s tím, že vnímá podobné signály veřejnosti. "Metody používané v posledních den a hodinách na naší politické scéně. Odposlechy, tajné nahrávky, cílené lži, vzájemné obviňování se, které je následně popírané, a celá řada dalších věcí zásadním způsobem posunula rozměr dnešní vládní krize," uvedl dále prezident.

Demise ještě nepodepsal

Důvěra veřejnosti ve vládu, jednotlivé koaliční strany a celý politický systém je podle prezidenta vážně narušena, takže nelze dále pokračovat ve stejném duchu. "Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat České republiky dále pasivně přihlížet," vysvětlil důvod schůzky, která má být zásadním politickým jednáním o tom, jak a eventuálně zda v této sestavě pokračovat.

Prezident má od pondělí na stole rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a také návrhy na odvolání ministra školství Josefa Dobeše a ministra vnitra Johna. S podpisem dokumentů, které by znamenaly odchod všech tří politiků VV, čeká. Podmiňuje ho tím, že mu Nečas představí plán dalšího fungování kabinetu. Všechny tři koaliční strany zdůrazňují, že chtějí přes spory dále spolupracovat.

Na nahrávce, kterou odpoledne zveřejnil server Týden.cz, poslankyně Kristýna Kočí naznačuje, že na krizi Věcí veřejných a potažmo celé vlády se od loňska podílela ODS. Kočí tvrdí, že v rozhovorech záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace, které šíří její bývalí kolegové z VV.

kakamilek ( 14. dubna 2011 12:18 )

IQ poloautomatické pračky,dál to nedotahneš.Hlavně se nepářit a neplodit další blby.

sakra ( 14. dubna 2011 10:37 )

Nakopej je všechny do za.dku a dotlač je k novým volbám. Předpokládám, že po včerejšku si to nepřeje jen 67% jak uvádí průzkum pro ČT, ale minimálně 80%. Jiné řešení s touto partou zřejmě není a ČR by to pomohlo!!!

komentator ( 14. dubna 2011 08:53 )

Ve srovnání se zlodějskou pravicí v této zemi jsou socani"velcí slušňáci".

hu11 ( 14. dubna 2011 07:07 )

Ale koho tam dát. Stranu ČSSD - to jsou větší podvodníci jak to ODS !! Zkrátka není s kým vládnout, každý kdo se dostane k moci, tak krade.

petr11 ( 14. dubna 2011 06:03 )

....hlavně, že mají všichni nahrabáno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa