Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klaus dával milosti: Odpustil pokus o vraždu

Prezident Václav Klaus uděloval milosti
Prezident Václav Klaus uděloval milosti  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, jaj - 
30. března 2011
11:50

Prezident Václav Klaus prominul zbytek trestu odnětí svobody za pokus o vraždu Karlu Baštovi. Majitel sběrny surovin střílel na údajné zloděje a dva lidi zranil, soud ho poslal na šest let do vězení. Případem se zabýval i Nejvyšší soud, který ve stanovisku vymezoval rozdíl mezi vraždou a mírněji trestaným zabitím v případě útoku okrádaného člověka na zloděje.

Bašta předloni v Ivančicích na Brněnsku použil zbraň proti skupince mladých lidí, z nichž někteří se vloupali do jeho sběrny surovin. Majitel sběrny střílel na již ujíždějící vozidlo, kde podle něj byli zloději. V něm jedoucí mladou ženu tehdy výstřel z brokovnice připravil o zrak.

Klaus prominul Baštovi zbytek trestu s podmínkou, že se v příštích pěti letech nedopustí trestného činu. "Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, který v místě bydliště požívá dobré pověsti. Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků," uvedla prezidentská kancelář ve zdůvodnění milosti. Klaus prý přihlédl i k tomu, že Bašta část trestu již vykonal, v minulosti nebyl trestán a žádost o milost podpořil i starosta Ivančic.

Krajský soud v Brně nejprve Baštu potrestal za pokus o vraždu šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství a případ do Olomouce vrátil k novému projednání. Při novém procesu pak Bašta znovu odešel od vrchního soudu s šestiletým trestem za pokus o vraždu.

Podle stanoviska Nejvyššího soudu by měl být útočník souzen za vraždu, nikoliv za zabití v případě, kdy zloděj již krádež dokonal a je na útěku, případně prchá bez kořisti kvůli vyrušení. Jinak nadále platí, že člověk má právo bránit před zlodějem svůj majetek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lonytony ( 3. dubna 2011 21:23 )

se nám všem vysmívá ,konta ve švýcarech atd ......lidi konečně se vzpamatujte ta parta kolem něho to je něco nevídaného

lonytony ( 3. dubna 2011 21:20 )

ten všivák co ho titulují president české republiky by měl za to co provedl z ekonomikou sedět za vlastizradu ,čím se provinil na své zemi a ti co ho nazývají prezidentem taky .stal se presidentem díky komunistické kliky a to co provedl s českou ekonomikou je nejvetší zločin od dob haydricha .

jozzinek ( 1. dubna 2011 11:57 )

... s tou prokurátorkou to byl omyl. Jenom škoda, že to nezačal hned Havel. Tomu těch komunistů bylo líto, aby si náhodou neublížili. Teď škodí nám všem. Odkud se vzali ti tuneláři a podvodníci? Ti se na to připravili již za komunistů.

jakub-moravec ( 1. dubna 2011 10:32 )

Ještě dodávám, prezident sice udělal dobře že propustil toho kdo střílel po zloději, ale proč zde máme takové pitomé zákony, tuneláře, korupci a státní mafii, za to může v prvé řadě prezident a proto jsem napsal správně, že když chceme změnit zákony k lepšímu, bylo by třeba změnit prezidenta.

jakub-moravec ( 1. dubna 2011 10:22 )

jozzínku, MÁTE PRAVDU, já jsem se SPLETL a pořádně si nepřečetl článek. Ano, prezident jednal v tomto případě správně, ale propustil dříve tu komunistickou prokurátorku Polednovou a to správné NEBYLO. Omlouvám se, a příště se budu snažit důkladně si přečíst celý článek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa