Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bém zaplatí sochu, kterou zničil jeho syn. Ten bojuje o ruku v nemocnici

Autor: INT, mivr, Michaela Remešová - 
21. března 2011
14:35

Exprimátor Pavel Bém (47) zaplatí za škodu na historické památce, kterou poničil jeho syn Jáchym (18). Ten se při nočním tahu s kamarádem rozhodl vylézt na Wimmerovu kašnu na Uhelném trhu. Z té se ale zřítil a strhl hlavu sochy a celý vršek kašny z 18. století. Při pádu utrpěl otevřené zlomeniny obou rukou. Stále hrozí, že přijde o pravou ruku.

Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích přijala Jáchyma Béma v sobotu kolem páté hodiny ranní. V noci popíjel v centru Prahy a nad ránem se rozhodl, že vyleze na kašnu. Jenže spadl a zlomil si obě ruce. To, že poničil památku, je v tuto chvíli vedlejší. Mladík byl několik hodin v umělém spánku a hrozí mu amputace pravé ruky.

Na obou rukou měl otevřené zlomeniny. Vystřídalo se na něm několik chirurgů a levou ruku se jim podařilo zachránit. Na té pravé má ale natolik porušené cévy, že mu ji na devadesát procent budou muset amputovat,“ prozradil deníku Aha! zdroj z nemocnice.

Škodu už řeší i policie Škodu už řeší i policie | Merta

Bém věří v Boží pomoc

„Máme s manželkou oči plné slz… Jasně že doufáme a věříme. Příroda je mocná, lidský organismus vitální, nad námi Bůh a v nemocnici skvělí doktoři a sestřičky,“ napsal Blesku v esemesce zdrcený Bém.Ten v pondělí uvedl, že škodu, kterou na kašně způsobil jeho nezdárný syn, uhradí on sám.

Ačkoliv je jasné, že mladý Bém byl za svou klukovinu už nyní ošlivě vytrestán, je možné, že ho čeká i další postih. Incidentem se totiž zabývají policisté prvního pražského obvodu a vyrozuměni byli i kompetentní pracovníci Magistrátu hlavního města Prahy.

Jakou památku Bém poničil?

Wimmerova kašnu vytvořil František Xaver Lederer v roce 1797. Kašna původně stála na dnešní Národní třídě, na Jungmannově náměstí, od roku 1880 na Betlémském náměstí a poté ve Vrchlického sadech. Vandalové ji poškodili již před 40 lety, kdy byly její sochy částečně nahrazeny replikami.

Kašna PŘED s PO

Wimmerova kašna na Uhelném trhu před (vlevo) a po (vpravo) opileckém výstupu Jáchyma Béma. Wimmerova kašna na Uhelném trhu před (vlevo) a po (vpravo) opileckém výstupu Jáchyma Béma. | prazskekasny.net, Blesk - Petr Merta

truksajda ( 28. března 2011 23:28 )

velmi snadno, je to replika, takže škoda jen pár desítek tisíc - o žádnou památku se tedy nejednalo. Kdyby to byla původní kamenná socha, pochybuji, že by se tak snadno zničilaů

maxxam222 ( 27. března 2011 10:02 )

škodu zaplatí pojišťovna, protože je pojištěná, pojišťovna to poté bude vymáhat po Bémovi. Už to chápeš ?

antikaprik ( 26. března 2011 06:10 )

Musím s Tebou len súhlasiť. Väčšinou tu ľudia zabúdajú, aké kraviny sme robili v mladosti. Len preto, že v v tej chvíli to bol bohovský nápad. A že neskončili tragédiou bola len náhoda. Nech sa chalan uzdraví, veď on príde k rozumu. To mu želám.

antikaprik ( 26. března 2011 05:57 )

tvoje prejavy sú hodné štvrtej cenovej..........

franta15 ( 24. března 2011 22:21 )

Koppoku, děláš se tady moudrým, ale nějak ti uniklo, že "Slovákovi" nelíbí se píše s měkkým i. Sebevětší moudro přestává být moudrem, když v něm uděláš hrubku. Příště až budeš o někom psát, že je trouba tak si zkontroluj co píšeš, protože ty jsi trouba taky. Máš hlavu v oblacích a potom nevidíš kam šlapeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa